Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sprophet

148 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
https://szitkonyvek.hu/termek/5724..
https://szitkonyvek.hu/termek/5724..
A zarándok - El Camino Megjelent 2019.09.10 12:42:48
Esetleg megrendelhető a Szent István Társulat webáruházából: https://szitkonyvek.hu/termek/5724..
Augusztus 13. Terradillos de los Templarios   Tekintetemet ma reggel nem vonzza a külvilág, a természet szépségei nem ejtenek rabul. Háromszáz kilométeres rutinnal keresem az útjelzőket, közben befelé figyelek, a gondolataimba burkolódzom. Aztán rátérek egy 12 km hosszú egyenetlen, kavicsos útra,…..
Végre befejeződtek a könyvemmel kapcsolatos utómunkálatok. A tördelésért és a borítóért hálás köszönet Szebenyi Csabának! Már csak a nyomdai munkákat kell kivárni, és kézbe foghatjuk a várva-várt könyvet!..
Tinédzserként úgy tekintettem magamra, mint az Isten számára egy bevehetetlen és meghódíthatatlan birtokra. Büszkén és dacosan tartottam lakat alatt a lelkemet az Úr előtt, akit nem tartottam a szívemre érdemesnek. Abból indultam ki, amit egyházából, annak egyes tagjaiból láttam, és aszerint egy…..
Túri Sándor: A Zarándok - A belső én felfedezése az El Camino úton Megjelenés 2019 szeptember   A szerző 2007 nyarán járta végig a Camino utat, először Saint-Jean-Pied-de-Porttól Santiago de Composteláig, majd a nyugati Fisterra – Muxía – Santiago de Compostela távot is. A harmadik zarándoklat…..
Első alkalommal sikerült részletesen rekonstruálnom a katalán-andorrai-francia zarándoklatomat. A régi jegyzeteim, és az internetről letöltött térképek segítségével megszületett egy új camino, melyet hiába keresnénk a hivatalos zarándokutak között. Valószínűleg én voltam az egyetlen, aki végigjárta…..
A hamarosan megjelenő könyvben időről-időre fontos szerepet kap a nap, mint a világosság, a fény szimbóluma, a sötétség éles ellentéte. A nap, mely nélkül nem lehetne élet a földön. A szimbólumok azonban akkor fejtik ki igazán erejüket az életünkben, ha magunkévá tesszük őket, ha saját szimbólumot…..
Kedves olvasók! Egy izgalmas utazás veszi kezdetét ezen a felületen, mely tartalmilag és hangulatilag szorosan kapcsolódik egy hamarosan megjelenő könyvhöz. A rövid írások segítenek majd ráhangolódni a könyv témájára, mely a zarándoklaton keresztül, a lelki fejlődés szakaszaira épül. Röviden a…..
A magyar nemzeti identitás   Nemzeti identitásunk lényegében hasonlóan fejlődött a többi európai nemzetével egészen 1867-ig. A kiegyezés több szempontból is sajátságos helyzetet teremtett. Magyarország klasszikus nemzetállamként próbált meg működni nyugati mintára egy többnemzetiségű Monarchiában,…..
  Nemzeti identitás (folytatás)   A nemzeti identitás mérföldköve és egyben legfájóbb pontja lett az első világháború. A háború borzalmai és az ennek nyomán fellépő kiüresedés után elveszítette egykori hegemóniáját, és rákényszerült arra, hogy új utakat keressen, ami nem ment buktatók…..
Nemzeti identitás   Az ideológiákhoz hasonlóan, a nemzeti identitás kialakulása is a nagy francia forradalom utáni időszakra tehető. A modern nemzet fogalma szintén nyugati találmány, és elsősorban európához köthető. A 19 században egyeduralkodóvá válik, óriási hatást gyakorol a kultúrára, a…..
      Az ideológiák (befejezés)   Említettem már korábban, hogy a posztmodern liberális és konzervatív irányzatok már nem köthetők társadalmi osztályokhoz, erősen érzelemközpontúvá váltak, s inkább egyfajta lelkiállapotot fejeznek ki. A lelki fejlődés a változás és állandóság…..
  Az ideológiák (folytatás)   Az ideológiák előfutárának mindenképpen a filozófiát nevezném meg. Azonban, míg a filozófia kifejezetten intellektuális, az értelmet megmozgató szellemi tudomány, a társadalmi ideológiák már érzelmi és értelmi kölcsönhatásokat indítanak be. Természetesen a…..
    Társadalmi identitások. Ideológia   Félve kezdek bele eme témába, hisz a társadalmi identitásokat a legkönnyebb félreértelmezni, az ember legsötétebb énjét is képesek előhozni. A sötétségben pedig nagyon könnyű elveszíteni a reményt. Még élénken él bennem a délszláv háború, s ebben a…..
  Család   Az egzisztenciához hasonlóan a család is óriási változásokon ment keresztül az utóbbi ötven évben. A család mint közösség, az ősi törzsközösségek illetve klánok mintáját vitte tovább. A családhoz, a szülőkön, a gyerekeken kívül, hozzátartoztak a nagyszülők, a nagynénik,…..
  Egyéni identitások. Egzisztencia   Az egzisztencia széles fogalomkört takar, és nagy változásokon ment keresztül az idők során. Legfőbb sajátossága a személyessége. Egyénileg értelmezi az életet, és ezáltal válik nagyon személyessé. A régmúltban általában az osztályokba, kasztokba…..
    Identitásunk jellemzői   Identitásunk kétféle módon gyakorol hatást az életünkre. Közvetlenül az érzelmeinken keresztül a mindennapjainkra, és hosszabb távon, egy lelki fejlődés következtében az életcéljainkon keresztül formálja egyéniségünket. Igen heves érzelmeket is megmozgathat…..
  Az identitás fajtái   Mielőtt belemélyednék a különböző identitásokba, megjegyezném, hogy eléggé nagy zavar tapasztalható ezen a területen. Egyrészt a téma korunkban eléggé divatos, sokakat érint és érdekel, másrészt nem létezik egységes álláspont a társadalomtudományok körében. Az…..
  Az identitás fogalmának meghatározása Az emberiség, történelme során, mindig is a lét értelmére kereste a választ. Egyénileg, a saját életére vonatkoztatva, és kollektívan, a társadalmi szerveződés területén ugyanúgy. Ezzel a kérdéssel szembe kerülünk mindannyian, egyszer vagy akár…..
ELKESEREDÉS   A mélypont. A nyolcadik napon, mikor a várva várt hazamenetel helyett megtudom, még egy hétig maradnom kell a kórházban. Mikor a nyitott ablak ellenére, folyamatosan áporodott vizeletszaggal telített levegőt lélegzem be, elfog az elkeseredés. A türelmetlenségből…..
A kórteremben megjelenik egy nővér, aki észreveszi, hogy a beteg nem lélegzik. Az orvos megállapítja a halál beálltát, majd hamarosan újabb két nővér érkezik, s amennyiben látogató tartózkodik a kórteremben, kiküldik, az ajtót bezárják, majd szakszerű, és gyakorlott…..
"...szűk ösvényén." Kórházban 2015.05.21 21:09:15
Itt, a kórteremben kellett rájönnöm valóságos megtapasztalásként, betegségem, s fájdalmam eltörpül a többiek szenvedése mellett. Mert a megtapasztalás mindig más, mint az elmélet. Itt, a magatehetetlen, s fekvőbeteg idősek között, kiket etetni, és pelenkázni kell, a…..
  Az idei év első felismerésére üres lakásomban döbbentem rá, mikor szembesültem azokkal a kényelmetlenségekkel, melyek a közeljövőben várnak rám. Mit jelent ágy híján a földön aludni, mosógép nélkül kézzel mosni ruháimat, forró víz nélkül, langyos kávét inni, mely…..