Regisztráció Blogot indítok
Adatok
porcsinrózsa (törölt)

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Befordulok az egyirányú utcába, és jön szembe az Átlag család, bringán. A két gyerek teker az út közepén, a szülők meg néznek rám felháborodottan, hogy mit csinálok én, az állat. Ők is elhitték, hogy mehetnek a forgalommal szemben. Vélemények az azonos című írásunkról...
porcsinrózsa (törölt) 2010.09.01 15:11:21
Jó írás.

Én bringázni is szoktam, autózni is (és tömegközlekedni is).

Bringásként az zavar, ha nincs kerékpárút éppen amerre mennék, hepe-hupás utakon vagyok kénytelen menni....stb.

Bringásként tud zavarni másik "ezerrel" tekerő, profi felszerlésben lévő bringás, akinek nem tetszik, ha kerékpáruton én csak átlagban 18-25 km/h között tekerek, nem folyamatosan 30-al... Nem csípem, ha normális kikerülésem helyett, szinte lekényszerít az útról.

Autósként zavar, ha bringás össze-vissza kacsázik előttem, kezével nem jelzi ha irányt vált, hirtelen kijön elém...stb. Volt, hogy satufékre volt szükségem bringás miatt.

Gyalogosként nem tetszik, ha járdát bringa útnak nézik, össze-vissza félre kell állnom, mert állandóan lecsengetnek. Értem én, hogy van ahol bringa út sincs, mellette meg akkora autó forgalom, hogy majdhogynem életveszély lenne ott bringázni, de ha járdán a gyalogosok zavarása nélkül nem oldható meg a bringázás, akkor miért nem lehet leszállni, és tolni?

Eddigi saját statisztikáim:
Gyalogosként 2-szor ütött el bringás a járdán, ebből egyik még elnézést sem kért, ráadásul zúzódásaim is lettek.

Autósként: nem ütöttem el senkit, de satufékre már bringás miatt volt példa (meg emiatt taccsra vágott ruhámra, mert autóban a gyárilag beépített ital/pohártárolóban lévő italom rámömlött, meg az autót is lehetett folttisztítózni utána.

Bringásként: még nem ért negatív tapasztalat autósoktól, inkább azt tapasztaltam, hogy segítőkészek, kikerülnek, előzékenyek. Igaz, hogy nem szoktam össze-vissza kacsázni és hirtelen kivágódni eléjük, irányváltásom meg jelzem a karommal? Lehet ez is oka lehet :)

Persze szabálytalankodtam már bringásként, ott mentem szembe, ahol nem lehetett volna, de nem nagyon volt más alternatívám. Viszont nem az út közepén mentem, szélén, és félrehúzódtam. Érdekes, az autósok ekkor sem üvöltötték le a fejem, nem akartak megleckéztetni.
Földszint Irodistaebédek Pesten 2010.08.27 15:58:00
 fotó: Mák BistroHa az ember második otthona Budapesten, de a Nagykörúton kívül található, általában kevés lehetősége adódik, hogy ebédjét egy konyhájáról híres, színvonalas vendéglátóhelyen költse el.Ehran és Alma kollégákkal elhatároztuk, hogy idén nyáron, az…..
Sziasztok kedves olvasók! Elmesélem szomorú történetemet, hogy mással sose forduljon elő ilyen. Sajnos gyógyszerszedés miatt terhességmegszakítást javasoltak, párommal nagyon őrlődtünk a döntésen, mert nagyon szerettünk volna már babát, de az orvosok tanácsát megfogadtuk. Az…..
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29 18:21:08
@gld: @radiologus.hu: @Irise:

bocs, ezek szerint félreértettem, hogy a szövetdarab az mit takar :) Az nincs leírva, hogy saját szövet, csak szövet, én pedig egyből valami idegen dolgora aszociáltam :)

Ha benne hagyott az orvos valami olyat, amit ki kellett volna szednie a műtét során, mert az a "protokoll" még ha az "saját" is, szerintem az is nagyon gáz...
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29 19:16:34
@gld:

"innentől "garanciálisnak" kéne lennie"

Én személy szerint nem mennék olyan magánorvoshoz, ahol nincs garancia kikötve részéről a beavatkozáshoz, és evidens, hogy számlát is várok :)

Garancia kérdése általános pl. magán fogorvosnál, ill. magán szájsebésznél is, ill. fogszabályzó orvosnál is, ők többnyire garanciát vállalnak a munkájukra.

Elnézést, ha a következő ide of, csak fogorvosról tudnék pozitív példát írni (ami e blogban talán nem gyakori), bár nagyon részletezni nem szeretném esetem, hosszú lenne és nem is a részletek a lényeg.
Igénybe vettem magán fogorvosi szolgáltatást, kifizettem a díját.
Nem sokkal utána gond lett, ellenben másodjára nem kért pénzt, ráadásul olynért nem kért, amire kérhetett volna. Nem hibázott semmit korábban (első beavatkozásnál), hanem nálam lett "szokatlan dolog"ezután az állkapocsomnál, és emiatt újra az orvos székében kötöttem ki. Vis majornak tekintette az orvos ami történt, és mindent megtett érdekemben (nagyon hálás vagyok neki, nála éreztem, hogy fizetnék legalább hálapénzt neki, a szó eredeti, jó értelmében,-nem úgy ahogy manapság értelmezik a hálapénzt- de egy fillért nem fogadott el. Így jelképes ajándékcsomagot vittem utólag, azt legalább elfogadta, és szemmel láthatóan örült is neki :) (Budapest, 12-i kerületben praktizáló f.orvosról van szó).
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29 19:17:50
Csatlakozás     Tisztelt Cím,   Kérdésem lenne a következő.   Három műszakos rendben dolgozom, egy vasszerkezeti gyárban, napi 8 órát. Egy héten délelőtt, egy héten délután majd egy hetet éjszakában, aztán elölről. Mikor pár hónapja ide jöttem dolgozni,…..
Kedves mindenki! Édesanyámat a kerepestarcsai kórházból tették át a Rókus kórház ápolási/fizetős/ osztályára. Mivel rehabilitációs szó szerepelt az osztály nevében naívan azt hittem, hogy itt talán megerősítik annyira hogy otthon lehetne ápolni.Sajnos édesanyám…..
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.18 20:48:32
@Rotoxis:

Hátha mást nem zavart ennyire a terjedelem mint téged (valakinek konkrétan válaszoltam, reagáltam gondolataira).

A korábban, más rendszerben megszerzett végzettségek nem vesznek el, hanem megfeleltetik az újnak.

Pl. konkrétan tudom, hogy egyik régi rendszerben érettségivel együtt megszerzett szakképzettség, egyenlő a mostani OKJ-s al,ami már csak érettségi után 5-éven, vagy felnőttképzésben szerezhető meg.

Sőt, magán az OKJ-n belül is vannak változások, tudok olyan képzésről is, ahol nem csak az OKJ képzés változott bizonyos szakmán belül, hanem a képzés megnevezése is, egyenértékű.

És bizonyára, ha OKJ helyett a jövőben mást találnak ki, nem érvénytelenítik az OKJ rendszerben végzettek papírjait sem :)

Saját példám, én még a bologna rendszer bevezetése előtt szereztem diplomát (nem egészségügyit), az én diplomám sem vették el, -még jó :)

@gld: igen,egyetértek (de ha emellé mégsem veszik fel az ápolókat pénzhiány miatt dolgozni kórházakba, akkor sehogy sincs jól ez így).
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.18 21:15:36
@Rotoxis:

Ja, bocs, rövidített OKJ-t én eddig csak olyannál tudok (családtag), aki meglévő papírhoz plusz kiegészítőt csinált, ezáltal több kompetenciája lett, mint eredeti szakképesítése egyáltalán feljogosította volna.

Pár hónapos OKJ-ra járt, ellenben ezt nem lehet elkezdeni, ha az alap nincs meg, de az mindegy, hogy mely rendszerből való.

Avagy egészségügyben ennyire más lenne?

Van oktatásszervező rokonom, majd megkérdezem tőle :)
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.18 22:05:59
@pakesz:

elolvastam a linket, igen, anyagi jogon jár sok minden...
Eszembe jutott más bejegyzéshez komment (e blogon belül), annak figyelembevételével is írom alábbiakat (kommenteltél akkor te is).

"kispolák" kocsi példát mellőzöm, annyi jut eszembe:

azért a semmi, vagy a kampós végű pótvégtag, amivel saját szemét kaparja ki a delikvens, valamint a hiper-szuper robotkar közt azért kellene lennie elfogadható, emberhez méltó, kielágítő és elérhető átmenetnek :) Ez nem csak jól működő egészégügyi rendszert, hanem normális szociális hálót is igényel együttesen. Az pedig tényleg kapjon ellátást akinek _valóban_ nincs pénze, nem eltitkolja és feketén zsebbe.Ha már írtó okos, empatikus...stb. civilizált lényeknek tartjuk magunkat :D akkor az egészségügyi rendszer is tükrözze a szociális érzékenységet is vissza, és ne csak az kapjon, aki fent ül, van mit bőven tejbe aprítania, de nem is azt mondjon, hogy fentről bárki túl nagyot zuhanyjon, bizonyára enélkül is hozzá tud járulni, hogy neki ez ne fájjon nagyon, de a nincstelent ne hagyjuk kínhalálba menni.
Avagy ez lett volna az eredeti hazánkban kitalált egbizt rendszer lényege? Hova jutottunk ettől? Merre tartunk? Kinek az érdekei érvényesülnek? Ki az első, ki az utolsó? (a beteg érdekei hátul kullognak jó ideje-szerintem. A nem tehetőseké eddig is, feltehetőleg eztán is utolsók lesznek...Vagy mégsem?
Kedves blog! A pécsi I. számú Belgyógyászati Klinika A Sürgősségi Ambulanciára szállítottam be a férjem, aki egyébként végbélrákos. Délelőtt 10 órától délután 4-ig tartott a várakozás, mire beszólították, megvizsgálták, Miután kijött az orvosi szobából,…..
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.16 16:29:18
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.16 17:18:31
@gld:

Az orvos is ember, érző lény, tény. Az amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten elgondolás nézetem szerint családodon belül, a szomszédoddal való viszonyodban elfogadható, ha így gondolod. Én azt vallom, egy mosoly sok mindent orvosol :) Ez nem azt jelenti, hogy nálam soha nem szakadna el a cérna, hanem azt, hogy olyan munkám során, mikor emberekkel foglalkoztam, nem engedtem meg magamnak.

Egy egészégügyi intézményben a személyzettől a tahóság soha el nem fogadható!
Fel kéne fogni, hogy ők a munkájukat végzik, más emberek gyógyítása, ápolása a feladatkörük. Nem isteni, hanem munkaerő minőségben vannak ott!

Az páciensek nem krumplik, nem birkák, inviduális lények. Vannak köztük kedvesek és nem kedvesek is, el kell fogadni. Az orvosnak munkanormákat, munkamorált be kell tartania.

Jobb helyeken munkaerő felvételnél nem véletlen van pszichológiai vizsgálat (vajon orvosoknál miért nem ez az általános?).

Ha a páciens/ügyfél bunkó, az nem ad soha okot arra, hogy az orvos/ügyfélszolgálatos is az legyen.

Ha másként gondolja, akkor pszichésen emberekkel való foglalkozásra nem alkalmas! Ez tény.

Egy hajléktalanszállón dolgozók sem tehetik meg, hogy a büdös, koszos, alkoholszagú, és mdoortalan emberekkel tuskók legyenek.

Az orvosok elsősorban emberek, nem istenek, a munkakörük jellegéből adódik, hogy páciensekkel, betegekkel való udvariatlan viselkedésmód nem megengedett! Többek munkájából hiányzik az alázat!

Az én szememben nem az az igazi érték, hogy képes orvosi diplomát felmutatni, hanem valóban orvos módjára viselkedik-e a rendelése során.
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.16 17:37:50
Elsőre kétszer láttam megjelnni, majd eltűnt kommentem, próbálom újra.

@gld:

Az orvos is ember, érző lény, tény. Az amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten elgondolás nézetem szerint családodon belül, a szomszédoddal való viszonyodban elfogadható, ha így gondolod. Én azt vallom, egy mosoly sok mindent orvosol :) Ez nem azt jelenti, hogy nálam soha nem szakadna el a cérna, hanem azt, hogy olyan munkám során, mikor emberekkel foglalkoztam, nem engedtem meg magamnak.

Egy egészégügyi intézményben a személyzettől a tahóság soha el nem fogadható!
Fel kéne fogni, hogy ők a munkájukat végzik, más emberek gyógyítása, ápolása a feladatkörük. Nem isteni, hanem munkaerő minőségben vannak ott!

Az páciensek nem krumplik, nem birkák, inviduális lények. Vannak köztük kedvesek és nem kedvesek is, el kell fogadni. Az orvosnak munkanormákat, munkamorált be kell tartania.

Jobb helyeken munkaerő felvételnél nem véletlen van pszichológiai vizsgálat (vajon orvosoknál miért nem ez az általános?).

Ha a páciens/ügyfél bunkó, az nem ad soha okot arra, hogy az orvos/ügyfélszolgálatos is az legyen.

Ha másként gondolja, akkor pszichésen emberekkel való foglalkozásra nem alkalmas! Ez tény.

Egy hajléktalanszállón dolgozók sem tehetik meg, hogy a büdös, koszos, alkoholszagú, és mdoortalan emberekkel tuskók legyenek.

Az orvosok elsősorban emberek, nem istenek, a munkakörük jellegéből adódik, hogy páciensekkel, betegekkel való udvariatlan viselkedésmód nem megengedett! Többek munkájából hiányzik az alázat!

Az én szememben nem az az igazi érték, hogy képes orvosi diplomát felmutatni, hanem valóban orvos módjára viselkedik-e a rendelése során.
Durva sztori volt az elmúlt kettő, ami számomra azért is ijesztő, mert 1 hónap muálva születik az első gyerekünk, de itt egy apró nüansz a jelenlegi magyar egészségügy bugyraiból... Be kell valljam, én már csak röhögni tudtam a dolgon, mert annyira tragikomikus.Végre a…..
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.13 18:06:13
@pakesz:

Ideális esetben a valóban sürgős eseteket előre veszik/jó lenne ha előre vennék/ az egyéb időpontos páciensek belegyezésének kérése nélkül is, - tehát nekem nem is kéne előreengedni senkit :) Nem számít az én jó, vagy rossz indulatom.

De régen rossz, ha bárkinek a sürgős ellátást igényel rajta van a beutalón,és a recepciós nem értesít ilyenkor valahol egy szakorvost, nem emeli fel a telefont. Ideális esetben egy szakorvos képes lenne eldönteni, hogy sürgős-e valóban, vagy sem. De ne egy szakmailag ehhez nem értő maximum érettségizett "irnok" bírálja felül a beutalót kiállító orvost és tegyen bárkit hosszú várólistára!
Ilyennek nem szabadna megtörténnie! (szerintem).
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.13 18:43:54
@NemesekErnyo:

Nem tudom szám szerint hány ortopéd orvos van, de esélyesnek tartom, hogy tényleg összesen csak egy, ha többen lennének csak nem egyszerre mennének szabira. A kerületen belül úgy tudom van két szakendelőintézet (mind két helyen több egyéb szakrendelés), mind két helyen van ortopédia, egyikben jelenleg egyáltalán nincs ellátás, pont ott amihez ismerősöm közel lakna. Nem tudom ide szabad-e írni a rendelőt, így csak annyit írok, az adott városrész főleg panelos övezet, sűrű lakosságszámmal, ahol éppen nincs ortopédia rendelés. (Tévedhetek, de szerintem csak ezon a városrészen és környékén lakik vagy 50 ezer ember, ahol nincs éppen ortopédia)

Más szakrendelésnél (más városnál),hallottam olyat, hogy nem a betegeket küldik át fizikálisan más helyen lévő szakrendelésre (persze kivétel a háziorvos, de az más ügy), hanem máshonnan szalajtanak szakorvost az adott rendelőintézetbe átmenetileg. Itt sajnos nem így működik. Mozgásszervi panaszosoknál meg nem mindegy eleve az sem, mennyit utaztatják őket jobbra-balra.

Igen, igazad van, az lenne a legjob, ha adnának egy időpontot, nem szólnának szabadságról és kész. De akkor is mi lenne a valós sürgős esetekkel?

Egyébként azért is háborgok, mert jó ismerősöm érintették ezek a dolgok, másrészről ha nekem lenne valami bajom, már én is ebbe a rendelőintézetbe tartozom... (amikor korábban a térdem műtötték, akkor még máshol laktam).

Nincs kedvem a jövőben ortopédiai panaszt begyűjteni... :D
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.13 18:51:13
@NemesekErnyo:

Idei adatot most megnéztem, nem mondom meg a rendelőt, hátha nem lehet, de a kerület összlakosságszáma több mint 120 ezer fő. Tehát esélyes, az 50 ezer fő nem túlzás amit írtam, hány ember tartozhat egyik rendelőhöz területi ellátás ügyileg.
Természetesen a kerületben a két szakrendelő mellett van egy kórház is (amiről sok rosszat nem is hallottam, inkább jót, főleg a szülészetről, ez nagy szó!), de tudomásom szerint a kórházba ortopédiai beutalóval nem lehet csak úgy besétálni...
A hitet megVALLani komoly dolog. Talán nem véletlen, hogy hasonlít a VALLatásra. Ez eredetileg azt jelentette, hogy akkor is meg kell vallani a hitet, ha ennek csúnya következményei lesznek: mint a római kori keresztény mártíroknak a cirkuszi arénában. Hasonló volt a helyzet a…..
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.09 14:25:49
@ballikos:

"tetszettek volna kevésbé hülyén szavazni."

A magam részéről jó ideje nem voltam szavazni. Mert szerintem nincs kire. Környezetemben sokan így gondolkodnak. Sokan nem azért nem mentek szavazni, mert nem érdekli őket az ország sorsa, hanem egyik pártot sem tartják alkalmasnak a kormányzásra, mindegyiküket alkalmatlannak vélik...
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.09 14:40:59
@Kóser Malac:

Én már rég letettem arról, hogy a szó jó értelemében vett politikai elit kifejlődjön hazánkban.
Tudomásom szerint egy felsőoktatási intézetben oktató tanár már évekkel ezelőtt olyan véleményen volt, hogy "keresztény fundamentalista" irányba tart az ország. Az idő a végén még őt látszik majd igazolni...

A saját lelki békém érdekében a magam részéről a politikát a jövőben inkább igyekszem jó messzire elkerülni, talán eljutok egyszer oda is, hogy politikai jellegű hírekkel (és blogokkal se) ne bosszantsam magam.

Részemről éljen a kőkemény tudomány , a hatalmi politikai nagycirkuszt nem díjazom.

ui: Istenben való hitetlenségem meg talán nem fog már halálos bűnnek minösűlni :D
porcsinrózsa (törölt) 2010.08.09 15:43:46
@dzsugasvili:

Nagyon nem értek egyet, ha székelyföldi vagy akármilyen külföldi útra köteleznék a diákokat. Úgy vélem, egyedül a szülő dolga eldönteni, hogy hova engedi csemetéjét.

Másrészről az osztálykirándulások zömén örülnek a gyerekek, ha kiszakadnak a megszokott iskolai környezetből (és szülői felügyelet alól), életkori sajátosságuk lévén nem feltétlen a történelmi látnivalók érdeklik őket elsődlegesen. Jó lenne, ha diákokat érintő kérdésekben olyan felelős emberek döntenének, akik képzettek pedagógia terén, tisztában vannak a gyerekek életkori sajátosságaiból adódó dolgokkal valamilyen szinten. Könnyen lehet, hogy később, érettebb fejjel, 20-22 évesen magától felkeresi valaki Erdélyt (én a románok helyében egyáltalán nem örülnék, ha tömegesen oda köteleznék kirándulni a magyar ifjúságot...)

Jó lenne, ha az iskola az aktuális vallási-politikai ideológiáknak megfelelő történelem nézetek erőszakolása helyett egyéb érdemi oktatással is foglalkozna.
Pl. ha eljutna addig az oktatás, hogy pl. egy érettségizett ember képes legyen egyáltalán a Naprendszer bolygóit felsorolni és legalább tudja mi a különbség a bolygó és csillag között.

A történelmi múlt megismerése fontos, de a felröppent tervezett módszer nem nyerte el tetszésem.

Kereszténységhez pedig: a 21-ik században "mesterségesen generálni", erőltetni a a vallást, bármiféle Isten hitet, nem vall józan észre, - tragikomikus szinezete van számomra.