Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blevente

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Íme Nick Árpád (Iron Jaw), Guinness rekorder erőművész, hazánk és a világ egyik legerősebb embere. 57 éves. Négyszeres Guinness rekorder: -1997-ben Balatonfüreden egy 234 tonnás katamarán hajót  11 méterre. -2002-ben egy Boeing 737-es, 60 tonnás repülőgépet. -2004-ben…..
blevente 2010.07.20 22:48:37
Sziasztok, előrebocsájtom, hogy nem véletlenül kerültem a blogra, egy ismerős kért meg, hogy mondjam el a véleményem.
Kardiológus vagyok.

Elsőként, hogy megértsétek miről van szó a szívinfarktus mibenlétét kell megértenetek.
Az infarktus kifejezés az artériás vérellátás csökkenése miatt bekövetkező szöveti sejtelhalást, nekrózist takarja. Magyarul egy adott része a testnek egyszerűen elhal.
A szívinfarktus a a szívizom vérellátási zavara következtében kialakult szívizomelhalás.
Nem vagyok tisztában Nick anamnézisével de valószínűsítem a médiában megjelent az esetet leíró hírek alapján, hogy esetében a rövid távú ischaemia következményeként beálló infarktusról van szó.

Amikor a vérellátási zavar gyorsan alakul ki, akkor a szívizom nem tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, az anyagcsere gyorsan és radikálisan, elkerülhetetlenül megváltozik. Abban az esetben, ha a vérellátás realtive gyorsan, perceken belül helyreáll, akkor a felhalmozódott káros anyagcseretermékekre adott reakcióként jelentkező fájdalom gyorsan szűnik, a szívizom anyagcseréje és működése helyreáll. Ebben az esetben szívizom-károsodás nincs, vagy csak molekuláris módszerekkel kimutatható.

Abban az esetben, ha nagy kiterjedésű a szívizom vérellátásának megszűnése és ez nem áll helyre perceken belül, akkor szívizominfarktusról beszélünk. A szívizom teljes pusztulása kb. 6 óra alatt következik be az elzáródástól számítva, ezen időn belül ha az elzáródás megnyílik, s a vérellátás helyreáll, akkor a szívizom-károsodás nem teljes. Értelemszerű, hogy minél rövidebb ideig tart ezen 6 órán belül a vérellátás elzáródásának fennállta, annál kisebb mértékű a szívizom összességének a pusztulása. Amikor megnyílik az ér, (helyreáll a vérellátás) és újra vért kap az adott szívizomterület, a vérellátás ellenére sem tér vissza azonnal a működése. Ez a jelenség a stunning. Ez napokig, esetleg hetekig eltarthat. A teljes regenerálódás sosem valósul meg, elhalt szívizom minden esetben marad. A regenerálódás nagyban függ a szervezet öngyógyító képességétől, az általános egészségi állapottól, (az infarktust leszámítva) és a kezelés módjától.

A szövetelhalás a kiterjedés mértékétől függően minden esetben fennáll a leszázalékolásra, azonban ezt rendszeres időközönként felülvizsgála bizottság.
A rokkantnyugdíj anyagi mértékének megállapítása nem az orvos feladata, arra nincs szakmai rálátásom miként történik, azonban korlátozott ismereteim szerint az addig befizetett egészségügyi hozzájárulás, nyugdíj előleg befizetés nagyban befolyásolja, jóval nagyobb részben, mint, hogy az orvosi bizottság milyen mértékű leszázalékolást tart indokoltnak.

Nick Árpád esetében a leszázalékolás teljesen jogszerű és indokolt orvosi szempontból. Az, hogy Ő ezt milyen felelősség-érzettel éli meg, az Ő dolga, senkinek nincs joga beleszólni mennyire tartja be az orvosi utasításokat. Minnél kevéssé, annál nagyobb az esélye, hogy újabb, esetleg végzetes infarktust él meg.

Az első kérdés másik fele amire választ várt tőlem az ismerősöm, az az, hogy mennyire jogszerű egy olyan embert rokkantnyugdíjasként nyilvántartani, amikor ilyen teljesítményre képes betegen Mint Nick Árpád, s mennyiben befolyásolhatja negatívan a gyógyulását az, hogy Ő erőmutatványokat végez.
Kardiológusként azt kell mondjam, nem tudok rá válaszolni, minden eset egyedi, nagyban függ az ember fizikai kondíciójától, általános egészségi állapotától.
A koszorúerek anatómiája jelentős esetben egyéni variációkat mutat, a leggyakoribb, amikor a posterior descendens ág a bal koszorúér körbefutó ágából ered. Ekkor a jobb koszorúér általában csökevényes. Ez az esetek mintegy 15%-ában fordul elő. A koszorúerek ezen főágai a szív felszínén futnak, innen lépnek be az ezekből eredő egyre kisebb ágak a felszín felől a szívizom mélyebb rétegeibe, ellátva azt a megfelelő mennyiségű oxigénnel és tápanyaggal. nem mindegy milyen érában történik a szövetelhalás, illetve milyen mélységben. Ezen sajátosságok is befolyásolják a dolgot, teljesen egyedi a terhelési mutató mi árt és még mi nem.
Nick esetében az étkezési szokásai, étkezési szükségeletei következtében bekövetkezett okokról van szó (meszesedés, koleszterinből adódó zsírlerakódás általi érfalvastagodás, stb) vagy esetleg egyedi, a terhelésre történő felkészülés során elkövetett energiabeviteli hiba miatti vérsűrűsödés, vérrög képződés van szó, egyébként a szívizom renyhülése nem áll fenn, akkor nem számottevően, ha betartja a kialakulásának elkerülésére vonatkozó pl.: előírt diétás szabályokat.
Ha azonban az infarktus kiváltó oka a fizikai terhelésből adódó bármilyen trauma, vagy szívizom renyhülés miatti vérellátási probléma, akkor jelentősen.
Mindenesetre ez bár nem kardiológiai vélemény, orvosként azt kell mondjam, megértem, ha valakinek az életét képező munkavégzés, állandó kihíváskeresés az életének értelmét, mozgatóruját jelenti, a gyógyulás esélyét ugyanilyen mértékben ronthatja az is, ha drasztikus hirtelenséggel áll le vele, vagy teljesen eltiltják tőle, hiszen a hangulat és a lelki egyensúly sokat számít.
Azt, hogy mi megengedhető kockázat a részéről, mi az mami nem befolyásolja jelentősen, vagy egyáltalán a gyógyulását a kezelőorvosa tudná megmondani konkrétan, de elképzelhetőnek, reális lehetőségnek tartom a fentebb leírtak alapján is, hogy a rövid távú terhelés A MEGFELELŐ FELKÉSZÜLÉSSEL, DIÉTÁVAL, GYÓGYSZERES KEZELÉS BETARTÁSÁVAL, nem okoz gondot a gyógyulásban, regenerálódásban.
Másrészt, ha gondot is okoz, azzal magának árt, nem másnak.
Itt jön képbe a nem szakmai jellegű kérdés, miszerint azzal, hogy veszélyezteti az egészségét, nem tekinthetőe-e úgy, hogy szándékosan akarja elkerülni az esetleges gyógyulása esetén a következő orvosi felülvizsgálaton történő leszázalékolás visszavonást, azaz a nyugdíjja megtartásáért erőlködik.
Egyrészt nem tartom valószínűleg, másrészt van egy morbid válaszom is:
Valószínűleg van akkora befizetése már az állam felé, hogy a saját pénzét kapja vissza csupán az alatt a rövid idő alatt ami egy következő, nagy eséllyel végzetes infarktusig hátra van neki, ha erre hajt, hogy ne gyógyuljon.
Tehát meg lehet nyugodni, nem kell eltartania Nick Árpádot senkinek.