Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dzsízu

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újabb városi kezdeményezés indult útjára, Utazó Hallgató névvel - megszületett az Utazó Olvasó lelkes kistestvére! Mára már természetes jelenséggé vált, hogy amikor kilépünk a lépcsőházból és elindulunk reggeli első utunkra, az első dolgunk, hogy betegyük a…..
Dzsízu 2013.10.06 13:37:40
www.youtube.com/watch?v=g8vvCwPOge0 ezt a számot HÉVen lehet hallgatni félálomban hazafelé
Több mint egy éve már írtunk arról, hogy a parlagfű, amelynek virágpora százezrek életét keseríti meg, újabban gyógynövényként kap publicitást. A megalapozatlan állításokat tartalmazó körlevelek szerzői jellemzően önjelölt szakértők, akiknek ködös…..
Dzsízu 2013.05.12 22:55:08
@Jutka46: Akkor mi két külön beszélgetést olvastunk végig.
Máskülönben el nem tudom képzelni, hogyan lehet a "higgadt" és a "tényszerű" jelzőket használni ebben az esetben, Pós Péterre vonatkoztatva.

Minden résztvevőnek:
El ne feledjük, hogy a tudomány alapelve a FALSZIFIKÁCIÓ (lásd Karl Popper vonatkozó írásait, pl. A tudományos kutatás logikája, vagy Alfred Tarski szerkesztésében a Bizonyítás és igazság: Válogatott tanulmányok című kötet). A tudomány falszifikálható, azaz alapvetően cáfolható, sőt, cáfolandó tételekből épül fel, melyek csak addig igazak, amíg be nem bizonyítják róluk, hogy cáfolhatók. Sok esetben kísérlettel, méréssel, melyek eredménye dönti el az adott tudományterület elméleti hátterének érvényességét a gyakorlatban (ennek lényegességére először Auguste Comte hívta fel a figyelmet 1844-ben, cím szerint: Auguste Comte: A pozitív szellem. Két értekezés. Beszéd a pozitív szellemről. Párizs, 1844 februárjában. , 169 éve). Ha a gyakorlat rácáfol az elméletre, akkor az elmélet megdől és új képződik a helyén integrálva azt a tudást, ami az előző elmélet megdőlésével keletkezett. És így halad előre a tudomány.
Az áltudomány az, mely cáfolhatatlan tanokat hirdet, mely nem fogadja a vitát és az érvelést, illetve nem visszakövethető sem források mentén, sem tudományos kutatómunka nem áll mögötte. Elmélete dogmatikus, gyakorlati eredményei empirikusan nem bizonyíthatók, ezért nem is cáfolhatók.
Nos, ez a "parlagfű, mint gyógynövény" ebbe a kategóriába esik. Nincs róla sem bizonyíthatóan működő elméleti, sem bizonyíthatóan működő gyakorlati tudás. Ugyanakkor (a kommentek között is) látható dogmatika van a hátterében, megfoghatatlan-bizonyíthatatlan-cáfolhatatlanra alapozva (melynek szintén nincs hivatkozhatósága, a fent látható egy-két homályos könyvrészleten kívül), megfelelő tudományos hátteret és képzettséget nélkülöző személyek állításaira hivatkozva. Ezért a "gyógyító parlagfű híveinek" empirikus tapasztalattal alá nem támasztott tudása nem érvelhető, nem vitatható, tanai cáfolhatatlanok.
Dzsízu 2013.05.14 17:13:42
@okoska törp: úgy, hogy te egy másik növényről gyűjtöttél linkeket...

parlagfű = Ambrosia artemisiifolia

Ambrosia artemisiifolia ~= Chenopodium ambrosioides
Ambrosia artemisiifolia ~= Kielmeyera neglecta

így kiesik két linked.
marad egy.
az is egy alter/holisztikus/homeopátiáshonlap. amivel még önmagában nem lenne gond, DE: külső hivatkozások nélküli cikk, csak a honlapjára mutató linkekkel és szintén semmiféle valós, tényszerűen igazolható eredménnyel arról, hogy a parlagfű valóban gyógyító hatású
az indiánokról írt sztorihoz annyit érdemes hozzáfűzni, hogy mesélni én is tudok kentaurokról, pusztán ettől mégsem élnek kentaurok a hegyekben.
de ha bemutatok egy csomó felvételt kentaurokról, esetleg szőrzetmintát, csontokat, netalán egy elrabolt kentaurcsikót, akkor már van a kezemben bizonyíték.
kb ez a helyzet a parlagfűvel is. ha kontrollált kísérletei keretek között, pl. országosan reprezentatív mintán (pl 1500 fő, fontosabb demográfiai mutatók mentén belőve) tesztelnék a növény hatását, mindezt olyan körülmények között, melyek könnyen reprodukálható mérést tennének lehetővé, akkor megállná a kísérleti elrendezés a helyét a tudományosságban.
vezethetne olyan eredményre, mely átértékelné a növény gyógyászati szerepét. de olyanra is, mely szerint semmilyen gyógyhatása sincs. de az útja biztosan ez, nem pedig az h bizonyítható alapok nélkül mutogatok képzelt kentaurok után.
remélem megérted azt, amit mondani akarok!
Tóth Imre Sarkad fideszes polgármestere. Kicsit korábban kisgazda volt. Azelőtt meg... Hallgassátok meg a szövegét a "voorkeheilme" találta archív felvételeken az 1986-os május elsején: P.S. Természetesen alig zavar minket, hogy egy kommunistából egy kommunistázó párt…..
Dzsízu 2010.08.08 14:59:00
A visszafogott vizualitás és a szavazatmaximalizálás jegyében elkészültek első körös plakátaink. Az igazat megvallva, ezek jó része már 4 éve elkészült, de jó munkához várni kell és szerencsére amúgy sem sokat vesztettek aktualitásukból.Lepje meg szomszédait, dobja fel a…..