Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jambotony

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Az APEH részére történt túlfizetést sem egyszerű visszaigényelni, de az, hogy az államnak meghitelezett, azonban fel nem használt közteher ellenértékét  ne lehessen visszaszerezni, mindenképp újszerű trükk.  Tisztelt Zugügyvéd!A következőket szeretném…..
jambotony 2010.07.22 16:29:45
Közteherjegy visszaváltása
2010.04.07., 16:02

Címkék: munkavállaló, megszűnés, alkalmi, közteherjegy, visszaváltás
Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás megszűnésével feleslegessé vált a közteherjegyek alkalmazása, ezért azok előállítása és forgalmazása 2010. április 1-jével megszűnik, a visszaváltást az APEH koordinálja.

A fel nem használt közteherjegyek értékének visszatérítését a kérelmező az állami adóhatóság által erre a célra rendszeresített 10KTH jelű nyomtatványon személyesen kizárólag az állami adóhatóság megyeszékhelyeken található ügyfélszolgálatain valamint Budapesten a Központi Ügyfélszolgálaton vagy postai úton lehet kérni, 2010. szeptember 30-ig, mely jogvesztő határidő.
A 2010. szeptember 30-át követően benyújtott kérelmeket az APEH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.
A 10KTH jelű nyomtatvány kereskedelmi forgalomban nem kapható, de az állami adóhatóság bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, vagy az adóhatóság honlapjáról letölthető, és kizárólag papíralapon terjeszthető elő.
A kérelmezőnek a kérelemhez mellékelni kell
• a fel nem használt közteherjegyeket, valamint
• a vásárlását (megszerzését) igazoló számlát vagy egyéb okiratot.
Postai úton előterjesztett kérelem esetén a nyomtatványhoz külön, zárt, a lezárására szolgáló felületen a kérelmező által aláírt borítékban kell a közteherjegyeket mellékelni. A kérelmet a kérelmező adóügyeiben illetékes regionális igazgatósághoz kell címezni.
Az állami adóhatóság a közteherjegyeket - személyes megjelenés esetén a kérelmező jelenlétében - felülbélyegzéssel érvényteleníti. Nem kerül sor a közteherjegy érvénytelenítésére és jegyzőkönyv készül, ha:
• feltételezhető, hogy a közteherjegy hamis vagy hamisított,
• a közteherjegy elválasztott részekből van összeillesztve, vagy
• a közteherjegy állapotából korábbi használatra lehet következtetni.
Ilyen esetben a jegyzőkönyvben a kérelmező észrevételeit is feltüntetésre kerülnek. A jegyzőkönyv egy másolati példányát a kérelmezőnek átadásra kerül.
Az adóhatóság a nyomtatványról másolatot készít, melyen a közteherjegyek, valamint a számláról (okiratról) általa készített másolati példány átvételét igazolja, és ezt a kérelmező részére visszaadja, illetve a számla (okirat) eredeti példányával, valamint a közteherjegyeket tartalmazó boríték felbontásáról készült jegyzőkönyvvel együtt visszaküldi az ügyfél részére.
A fel nem használt közteherjegy értékének visszatérítésére az adó-visszatérítés általános szabályai szerint kerül sor.
Nincs helye a közteherjegy értékének visszatérítésnek, ha
• a közteherjegy hamis vagy hamisított volt, vagy a közteherjegy elválasztott részekből volt összeillesztve, illetve amennyiben a közteherjegy állapotából korábbi használatra lehetett következtetni, és emiatt az állami adóhatóság a büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményezett, és a bűncselekmény elkövetését bíróság jogerős ítélete megállapítja, vagy
• a közteherjegy csonka, kivéve a kizárólag a perforációt érintő, legfeljebb a közteherjegy egyik oldalán található, a közteherjegyek elválasztásával esetlegesen keletkező hiányosságot.
Amennyiben a kérelmezőnek az köztartozása van, a fel nem használt közteherjegy visszatérítendő összegét az állami adóhatóság a tartozás erejéig visszatarthatja.
Forrás: APEH
8/2010. (III. 18.) PM rendelet

Szerző: Fekécs László