Regisztráció Blogot indítok
Adatok
over the rainbow

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A leginnovatívabbnak tartott országokban megfigyelhető, hogy a frissen végzett egyetemi hallgatókat számos eszközzel ösztönzik vállalkozásalapításra, és nemzetközi összehasonlításban magasabb is a pályakezdők vállalkozásalapítása. Az egyéni karrier szempontjából milyen…..
over the rainbow 2009.11.05 11:01:58
Az előttem szólók legtöbb meglátásával én is egyetértek, de hozzászólásommal hátha sikerül más oldalait is megmutatni ennek a témának.

Véleményem szerint külföldön a vállalkozások alapítása során elsődleges szempont az önállóság, a fiatalok nem szeretnének meghatározott keretek között, mások elvárásainak megfelelve dolgozni. Azonban szerintem nem feltétlen jó, hiszen nem ismerik meg igazán milyen az, másoknak felelősséggel tartozni, csak önző érdekeiket fogják követni. Fontos megismerni különböző vállalatok belső működését a gyakorlatban, részt venni az alsóbb munkakörök elvégzésében is, tapasztalatokat szerezni, hiszen az egyetemi tanulmányok során sokan csak az elméleti résszel ismerkednek meg igazán. Felelős és tudatos vezetővé az válhat, aki ismeri az alkalmazottak helyzetét, könnyebb motiválni a dolgozókat, ha ismerem őket, hiszen én magam is onnan kezdtem.
Sokan persze minden bizonnyal azért fognak egyéni vállalkozásba, mert egy meglévő cégnél nem kapnak megfelelő állást, hiszen a legtöbb cég szakmai tapasztalatokkal rendelkező dolgozókat keres, melynek megfelelni pályakezdőként igen nehéz. Azonban így saját vállalkozás esetén megszerezheti a szükséges tapasztalatokat és a későbbiekben nagyobb eséllyel válhat egy nagyvállalat tagjává. És így elkerüli a munkakeresés által kiesett időt, mely a későbbiekben nyugdíj szempontjából például fontos lehet.
Az egyéni karrierre nézve azonban döntő tényező, hogy vállalkozásuk sikeres lesz vagy kudarcokat él meg. Ugyanis a kudarcok által elveszítheti a fiatal munkakedvét, vállalkozási kedvét. És pályakezdőként még többet lehet hibázni, több kudarc érhet, ráadásul fiatalként lehet kevésbé birkózunk meg a kudarcokkal, hiszen kevés ért bennünket és nehezen kezeljük azokat. A kudarc anyagi veszteséget is vonzz maga után és míg a pályakezdő valószínű a vállalkozás indításához szükséges tőkét is csak nehezen gyűjtötte össze, esetleg hitelt vett fel, a cég csődje végképp hatalmas adóságokba taszíthatja.
Valamint ha egy pályakezdő úgy érzi van egy álma, melyet meg szeretne valósítani, azt érdemes rögtön véghez vinnie, ugyanis ha a későbbiekben már biztos állása van, felelősséggel tartozik a családja után kevésbé bátran fog egy egyéni kezdeményezéshez. Így a karrierje során nem használja fel tehetségét és talán egész életében hibáztatni fogja magát, hogy nem váltotta valóra az álmát.