Regisztráció Blogot indítok
Adatok
té em

20 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jelentősen átalakult az utóbbi időben a szakvizsgára történő jelentkezés, azonban az eddigi tapasztalatok alapján maga a vizsga nem változott, tehát az írásbeli és a szóbeli vizsga is a már korábban ismertetett rendszerben zajlik.A minisztérium és a szakvizsgával kapcsolatos…..
 A Jogi Szakvizsga Bizottság Titkárságát újabban Igazságügyi Oktatási Osztálynak hívják, elérhetőségük változatlan: Személyes félfogadás:Budapest, V. ker. Szalay u. 16. Hétfőnként 13-16 óráigSzerdánként 9-12 óráig Telefonon a következő időpontokban…..
A jogi szakvizsgával kapcsolatos hivatalos információk, tételsorok az alábbi linken érhetőek el:http://www.kim.gov.hu/szolgaltatasok/kozerdinf/jogvizsga20100930.html ..
Az egységes szakvizsgáról, annak indokoltságának érdőjeleiről  egy korábbi bejegyzésben már írtam.A Budapesti Ügyvédi Kamara is - tőlem függetlenül :) - foglalkozik a kérdéssel:Átalakításra vár a szakvizsga rendszere 2010. november 15.  A jogászi létszám…..
Ahogy arról egy korábbi posztban már megemlékeztem, a jogi szakvizsga szóbeli fordulóján három cenzor vesz részt. Rajtuk kívül a teremben tartózkodik a Jogi Szakvizsga Bizottság Titkárságának egy tagja, aki az adminisztratív ügyeket intézi: a vizsga megkezdése előtt ellenőrzi a…..
A Jogi Szakvizsga Bizottság Titkárága mai telefonos tájékoztatása szerint a júliusban beadott kérelmeket most dolgozzák fel, így akik ekkor vagy ezt követően jelentkeztek a jogi szakvizsgára, csak november második felére illetve a decemberi vizsgaidőpontokra férnek be...
té em 2010.11.01 20:27:09
@kalmi_v:
Más is járt így :) Valahogy a négy héttel korábbi értesítést is kezdik elég nagyvonalúan kezelni...
Bármilyen jogszabályt bevihetsz, nincs megkötve, hogy csak nyomdai példány lehet (különös tekintettel arra, hogy a kiírás szerint a vizsga napján hatályos jogszabályszöveg kell, a nyomdai példányok azonban nem mindig tudják tartani a lépést...).
Miből írsz?
Gyakran kérdezik a jogi szakvizsgára készülők, hogy mennyi időt kell szánni a felkészülésre.A legjobb tanács: amennyire neked szükséged van.Amit érdemes azonban szem előtt tartani a tanulmányi szabadség tervezésénél az az elolvasandó anyag mennyisége és a lelkesedés foka az…..
A Szakvizga Bizottság Titkársága telefonos tájékoztatása szerint amennyiben a vizsgázó a C/1 témakör (munkajog és társadalom-biztosítási jog) esetében megjejöli, hogy ezen belül melyik jogterületből kíván vizsgázni, úgy az írásbeli vizsgán a tételhúzás csak a választott…..
A kezdő témakör kiválasztásánál már volt róla szó, hogy az írásbeli szakvizsga témaköre mutat irányt az első szóbeli megmérettetés menetére is.A szóbeli szakvizsga lebonyolítása általában az OIT épületének közelében zajlik, figyelemmel arra, hogy a szóbeli vizsgák…..
Íme egy példa a büntető anyagi jogi szakvizsga írásbeli feladatára:A vádlott június5-én délelőtt az egyik mellékúton személygépkocsijával mintegy 110-120 km/h sebességgel haladt. Szemben közlekedett K.J. a tehergépkocsiból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel. Nevezett…..
Következzen egy példa a polgári anyagi jog írásbeli szakvizsga feladatra:Vas Dénes a felperesek testvére, a halála előtt néhány hónappal agyvérzést kapott, bal lába és keze megbénult, a beszéde nehezen érthetővé vált. Az örökhagyó kezelés végett október 17-én került…..
A szakvizsgára készülők egyik leggyakoribb kérdése, hogy milyen jellegű feladat várható az írásbeli szakvizsgán.Tekintettel arra, hogy a "hivatalos" feladatgyűjetmény nem publikus, a már szakvizsgázott jogász kollégák beszámolóira hagyatkozva megállapítható, hogy az…..
A jogi szakvizsga írásbeli fordulója az értesítésben megjelölt napon reggel kilenckor kezdődik. Érdemes azonban már 8 óra körül a helyszínre érkezni, hogy minél "jobb" helyen lehessen eltölteni a délelőttöt.A tanácstermet ekkor általában már kinyitják, így el…..
A vizsga kitűzéséről a Szakvizsgabizottság a jelöltet legalább négy héttel a vizsga napja előtt írásban értesíti.Az eddigi tapasztalatok szerint tényleg komolyan veszik a négy hetet (értsd: egy picivel sem korábban), de minden híresztelés ellenére, ha az ember szépen kéri,…..
Ideális esetben a 3 éves gyakorlati idő letelte a munkábaállás napjával számánál fogva megegyező nap.Gyakorlati szempontból azonban néha a kezdő nap is bizonytalan, és ritkán fordul elő, hogy az ember három évet táppénz, fizetés nélküli szabadság vagy egyéb "inter…..
A Jogi Szakvizsgabizottság Titkárság telefonszámai a következőkre változtak:795-5156, 795-5152A Titkárság telefonos tájékoztatása szerint most beadott szakvizsgára bocsátás iránti kérelmeket legkorábban november eleji vizsgaidőpontra fogadnak be...
A jogi szakvizsga három részből áll:a./ polgári jog és családjog, a gazdasággal kapcsolatos joganyag, polgári eljárásjog,b./ büntetőjog, büntető eljárásjog, büntetés-végrehajtási jog,c./ munkajog és társadalombiztosítási jog, alkotmányjog és közigazgatási jog, európai…..
A szakvizsga megkezdésének feltétele, hogy a gyakorlati időt magunk mögött tudjuk.1. A gyakorlat jelegeAz IM honlapján közzétett ismertető szerint a joggyakorlatot jogi képesítéshez kötött főállású munkakörben kell eltölteni.Az ismertető a jogi szakvizsgáról szóló 5/1991.…..
A bírósági és az ügyészségi fogalmazó, az ügyvédjelölt, a jogi előadó és más jogi munkakörben dolgozó jogász  jogi szakvizsgát tehet. A szakvizsga tehát a jogász számára lehetőség, de egyáltalán nem kötelesség – szakvizsga nélkül is jogász a jogász. Vagy…..
Az egyetemen eltöltött 5+x év, a diplomaszerzés, és a 3+y év gyakorlati idő után a jogászok még egy nagy kihívás előtt állnak: szakvizsgát kell tenni.Diplomával a kézben még elég távolinak tűnik az az idő, mikor a szakvizsgabizottság előtt kell számot adni a gyakorlati idő…..