Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pusztadoktor

40 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pusztadoktor Tánc a madarakért 2010.10.05 14:57:05
A hajdúnánási Református Általános Iskola a teremtés 5. napjára tekintettel - amikor is a madarakat teremtették - a hét 5. napján tánctalálkozót szervezett a hortobágyi Madárkórház Alapítvány támogatására. Forrás: szon.hu..
Izraelben (Jordan- and Harod-Valley near Bet Shean) augusztus végén és szeptember elején Helmut Eggers 4 hazai ELSA gyűrűs (nagyméretű, könnyen leolvasható műanyag gyűrű) fehér gólyát olvasott le. Ebből kettő repatriált madár (2008 Szeged Vadaspark és 2010 Hortobágyi…..
Él egy ember Jászalsószentgyörgyön, aki Budapestről költözött vidékre, hogy a madarainak kényelmesebb körülményeket tudjon biztosítani. Tóth János szerint a solymászat nem hobbi, hanem életforma, hiszen a madarak az év 365 napján igénylik az állandó foglalkozást. Szerinte,…..
Idén sok a fejletlen, röpképtelen kisgólya a különösen hűvös nyár miatt. Kisgólyák százai pusztulhatnak el! Költözőmadaraink már egy hónapja megkezdték a vándorlást, ám idén nagyon sok a fejletlen, röpképtelen fióka, melyeket szüleik kénytelenek voltak sorsukra hagyni.…..
Nagy Judit a kórház munkatársa naponta eteti az itt maradó gólyákat. Naponta 30 telefonos bejelentés érkezik a Hortobágyi Madárkórházba, mert Alföld szerte vonulás után itt maradó gólyákat észlelnek a madárbarátok. A kórház munkatársai még nem avatkoznak be, bíznak a…..
Nem csak az időjárás miatt tudhatnak nehéz időszakot maguk mögött a gólyák és az őket védő állatbarátok. Váratlanul az út menti árokban landolt Békés egyik legrégebbi, legmagasabb, csaknem egyméteres, és helyi szinten jelentősnek számító gólyafészke. Mint azt Pap…..
M. L-né: Békésen egy harmadik emeleti lakásban élek. Ablakomban fecskefészek van sok éve már. Minden évben kétszer költöttek a fecskék, az idén azonban csak egyszer. Május közepén érkeztek, soká raktak tojást, júliusban keltek a csibék, s augusztus elején repültek ki. Sokáig…..
A Pilis Természetvédelmi Egyesület, a Madárvilág Non Profit Kft., a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Hortobágyi Madárkórház és Ipolymenti természetkedvelő civilek elhatározása alapján 6 kölyök fehér gólyát (Ciconia ciconia) vadítottunk vissza egy olyan területen, ahol ugyan az…..
Balmazújváros - Varga László • Tel.: + 36 (30) 270-8601 Berettyóújfalu - Vilistein Levente • Tel.: + 36 (30) 621-5517 Debrecen - Állatkórház • Tel.: + 36 (52) 437-346 • Dr. Hóra Ildikó, Tel.: +36 (30) 935-9281 Debrecen - Dr. Könczei Zoltán • Tel.: + 36 (20)…..
Pusztadoktor A darvak nyomában 2010.09.13 08:00:00
A daru mondhatni egész lényével hatott a magyar nép lelkivilágára. „Nincs is több nemzet, mely úgy ismerte volna madarunk szokásait, mint mi. Ez a szoros viszony pedig abból fakad, hogy a daru is ott tanyázott, ahová a magyart természete hajtotta, a végtelen…..
Pusztadoktor Otus, a fülesbagoly 2010.09.12 10:58:00
A minap egy sérült fülesbaglyot hoztak be állatotthonunkba, aki egy drótba gabalyodott bele, nem tudott elrepülni, így könnyedén (persze vastag munkáskesztyűben) meg lehetett fogni. Nagy veszélyben volt, hiszen ha egy lomha homo sapiens meg tudta fogni, akkor ez egy kutyának vagy…..
Pusztadoktor Sashalál 2010.09.10 10:53:42
A sasmérgezők még mindig nem álltak le. Július 31-én, szombaton mérgezés gyanúval a hortobágyi Madárkórházba fiatal parlagi sas (Aquila heliaca) érkezett a Bükki Nemzeti Park területéről. A sas végstádiumban, mozgásképtelenül került be. A tünetek alapján szerves…..
Pusztadoktor Tipi és Tapi 2010.09.09 08:08:00
A két apró vetési lúd fiókaként került a hortobágyi madárparkba, a Madárkórház Alapítvány gondozásába. Jánost tekintették mamájuknak, őt követve, mellette cseperedtek nagy ludakká. Az alábbi három videó róluk szól.  ..
Pusztadoktor Augusztusi szám 2010.09.07 04:12:00
Megjelent a Pusztadoktor Magazin, a Hortobágyi Madárpark és Madárkórház kiadványának augusztusi száma. A lap rendszeres olvasói bizonyára emlékeznek, milyen sokat foglalkoztunk a sasmérgezésekkel. Néhány hónap szünet után ez a téma sajnos újra előkerült, újabb mérgezés…..
A Pusztadoktor Magazin 2010. júliusi számában Dr. Molnár Lívia a molnárfecskefiókák etetésének nehézségeiről számol be. Szeretném ezzel kapcsolatban saját tapasztalataimat a következőkben közzétenni: Véleményem szerint a (már nyitott szemű) fecskefióka felülről nyitott…..
A Pilis Természetvédelmi Egyesület (PiTE) és a Madárvilág Non-profit Kft. jeladós nyomkövető készüléket „szerelt” két fehér gólyára. Apaj-gólya a Kiskunságban kelt ki, a fészekben szerelték rá a jeladót, és már jó ideje Afrikában jár, útja ezen a térképen…..
B. A. (Tápióbicske): Segítségüket szeretném kérni a tyúkjainkkal kapcsolatban. Saját részre tarunk 40 tyúkot és kb. évi 150-200 csirkét (saját szaporulat). A tavalyi évben azonban jelentős elhullást tapasztaltunk. Amíg indítótáppal etettük őket, nem volt semmi gond, de…..
A vizsgálatot követően sínbe tették a törött lábat, sebeit lekezelték, a műtétre a későbbiekben került sor. A minap egy törött lábú vadkacsát hoztak be állatotthonunkba. A megtaláló szerint egy kocsi elütötte, ennek következtében eltört a lába. Dr. Déri János, a…..
Az Ipoly névre keresztelt fehér gólya (Hortobágyi Madárkórház lakója volt) – akit augusztus 7-én engedtünk ki a visszavadító volierből az Ipoly partján – egy hét elteltével útnak indult. Az első megállója Szalka (Szlovákia) mellett volt. Pár nap elteltével már a…..
Elpusztult az a fiatal mérgezett sas, amelyet két héttel ezelőtt találtak a Bükki Nemzeti Parkban. Hazánkban az elmúlt tíz évben rendkívül megszaporodtak a szándékos mérgezések, melyek elsődleges célpontjai főleg a rókák, de a madarak is felveszik a kihelyezett csalikat. A…..
C. L-né, Vadna: Szomorú szívvel írom ezeket a sorokat. Településünkön egy gólyafészek van, már évek óta. A szemünk előtt nőnek évről évre a kis gólyák fel. Szinte mindent tudunk róluk. Ebben az évben, az esős időben, gondoljuk, megfáztak a tojások, és belefulladtak a…..
Kirepült fészkéből és szinte első légi útja során balesetet szenvedett egy kölyökgólya Hernádkakban. Mátyus Bertalanné, Éva néni vette észre, hogy az udvarukon lévő gólyafészekből csütörtökön kirepült a gólyafiók, majd pénteken reggel arra figyelt fel, hogy a szomszéd…..
Természetkárosítás miatt feljelentést tesz a hortobágyi Madárkórház vezetője. Mérgezésgyanús fiatal parlagi sast szállítottak a Bükki Nemzeti Parkból a hortobágyi Madárkórházba. Bár a fokozottan védett, egymillió forint eszmei értékű csúcsragadozó életét a gyors…..
A szelíd gólyának elkezdődött a rehabilitációja a Hortobágyi Madárkórházban. Egy korábbi alkalommal már olvashatott minden kedves látogató arról a gólyáról, aki a szelídsége által szerzett nagy hírnevet Békésen. Ahogy egyre kezesebbé vált, mindinkább felhagyott a…..