Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cinereus

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy 1905-ben megjelent monográfia így ír a szentbenedeki Kornis- kastélyról: „alacsony házsorok közt elhaladva, egy nagyobb kerüléssel a vár kapuja előtt állunk meg. A vár egyetlen a megyében [a valamikori Szolnok-Doboka], mely az idők folyamán megviselve bár, de újból és…..
Kedveseim! Fogadjátok szeretettel Stephanus Nugator olvasónk szárnypróbálgatását, amely egyébként szerintem nagyszerűen sikerült. Egy pontatlanul idézett szólásból indul ki, s nekem az jutott eszembe, hogy néha milyen hasznosak a hibák, mert ráirányítják a figyelmet az adott…..
Hétköznapi latin IV.Szórakozottan néztem az egyik receptet, amint eljöttünk a gyerekorvostól, s mit látok? Egy tisztességes latin mondatot! "Divide in dos(es) aequales", üzente az orvos a gyógyszerésznek, azaz "oszd egyenlő adagokra!". Nolám, ezek latinul…..
cinereus 2010.12.07 09:54:01
@iovianus: én úgy tudtam, hogy Div. in dos. aequ. a dividált receptnél szerepel (az orvos a teljes mennyiséget írja fel, majd megadja, hogy azt hány egyenlő részre kell osztani), míg a Dent. tal. dos. a diszpenzált receptnél, ahol az orvos egy adag mennyiségét írja fel, majd megadja, hány ilyen adag kell.
Caligula-ügy I. Egy kedves olvasóm hívta fel a figyelmemet arra a 2010. júl. 1-jén megjelent Magyar Narancs-beli cikkre (és folyományaira), amelynek a címe "Salve Incitatus!", a szerzője ("A Szerk.") pedig Schmitt Pál közt. elnökké választásáról ír (a MN archívumának…..