Regisztráció Blogot indítok
Adatok
turbojet22

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TComment Autóbérlési kiskáté 2014.08.07 08:23:55
Az autóbérlés a legnagyobb pontenciális, utazástönkretevő szívásfaktor, ha nem vigyázunk. Mai közélet-cikkünk kommentposztja...
turbojet22 2014.08.07 15:09:08
Talán nem lesz érdektelen idén tavaszi USA-beli autóbérlési tapasztalatok ismertetése.
1, Az USÁ-ban mindig előre meg kell rendelni a bérautót, mert ha nincs rendelésed, biztos, hogy dupla áron tudsz hozzájutni.
2, Mivel mindig mindenből túlkínálat van, extrém körülményektől eltekintve az autókölcsönző mindig tud adni neked autót, ha akar.
3, Az autó megrendelése gyerekjáték az interneten keresztül.
4, Jó összehasonlításokat nyerhetsz azon oldalakon, amik nem egy konkrét hálózathoz kapcsolódnak, hanem úgymond versenyeztetik a kölcsönzőcégeket. Ilyen például a priceline, ahol te is tehetsz ajánlatot a bérbevételre. (Időigényes folyamat, de az amerikaiak igen sokszor igénybe veszik.)
5, Vannak magyar utazási irodák illetve a légitársaságok is ajánlanak autóbérletet, azokat is meg kell nézni.
6, Mindezt végigbogarászva, meglepő módon az STA Travel utazási iroda honlapján keresztül rendeltem meg Ford Focust (vagy hasonlót) A bérlet a tavaszi szezonban 200 dollár alatt volt egy hétre. Előre ki kellett fizetni.
7, Kicsit aggódva kerestem a papíromra írt szöveg alapján, hogy hol a terminálon belüli iroda a dallasi FW reptéren, kiderült hogy nincs ilyen. Tanulság: Bármit ír az utazási iroda a papírodra, Amerikában sosincs a reptéren autókölcsönző iroda, pláne kölcsönözhető autók, nem a ferihegyi léptékben kell gondolkodni. Egy száz fős érkező repülő esetében várhatóan negyvenen bérautón mennek a városba, arra nincs hely a reptereken. Vagyis buszok járnak állandóan körbe, amelyikre felszállva elvisz az autókölcsönző céghez, a cuccoddal együtt.
8, Mint említettem, a cégnél mindig van autó, de szinte soha nincs az adott kategória. Ezért először megpróbálnak rábeszélni egy nagyobb kategóriára (upgrade) meg is mondják, mennyi felárért.Ha ezt sziklaszilárdan elutasítod, akkor törvény szerint kénytelenek egy magasabb kategóriát adni felár nélkül.
9, Mindig az a legolcsóbb, ha azt vállaljuk, hogy teli tankkal hozzuk vissza. Ha bárki erre szolgáltatást vállal, arra csak ráfizethetünk.
10, Együtt kérik a nemzetközi jogosítványt a nemzetivel.
11, A szerződés elektronikusan kötődik, és fényceruzával írod alá.
12, Ha rá akarnak beszélni más biztosításokra azt nagyon meg kell nézni. A CDW elvileg megfelel a cascónknak, de a saját önrész vizsgálandó. Van biztosítás arra, ha olyan gépjármű jön nekünk, amelynek nincs biztosítása. Meg kell nézni a lopás elleni biztosítás feltételeit is, mert szemünkben nevetségesen könnyű egy ottani autót elvinni, még a laikusok is kitanulhatják a filmekből. Én csak a CDW-t kötöttem meg.
13, Van egy szerkezet, ami az útdíjas autópályák, hidak pár dolláros díjait fizeti, elektronikusan. Ezt mindenkinek ajánlott kibérelnie, mert nincs annál ijesztőbb felirat, hogy "electronic toll only - no cash". Ha ilyenen áthajtunk a szerkezet nélkül a birság garantált. A szerkezetet a szélvédő alatt tartsuk, bekapcsolva(on). Én egy tízessel lettem szegényebb, mivel utólag kértem a kütyüt.
14, Nem kell navigáció, mert letöltöd a mobiltelefonra és offline működik (nem veszi igénybe a roamingot, ha itthon a megfelelő állam térképét előre letöltöd).
15, Mivel nem volt Ford Focus, egy Ford terepjárót adtak, egy mérettel nagyobbat, mint a Kuga (Explorert). Ez az ottani viszonyok között kiskocsi, keresgélni kellet a parkolókban. Reklámból volt benne ingyen Sirius rádiócsomag, mintegy 140 reklámmentes adó, műfajok szerint szortírozva, műholdról. Igaz lehet az a közmondás, hogy Texasban (The lone star state) minden nagyobb: ez az utakra, autókra, üdítőkra és a hamburgerre is vonatkozik.Az alapüdítő a mekiben 7 dl.
16, Kifelé hajtva a több ezer négyzetméteres telephelyről látjuk meg először, mi az az autókölcsönzés egy rendesebb helyen. A portás elkéri a szerződést és a jogsit, utána tied a világ. Legjobb megállni, és a gombok jelentését kitapasztalni.
Kevés az útszéli Wc -pihenő. Ha találsz ilyet, akkor tele rakják automatákkal, ahol mindent árulnak. Az útszéli gyorsbüfék illemhelyei ingyen használhatóak. Nem örülnek neki, de nem szólnak. Ilyenek 10 mérföldenként vannak, minden megállóban két három konkurens is el van helyezve, mind benzinkútból, mint gyorsétteremből.
17, Időben vissza kell vinni, mert akár több tízezres lehet a késés felára.
18, Amerikában nem figyelnek az apróságokra, a fényezés makulátlan, és úgy is kérik vissza, de nem akarnak becsapni kis foltok" megtalálásával".
19, A cég valóban leköt egy bizonyos összeget a hitelkártyádon, (open) módon,de gondoljunk bele, a később érkező tilosban parkolásoknak és gyorshajtási bírságoknak ez a fedezete.A 200 dolláros bérlésnél még 200 dolláros fedezetet nyitottak.
20, A visszaadás 3 perc a telephelyen, nagyon igyekeznek az átvétellel, mert tudják, hogy mindenki siet. Nem nagyítóval nézik végig a kasznit, csak rápillantanak, leginkább az üzemanyagtartály szintje érdekli őket, amit csak a műszeren ellenőriznek,elég lezser módon.
21, Kis mellékutak is négysávosak, középen egy visszaforduló sávval. Érdekes a visszafordulás helyi elnevezése: "flip the bitch".
Amikor először szárnyra kapott a hír, hogy Ciprus eladja az aranykészletei egy részét, valahol azt olvastam, hogy nagyon meg fogják csapni az arany árfolyamát. Valaki olcsón szeretne bevásárolni. Ez csak egy az arany árzuhanását övező összeesküvés-elméletek közül,…..
Az arany az elmúlt 9 év többségében legalább évi 11 % hozamot hozott!Arany 2012. évi kilátásairól itt olvashat.A péntek reggeli állapot szerint az aranyat 1718 USD/uncia szinten jegyzik. Jelentős útkeresés volt a távol-keleti kereskedési szakaszban (sok helyen még mindig a…..
Ez a bejegyzés a Nyomda Karácsonyra című írások folytatása, első két rész itt , és itt található. Amikor ennek a bejegyzésnek az első epizódját gépeltem az ECB likviditásnövelésével kapcsolatban, akkor jutott eszembe, hogy ez az esemény hitelesen tudná szemléltetni azt a…..
turbojet22 2012.01.01 20:34:32
Az ECB feltehetően azért nem hitelez közvetlenül az eurozona államainak, mert nem az a feladata. Az ECB az európai pénzügyi rendszer stabilitását támasztja alá a finanszírozással.Ezek után a bankok PIACI módon eldöntik, hogy mire költik a felvett hitelt. Az állam mindenható voltának hite csak az elvakultakban létezhet. A XXI. század kapitalizmusa továbbra is a piacról szól, akár hiszel benne, akár nem. A bank pedig piacon működik és eszközeit multiplikálva kihelyezi. Vagyis az ECB a piacot erősíti. Az államok meg vegyenek fel hitelt a piacon, ha tudnak, saját finanszírozásukat oldják meg úgymond a piacról, amennyiért tudják. A német állampapír 10 évre 1,8 % hozamot hoz. Ez a viszonylag biztos befektetés. Ezt egy százalékos forrásból nem érdemes venni. Az olasz vagy spanyol állampapír 7% körül van. Mert a piac ennyi rizikót lát. A bank persze vehet ilyet. De ha csődbe jut az illető ország, a bank is csődbe jut, tehát a bank csak módjával vesz ilyen papírt, és esetleg biztosítja magát az államcsőd ellen Londonban. Akkor szinte biztos befektetése lesz, de nem lesz 7 - 1 = 6 % haszna, mert még terheli a biztosítás díja, ami 3-4 % tehát alig marad több hasznuk, mint a német papírokon. Tehát a banknak legegyszerűbb nem az államokat finanszírozni, hanem a piaci résztvevőket, akik fedezet nyújtanak, és a polgári törvénykönyv szerint tudnak hitelezni azokban az országukban, ahol nincsenek visszamenőleges hatású intézkedések. Ez pedig azt jelenti, hogy az ECB kölcsönökből mi majd áttételesen sem semmit sem látunk semmit.
A bankok, mint a piac résztvevői, miért ne kapnák meg piaci részvételükért a rájuk eső hasznot? A vállalkozók vállalkozásaik hasznát osztják meg a bankkal amikor hitelt vesznek fel. Ők meg akkor vállalkoznak, ha van a piacon nyereséges üzlet. Tehát a piac működése arról szól, hogy az állam vállalkozásbarát környezetet teremtsen. Ne sanyargassa a bankokat, azonos szabályozási környezet legyen érvényes hosszútávon, és ne legyenek visszamenőleges intézkedések, mert ha nem így tesz A PIAC NEM TUD BEINDULNI. Ezt Matolcsyn kívül mindenki tudja.
turbojet22 2012.01.02 21:56:03
@Politikai Ateista: Természetesen senki sem hihet a piac mindenhatóságában. Továbbá nem hihet az állam mindenhatóságában sem. Én csak leírtam, hogy a jelenlegi kapitalizmusban igenis van piac, és vannak piaci eszközök, ezen belül keresi az ECB a megoldást. A hitelminősítők a válságot tényleg nem látták előre. Mostani működésük azonban makulátlan, Európa tényleg bajban van, hazánk meg tényleg bóvli, mi a problémád?
Nemcsak néhány kiváltságos céget támogat az ECB, hanem minden bankot, amelyek a legjobb üzleti tervek és fedezetek mellet a legjobb vállalkozásokat fogják finanszírozni. Ez a kilábalás egyetlen esélye.
Amúgy nemcsak én hiszek a piacokban, hanem Orbán és Matolcsy is. Onnan akarják finanszírozni az országunkat. Akkor ők nem létező piacokra támaszkodnának?
  Először is, egy jóízű ásítás.   Aztán: megszámlálhatatlan alkalommal foglalkoztunk mi már Magyarország nemzetközi megítélésével, sajtójával, különös tekintettel a két évtized alatt szépen kicsiszolódott riadóláncra a budapesti intellektuálisoktól a berlini…..