Regisztráció Blogot indítok
Adatok
--Pierre--

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A NATO futást harmadik alkalommal rendezték meg most vasárnap. Az első két évben ezt a versenyt csillagos ötösre értékeltem (tavalyi posztom itt). Nekem nincsenek nagy igényeim, ha a pálya biztosított és a rajt is pontos, akkor minden egyéb hozzáadott apróság már csak hab a…..
--Pierre-- 2014.10.06 13:01:07
Egy másik nézőpontból ugyanaz a verseny. Kicsivel 10 előtt érkeztem, az előnevezett sor hosszából és haladási üteméből már ekkor világosan látszott, hogy 11-ig nem lesz vége. A helyszíni nevezésnél alig voltak páran, így ott javasoltam, hogy érdemes lenne néhányuknak átülni az előnevezéshez, mert ott rengetegen vannak, de mondták, hogy nincsenek hozzá papírjaik. Azért szóltam egy főszervezőnek is. (Fél órával később az átcsoportosítás meg is valósult.) 40 perc sorban állás után épp a sorra kerülésemkor nyílt egy új oszlop azzal, hogy P-Zs közötti nevűek oda álljanak. Odaálltam, viszont kiderült, hogy csak "Pi"-től vannak ott a nevek, az enyém meg "Pa"-val kezdődik. Átmentem máshova (nem álltam végig újra a sort), onnan vissza akartak küldeni a P-Zs-s sorba, de nem hagytam magam. :) Viszont valóban nem szerepelt ott sem egyetlen lapon sem a P eleje, 5-10 perc alatt végül sikerült keríteniük egy lapot, amin már igen, akihez kerültem, elnézést kért, és úgy kommentálta az esetet, hogy ,,nagy az Isten állatkertje''. (Pontosan nem tudom, mire értette, de hogy nem rendjén mentek a dolgok, az persze világos.) Szóval a probléma nem abból adódott, hogy sokan 15-30 perccel a rajt előtt értek oda felvenni a rajtszámot. A rajtszámot a versenyt megelőző napokban fel nem vevő előnevezők száma ráadásul egy előre ismert szám, tehát a szervezők pontosan tud(hat)ták, hány emberre kell számítani. Elég lett volna a névsort kellő példányszámban kinyomtatni (vagy akár egyetlen példányban, és ábécé szerint több sort kialakítani). 11-re pont végeztem mindennel, egy pillanatra meglepődtem, mert rengetegen bent álltak a rajtnál, szóval felmerült bennem, hogy mégis elindítják. De persze nem, szóval vártuk, hogy mikor lesz rajt, és hallgattuk az infókat, amik végül részben hamisnak bizonyultak.
Szóval ideálisak voltak a körülmények a bemelegítéshez. A rajt pillanatától a célbaérkezésig viszont semmi gond nem volt, nekem még a rajtszámom is kibírta. :) Levezetés alatt már kezdett szakadozni. Az eredményhirdetésre viszont valamiért bő 2 órát várni kellett (és itt sem lehetett tudni előre mikor lesz), ennek oka számomra szintén nem világos.
A hétvége nagy eseménye volt a siófoki félmaraton, hagyományosan szuper PB pálya. Minden adottsága megvan az eseménynek ahhoz, hogy jó idővel zárjuk az aszfaltos szezont. Általában metsző hideg van, és a pálya olyan sík, akár egy ping-pong asztalitenisz asztal. A versenyajánlót…..
--Pierre-- 2013.11.20 23:21:51
Hm, kíváncsi voltam, mi váltott ki ennyi hozzászólást. :) Csak pár megjegyzés: ahogy már mások is írták (pl. csermanek) a fejlődéshez, a célok eléréséhez sok út vezethet. Ráadásul 1:45 körüli félmaratonnál az ember még kb. bármit csinál, ha következetesen edz, akkor fejlődik... Általános elv, hogy azt érdemes legjobban fejleszteni, ami a leggyengébb pont, és ez kezdő futóknál általában az állóképesség szokott lenni, szóval ezért segít sokaknak a sok lassú futás. (Pulzusmérő nélkül ezt valóban nehezebb kivitelezni, mert ilyenkor a futó gyors tempója is lassú még, ezért sokszor nem akaródzik még lassabban menni...) Kb. 1,5 éve tanácsoltam is itt, hogy "Én max-közeli félmaratonok helyett inkább hosszú lassúkat futnék a helyedben.", úgy látszik eljött ennek is az ideje most már. :)

"Olyan srácokat hagyok állva az utolsó kilométereken [...] vert seregként kullognak a cél felé"
Még ha ezek a fordulatok itt csak retorikai eszközként szerepelnek is, illetve részben viccnek is szánt a megfogalmazás, azért ne feledkezzünk el arról, hogy futásban elsősorban saját magunkkal versenyzünk, továbbá az ellenfeleinket maximálisan tisztelnünk kell. A mellékelt km-idők egyébként mutatják, hogy ez nem egy max futás volt (ott ilyen mértékű gyorsítás nem megy a végén), ugyanúgy maradt benne valamennyi, mint annál, aki esetleg túl gyorsan kezdett, és a végére lassult be.

Volt egy kis déja vu érzésem is, ugyanis 6 évvel ezelőtt ugyanitt nagyon hasonló időt (1:43) futottam. Én abban az évben kezdtem futni, és bár úgy terveztem, csak 5km-es versenyen indulok (azon addigra már túl voltam), rábeszéltek, hogy induljak el Siófokon. 400km volt a lábamban, pulzusmérésről, edzéstervekről még nem hallottam, ráadásul nem is futócipőben futottam, hanem egy kemény talpú focicipőben. :)) Azóta elég sok félmaratont futottam, de még mindig tisztán emlékszem, mennyire örültem akkor ennek az eredménynek. :) Utána télen el is kezdtem olvasgatni (Maratoni gondolatébresztő, Kevin-féle Hadd, stb.), és tervszerűen edzeni. :)
Hamarosan elindul az év egyik legfontosabb magyarországi futóeseménye, az Ultrabalaton 2013. A versenyen minden évben találkozhatunk valami eddig nem tapasztalt újdonsággal. Idén először jelenik meg az (okos)mobiltelefonokra kifejlesztett oldal, amin egy csomó hasznos dolgot…..
--Pierre-- 2013.06.05 13:50:54
@BGy: bringással nekem is volt rossz tapasztalatom, Füred után a szűk bicikliúton a kísért futó - egyébként DK-s, tehát még az is lehet, hogy az illető olvassa ezt - mellett ment, és hiába szóltam, nem mozdult, csak mikor már félig a sárban előztem őket, ráadásul ekkor is rossz irányba húzta el a kormányt és nekem jött... Biciklis kísérőknek szerintem is illene nagyon odafigyelniük, hogy futót ne tartsanak fel.
--Pierre-- 2013.06.05 13:56:35
@szasza75: a zamárdi pontról nem tudok nyilatkozni, mert az még nem volt meg, amikor odaértem, de a földvári szerintem máshol volt, mint ami a térképen szerepel. Valami nagy hotel előtt volt, ha jól emlékszem.
A balatonberényi pont is 3 utcával arrébb van szerintem, mint a térképen. Ez csak azért tűnt fel, mert a kiírt 3,2km alapján irreálisan lassú lett volna az időm, szerintem inkább 3,4km az a szakasz.
Futóblog Mi történt 25-nél? 2012.10.02 14:19:03
..
--Pierre-- 2012.10.03 09:20:44
@dvorcsakl: "Nem megyek bele szakmai dolgokba, mert nem értek hozzá, de szerintem egy 5:40-es maratonhoz nem elég fél év alatt 4-5 rendes, a céltempó alatt futás, és sok-sok rövid, de 6, 7, 8 perc veletti bohóckodás. És mint látjuk, tényleg nem elég."

Ha valaki 4 órás maratonra készül, akkor szerintem pont a 6-7-8 perces tempójú futásokra van legnagyobb szüksége - hogy javuljon az állóképessége... Persze a bevett inkább az, hogy eddzünk (indokolatlanul) gyorsan.

Egyébként kicsit feleslegesnek érzem ezt a nagy magyarázkodást, és nagy elemezgetést is. Mindössze annyi történt, hogy túl gyorsan kezdett, és emiatt (nagyon) belassult. Nézzétek meg bármelyik maratoni eredménylistát (ahol van pl. feles részidő), a többséggel ez történik, nem csak 4, de még 3 óra környékén is, sőt azon belül is... Ebből csak annyi derült ki, hogy ott és akkor az 5:40-es tempó esélytelen volt.

A felkészüléssel kapcsolatban pedig egyre inkább úgy látom, hogy amatőrként szinte esélytelen normálisan felkészülni egy maratonra, jön egy betegség, vagy pár hétig valami külső körülmény miatt kevesebb idő-energia jut futásra, és máris borul a terv. Persze törekedni ettől még lehet rá, remélem egyszer nekem is sikerül majd.

Még visszatérve a hosszú futások iramára: én pl. az első maratonom előtt 6 perc körüli iramban futogattam ezeket, mert 1 éves futómúlttal az állóképességem értelemszerűen gyatra volt. Simán ment volna 5 perc körül is, azért nem úgy futottam, mert láttam, hogy a maraton szempontjából nem a gyorsaságommal van gond, hanem az állóképességemmel. Ebből mentem 3:15-öt (akkor 8 kg-mal nehezebb voltam, mint most, heti 50km-t futottam).

Idén is indulok a maratonon, augusztusban betegség miatt kihagytam 3 hetet, ezért nincs is időtervem, ha megfutom az aznap ott bennem lévő max-ot, akkor mindenképpen elégedett leszek. Ehhez 2 egyforma félmaraton kell. :)
--Pierre-- 2012.10.04 01:02:05
@rrroka: nem. :)
Vajda Zsuzsi mondta, hogy kemény lesz ez a két hétvége, két egymást követő vasárnap 28km környéki hosszú futásokkal. Két hete a Velencei-tó kerülésen, tegnap pedig az Óbudai futófesztiválon futottam 28 kilométert. Fontosak ezek a futások, hogy megismerjem a szerveztem, hogy…..
Szombaton remek tavaszi időnk volt, tökéletes egy JUST 30 versenyhez! Most két kategóriában is lehetett indulni: 30 és 35 percesben. Az nyert, aki a legközelebbi időt futotta a célidőhöz. Az eredmények (katt a képre, PDF link nyílik): Az eredményhirdetést videón is…..
--Pierre-- 2012.03.04 19:34:25
@viito: és ha mindenki megadhatna egy időt előre, és annyira kell futnia? Így maradna az egy kategória. Persze akkor új név kell a versenynek. :)
Futóblog Pulzusmérés 2. 2012.02.15 12:17:00
Az előző részben a maximális pulzus és a nyugalmi pulzus meghatározásáról volt szó. Miért is van erre szükség? Mert ezen pulzusadatok alapján lehet besorolni, hogy az egyes pulzusértékek a teljes pulzustartományt nézve nagyjából mekkora terhelést is jelentenek…..
--Pierre-- 2012.02.21 17:51:39
@szasza75: én se fogyok futástól sose, ez alkat kérdése. Mi soha nem leszünk 60kg-osak. :) Nekünk az étkezésre kell odafigyelni. Tegnapelőtt futottam 140 percet (32km) az aerob zónám alján, a súlyváltozás -1.5kg. Ha frissítenék, még ennyi se lenne. Nyáron egy ilyen edzés lehet -5kg is, persze ez szinte teljes egészében folyadékveszteség, amit viszont pótolni kell.
(Ja, persze nem azért futottam, hogy fogyjak, csak kíváncsiságból néztem, mennyi megy le egy hosszabb edzéstől.)
Múlthéten csak szombaton és vasárnap futottam, viszont érzésre nem akárhogyan. Egy méregtelenítő kúrának köszönhetően 4,4kg-t adtam le (kimondom én helyetted: ideiglenesen. :-) A méregtelenítés abból állt, hogy csak különböző zöldség- és gyümölcsleveket ittam,…..
--Pierre-- 2012.02.21 17:43:50
@ulrik: mert ha nem lenne meg az 1 perc, akkor minek hívnád? :)
Futóblog Pulzusmérés 1. 2012.02.11 08:22:49
Az utóbbi időben rengeteg kommentet olvastam itt a Futóblogon és az FB témával foglalkozó csoportjaiban, hogy milyen pulzustartományban mikor kell futni és kinek milyen pulzusértékek megfelelőek.Persze ha 30 évvel ezelőtt beszélhetünk erről a kérdéskörről, akkor a sportolók…..
Elkezdődött. Tavaly nagy hirtelen beneveztem Európa egyik legnagyobb maratonversenyére, a Berlin Maratonra. Az első boldogsághullám lecsengése után (alig néhány nap múlva:-) a Nike Futóklub edzőit kérdeztem arról, hogy milyen célidőt látnának számomra reálisnak. Nagy…..
--Pierre-- 2012.02.09 08:18:36
@pirosmate: ez a statisztika csak annyit mutat, hogy a legtöbben nem mérik fel helyesen a tudásukat (vagy a verseny napján a körülményeket) és túl gyorsan kezdenek. A testsúly-kérdés jogos, +10 kg valóban jelent olyan fél percet futásban (km-enként). Viszont ha egy adott futó félmaratoni és maratoni idejét hasonlítjuk össze, akkor már sokkal kisebb jelentősége van a súlyának, hiszen mindkettőnél ugyanazt kellett cipelnie. Azt, hogy mekkora a lassulás, az határozza meg, hogy milyen az állóképessége, mennyire van felkészülve maratonra. Pl. a példát nézve, amit írtál (10km 45p, félmaraton 1:45 PB-k): ez fél perc lassulás km-enként, vagyis ennek a futónak már a félmaratoni táv is túl hosszú volt (még ha le is tudta futni). A maratoni távon valószínűleg még több gondja lenne, és lehet, hogy a 4 órából is kicsúszna. Míg ha valaki pl. 10 km-t 5:05-ben, félmaratont 5:20-ban tud lefutni, akkor az állóképessége egész jó (csak épp nem annyira gyors típusú futó), és igen jó eséllyel bejöhet 4 órán belül. Persze a másik típus (akinek az állóképessége gyengébb, mint a gyorsasága) jóval gyakoribb.
--Pierre-- 2012.02.09 16:11:47
@DaMartian: „Ha 15 km-nél jól vagy, fogd vissza magad, és ne próbálj meg beleerősíteni. Ha még félúton is jól vagy, még mindig fogd vissza magad. Ha jól vagy 25 km-nél, még mindig fogd vissza magad. 30 km-nél már biztosan nem leszel jól, na, akkor rákapcsolhatsz.” (Nerurkar)
Ez az idézet maraton közben mindig eszembe jut, és nagyon igaz. :)) Nekem sajnos a negatív split még nem jött össze (5-öt futottam eddig), de nem szoktam vészesen sokat lassulni. (Tavaly Bp-en pl. 82'43"-as első félre futottam 83'47"-es másodikat, ennyi lassulás még belefér.) És persze pszichésen is szuper, mindig utol lehet még érni valakit, és nem mellettünk mennek el sorra a futók. Az ilyen kis plusz motivációkra elég nagy szükség van, amikor a végén igencsak fogytán az erő. :)
Futóblog NIKE Félmaraton 2011.09.05 10:11:00
A verseny előtti kommenteket olvasgatva, úgy vettem észre, hogy különösen nagy várakozás előzte meg a Nike Félmaratont. Valakit a meleg izgatott, valakit a táv, egyeseket továbbra is a hogyan frissítsünk témakör. Abszolut átéreztem a verseny előtti izgalmakat, évekkel…..
--Pierre-- 2011.09.08 10:07:41
@doncii: már hogyne lehetne sub90-es tempót futni 170 alatti pulzuson? A pulzus csak az egyéni adottságoktól (max, min pulzus), és az edzettségi állapottól függ. Szóval a kulcs nem a 185-re felhozás, lehet, hogy kettőtöknek a 185 teljesen más intenzitás. Fuss sokat lassan, a tempó futásaidat pedig olyan intenzitáson csináld, hogy még ne savasodj. Így tuti menni fog a 90 perc!
Futóblog Alapozás másnaposan 2010.08.04 10:52:00
A maraton óta futottam párat, de nehéz igazán motiváltnak lenni, miután az ember elért valami célt, aminél nagyobbat nem nagyon tűzhet ki. Na jó, mások nyilván kitűznek nagyobbakat is, de én nem a mások vagyok. Szóval futottam néhány laza tízest, és annyi. Viszont az elmúlt…..
--Pierre-- 2010.08.11 12:02:14
@DaMartian: montival 30 km/h szerintem nagyon jó. (Legalább slick gumis monti?)
Az országúti (kis túlzással) akkor is gurul 30-cal, ha szinte semmit nem csinálsz... :)
De a legfontosabb, hogy biciklizésnél ne hajtsd túl magad, mert futáson nagyon sokat lehet bukni. Mindig sokan szoktak sétálni (és nem csak a mezőny legvége).
A NIKE félmaratoni felkészülés közben, azt gondolom, szükség van egy-egy teszt jellegű futásra. A nagy hagyományokkal rendelkező augusztus 7-én Tatán megrendezett Minimaraton pont kapóra jött, hogy állapotomat felmérjem, milyen esélyem van az 1:30-on belüli félmaratonhoz. A…..
--Pierre-- 2010.08.11 10:37:10
@georg 48: ha azt kifogásolod, hogy futóversenyek elnevezésében gyakran szerepel a maraton szó, az még jogos is... Tőlem néha kérdezik, hogy "futottál már maratont?", mondom igen, erre: "igazi maratont?"... Miért, milyen van még? :))

De ha az sem tetszik, hogy több féle távon is rendeznek versenyt, az érdekes... Egészen más 14 km-en át tempót futni, mint maratonon. Nem könnyebb, nem nehezebb, más.
--Pierre-- 2010.08.11 11:52:10
@Nylonman: Jogos! :)

Más. Ezt a II. kerületi pályát már többen is ajánlották nekem, egyszer végre ki is próbálom. Ha jól emlékszem, talán 415(?) méter a belső pálya.

A 4x2000 elég kemény edzés... Tegnap sikerült edzésről 1 órát és 45 percet késnünk Nórival (ez rekord), így persze a többiek már rég fent voltak a János-hegyen, amikor mi elkezdtünk a pályán futni. 6x1000-et futottam 1,5 perc pihikkel (átlós visszakocogás + sétálgatás), mivel először futottam ilyet, ezért lett "csak" 6 (idővel a 10-ig jó lenne eljutni). A terv az volt, hogy az első kettőt 3'25"-re futom, aztán gyorsítok. Ez lett belőle: 3'18", 3'15", 3'12", 3'10", 3'09", 3'08". Nagyon érzem azt az 1-2 kg mínuszt. :) Utána sörözés a többiekkel (ezért jó a BEAC pályán edzeni).
Már csak 1 bő hónap van a szeptember 5-i Nike félmaratonig. Misi az alábbiakról számolt be: Ezen a héten volt hideg is meg meleg is. Lássuk! Hétfő 10 km könnyen: Ez szépen ment, két kör, meg némi repülő. Utóbbiak jól kiszedték az izomlázat a lábaimból. 10,5 km,…..
Kedves emberek, lecseréltük a fejlécünket. Egyrészt az őszi kollekció egy darabja került be (kampányszínünk a szürke és zöld), másrészt pedig a jubileumi 25. Nike Félmaraton promóciója. Külön futóblogos kedvezményt nem csináltunk, viszont ha csináltunk volna, az is…..
--Pierre-- 2010.08.04 23:31:24
@WITCH: én úgy tudom, futott már maratont... :)

@Steff76: az a pulzuskitapintás vicces volt.

@tapirka1014: Mondjuk szerintem maraton bajnokságokon akkor sem születnének olyan jó idők, mint a nagy városi maratonokon, ha több pénz lenne benne.

Amúgy gondolom vannak pár százan (ezren?), akik tudnak 2:15-ös maratont, szóval én sem hiszem, hogy a tucatidő kifejezés használatával gond lenne.
A hétfői futás alkalmával ismét ellátogattam a Margitszigeti Atlétikai Centrumba, ahol örömmel láttam, hogy egyre növekszik a Nike Futóklubbosok száma. Mivel a 6 órás "öcsi kört" lekéstem, volt pár percem és beleolvadtam a futók beszélgetésébe. Jött egy…..