Regisztráció Blogot indítok
Adatok
usseko

14 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Én csak egy ezer éveken át egyre csak hallgatag Beszélő Hegy vagyok, de az Ég és a Föld Menyegzőjén mindig otthon vagyok, ha már az Árkok Földjén valahol éppen lakodalmat laknak, üstöt főznek és teknőre tálalnak. S tudom, mit tesz az, ha ezen a tájon menyegzőt is csak úgy…..
Én csak egy Beszélő Hegy vagyok, de annyit én is tudok, hogy nemcsak az erdőkben járnak-kelnek vadászok, hogy vadak után járjanak, hanem a hibáknak is vannak vadászai, akik szintén nagy hanggal, sok-sok pufogással vannak. Akkor ezeknek a kedves és kedvetlen embereknek a kedvéért…..
Beszélő Hegy vagyok, fura lenne hát, ha bármi kivetnivalót látnék abban, hogy a könyv szószólójaként is csak beszédesnek bizonyulok, s egy ponton és egy menüpontban éppen pontról pontra elmesélem azt is, mi történik egyáltalán a Könyvben. S abban sem találok semmi…..
Tündéri kakasnak taréjával borzas hegy vagyok, nálam jobban talán senki sem értheti hát meg azt az utat, melyre azzal küldenek, hogy bizony menjél fel. Felmentem én is, tudom, mit tesz ez. Ormaimon sziklák tincsei és taréjai borzolják az eget, lejtőimen fenyvesek rejtik a…..
Beszélek a könyvről, mert a könyv is beszél rólam. Arany taréjjal borzolom az eget, mert az Ég is szépen felborzolja a lelkemet. Torkom szakadtáig szól belőlem a föld morajlása, mert a Föld is átadja nekem azt, amivel egészen az égig érhetek. De ahogy a torkomban a szó meg nem…..
Van, amit nem láthatok, de hallani azért tisztán hallhatok. Hallom hát, hogy ott, ahol a kő ütve ütlegel, s közben gördülve is egyre csak zendülő marad, az egyik zene a másikra azért nem igazán hathat. Hallom, hogy saját a törvényük, saját a sodrásuk, s ha sodornak, egyre csak…..
Igen, él. Ahogy az ég egy adta világban él az egy. Hogy legyen neki háza, s a házában derekasan álljon minden fala. S hogy azok a falak bátran szökjenek az ég felé, zendüljenek fel a magasba, hogy erejük megtartó erő legyen, s a tartást adó erő ne szökjön ki közülük…..
Hogy ki vagyok én? A Hang vagyok, aki bennem és általam szól. Ha a képre nézel, a legegyszerűbb válasz az lehet, hogy akár ugyan ez sem más ám, mint kakasnak kukorékolása. Kakastaréj (47° 42' 15.60" N  23° 50' 28.75" E ) sziklákkal ékes ingása. Hogy…..
Hogy miért éppen ütni? Hogy miért éppen köveket gyűjteni? Azt is csak azért, amiért éppen bánni. De azt is csak azért, amiért csípni. Mert ha üsse kő, akkor bánja kánya. Mert ha üsse kő, akkor csípje csóka. De ha már ütni, akkor miért éppen követ ütni? Azt pedig…..
De ha már itt tartunk, akkor a miértek száma még jó darab ideig tetszőlegesen szaporítható lenne. Hogy ne maradjon tétlen a Beszélő Hegy híres jóstehetsége. S ha jósol, akkor már fényeket is gyújtson, s ami fény, az felőle akár még messzire is elvilágíthasson. Mert ha…..
Mert őrzőnek lenni sziklákkal ékesen csak úgy lehet, ha az őrzés több őrző találkozásából születhet. Mert van az őrzés, s vannak az őrzők. S ez a hang attól lehet talán halkan is erős, hogy akad olyan, akinek van füle a hallására. Nem kell, hogy ilyenekből sokan…..
Igen, jól látod. Nincs semmi tévedés. Én vagyok a Kakastaréj. Tényleg egy tarajos sziklákkal kicsipkézett hegy vagyok. Hogy szállnék bár a kövön megálló kövek ormára. Hogy szállnék bár a szegény köveknek szabadulására. S azt is jól látod, hogy miközben Beszélő Hegy…..
Ha azt kérdeznéd, milyen egy óriásnak vagy egy tündérnek kővé dermedni, azt mondanám, hogy olyan, mint várakozni. Meg olyan, mint amilyen a regest is csak elrejteni. Hogy ha egyszer hajgat már az a regö rejtem, akkor azt a hajgatást is csak neked ejtsem. Várakozni és elrejtőzni pedig…..
Kakastaréj vagyok, hát én is csak azzal a gördülő kövek adta hetykeséggel lustálkodom, ahogy a kis vörös kakas volt rest kukorékolni, hogy a napot köszöntse, ha az a nap éppen nem az ő kedvét kereste. Ha az volna hát a kérdés, hogy Beszélő Hegyként hogyan szóljak arról,…..