Regisztráció Blogot indítok
Adatok
a4181716

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jezsuita bloggerek Mi a zene? 2010.07.23 23:02:00
Ez egy olyan kérdés, amin régóta gondolkodom. Muzsikus családban születtem: apám zongorázott, anyám pedig amatőr operaénekesnő volt. Magam is zongorázgatok, és szeretek zenét hallgatni. Előadásokat is tartottam már zenéről, és a diákjaim reakcióiból tudom, hogy milyen nagy…..
a4181716 2010.07.29 21:37:36
Ez egy rossz írás.

1) "Először is, érdekes kérdés, hogy hol is létezik a zene."

Ez nem egy érdekes kérdés, hanem értelmetlen. Nemcsak fizikai létezők vannak (fura, ha ezt egy szentfazék tőlem tudja meg), így létezhet vmi olyan fizikai paraméterek nélkül is, mint pl. hely. Ennyi.

2) "... a szép zenét kedvelő társadalom jó társadalom. Ezzel szemben az érzelmeket és indulatokat felkorbácsoló zenét kedvelő társadalom romlott társadalom. "

Akárkinek a fejéből is pattant ki ez a gondolat, ostobaság. Az, hogy milyen a szép zene, erősen szubjektív. Mindenkinek más tetszik, és ez ízlés dolga, nem az erkölcsé. Nincs semilyen objektív, de mégcsak krisztusi (pfhejj) kritérium sem arra, hogy egy zene mikor szép. Az illető valószínűleg azt érti szép alatt, ami neki tetszik, lényegében etikává emelve saját ízlésvilágát. Az illető semmivel sem jobb azoknál a tizenpár éves hülyegyerekeknél, akiknek az önazonosságát rocker/rapper/diszkós/stb. voltuk adja, és világon mindenkit a rocker-nemrocker/rapper-nemrapper/diszkós-nemdiszkós tengely mentén skatulyáznak be.

3) "...alacsonyrendű zene."

Talán erre kár is betűt pocsékolni. Mindenesetre, ha a szerző szerint van alacsonyabb rendű zene, akkor szerintem meg van alacsonyrendű hitrendszer. Például minden létezés és történés végső okát egy sosem látott transzcendens lény akarával magyarázni primitív, archaikus és idejétmúlt gondolkodásmód. Efféle világmagyarázatok intézményes képviselői egész biztosan több ember haláláért felelnek, mint a valaha létezett összes popzenész (köztük Marylin Manson) együttvéve.

4) "Mi a hatása ennek az állandó ingernek? Miért kell a csend ellen védekezni?"

Hadd kérdezek vissza: Kedves papok és szerzetesek! Miért kell az ingerek ennek védekezni? Mi a hatása ennek az állandó csendnek? (Segítek: szociális készségek romlása, depresszió; súlyosabb esetben szkizofrénia, hallucinációk, "látomások".)

5) Mozart Eine kleine Nachtmusikja
Ami azt illeti, nekem feláll tőle a szőr a hátamon. Nyálas, vinnyogó, negédes, gejl vacak. Persze, a mű megfelel a zeneszerzés európai hagyományainak, minden ehhez kapcsolódó szabályt betart, s ez a komponista munkáját dicséri. Attól még nekem nagyon nem tetszik.

6) "Miért muzsikálnak állandóan a tücskök és kabócák?"
Azért mert konkrétan k*rni akarnak, és így találnak partnert. Ez a viselkedés beléjük van drótozva, és nagyonis vagy biológiai szerepe.