Regisztráció Blogot indítok
Adatok
susannaius

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy brit felmérésben megkérdezett kamaszok 40 százaléka készített már erotikus fotót vagy videót, és a negyedük el is küldte valaki másnak. 30 százalék elismerte, hogy olyan valaki volt a címzett, akivel online ismerkedett meg, személyesen nem is találkoztak. 53 százalék legalább egyszer kapott…..
susannaius 2018.07.05 11:45:54
@Almandin: Nem kéne keverni a fogalmakat (főleg nem egy ismeretterjesztőnek szánt cikkben). A szexting az szexting: szexuális tartalmú üzenetküldés. Pont. A csatornája lehet többféle: elsősorban és eredetileg sms, azóta bármi egyéb írott és/vagy képes.
Ennek van egy "erkölcsi", vagy mondjuk inkább, hogy kulturális aspektusa, nevezetesen, hogy ki mennyire tartja undorítónak a dolgot, és ki érzi úgy, hogy ez zsarolási alap. Ez mindenkinek a magánügye - hogy úgy mondjam, "csinálják a négy fal között".
Emellett van a dolognak egy jogi aspektusa - ami az, hogy mikortól minősül bűncselekménynek az, ha valaki ilyen tartalmú üzenetet küld vagy kap. A szexting a cikk elején tett állítással ellentétben tudtommal csak akkor bűncselekmény, ha visszaélnek vele (mint MINDEN más is - fogpiszkálóval is ki lehet szúrni valakinek a szemét, a fogpiszkáló birtoklása egyelőre mégsem bűncselekmény).
Felháborítónak tartom, hogy éppen egy, a fogalmi tisztázást célzó cikk összemossa az önkéntes szextinget és az ezzel való visszaélést. Éppen azért kéne különválasztani ezeket a dolgokat, mert a magyar jogrend, ahogy te is mondod, nem annyira sikeresen követte a társadalmi változásokat. A jog fontos és objektív alap, de az igazi elválasztó vonalnak a kölcsönös beleegyezésnek kell lennie - és ezt a jognak is figyelembe kell (kéne) vennie.
Igen, a gyerek nem felnőtt. Igen, a gyerekeket olykor meg kell védeni a saját tájékozatlanságuktól / rossz helyzetfelismerésüktől / a csoportnyomástól. Ugyanakkor a teljesen természetes ösztönök kriminalizálása - vagy egyszerűen azt állítani róluk, hogy bűn/bűncselekmény, mikor nem az - na _az_ bűn.