Regisztráció Blogot indítok
Adatok
winnie1829

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy friss tanulmány szerint három hónapos aerobik gyakorlás csökkenti a kalória-bevitelt, valamint a test zsírjának mennyiségét túlsúlyos emberekben. A szerzők szerint ezekért a hatásokért a központi idegrendszer egyik fehérjéje a felelős. A santiago-i University of Chile…..
winnie1829 2010.07.30 18:52:45
Szerintem ez így, ahogy a címben elhangzik, nem igaz. Vagyis, hogy :"Az aerobik csökkenti az étvágyat" - ez nem helytálló, bár lehet, hogy az elhízott vagy a túlsúlyos embereknél jelentkezik étvágycsökkenés.
Meg is indokolom, szerintem miért túlzás a címben foglalt állítás.
Általános iskolás korában leányunk, több más hasonló korú lánnyal együtt rendszeresen járt aerobik edzésekre, minimum heti 3x2 órát. Versenyeken, ill. bemutatókon is részt vettek.
A lányok életkora 8 és 15 év között váltakozott, lányom kb. 10-12 éves korában aerobikozott, tehát nagyjából 2 éven keresztül intenzíven foglalkozott az aerobikkal.
A lényeg az, hogy ennek ellenére az étvágya nem csökkent, sőt! Minden helyzetből képes volt enni, saját magam is elképedve láttam, mikor edzés után ezek az izmos, erős, "szikár" lányok megrohanták a pékséget, büfét, stb. és tekintélyes mennyiségű - nem éppen kalóriaszegény - élelmiszert vittek be szervezetükbe, rengeteg folyadékkal persze.
Kivétel nélkül, korra, testalkatra való tekintet nélkül mindannyian jó étvággyal voltak megáldva, akár pár hónapja vagy több éve űzték ezt a sportot.
Ezzel nem a tudományos kutatások eredményeit szeretném megkérdőjelezni, csak a cím megfogalmazását kifogásolom, amely szerintem megtévesztően nagy általánosságban kijelenti, hogy íme, itt a "csodaszer", az aerobik, ami csökkenti az étvágyat. Leányunk és akkori aerobikos társai azt hiszem rácáfolnak erre az általánosításra.
Az lehet, hogy a túlsúlyos, elhízott, avagy más korcsoporthoz tartozó embereknél fennáll az étvágycsökkenés az aerobik - vagy esetleg más sport, mozgás - hatására, de az általam ismert aerobikosoknál bizony nem állt fenn étvágycsökkenésnek még a gyanúja sem.
Úgy érzem, ezt le kellett írnom, annak ellenére, hogy nem kutattam a témakörben, orvos avagy tudós sem vagyok, csak egy szülő, aki saját tapasztalatát szerette volna megosztani másokkal, főleg azokkal, akik rögtön készpénznek veszik a főcímekben megjelenő, nemegyszer túlzó kijelentéseket.
További szép napot, üdv mindenkinek!