Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FRP

15 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igen, jól olvassátok, végérvényesen megszűnünk. Ez nem valamiféle ócska klikkelés szerzési trükk vagy hirtelen felindulásból elkövetett jajveszékelés. Még csak nem is arról van szó, hogy elköltözünk másik domain cím alá. Itt most végleges bezárásról lesz szó. Eme…..
  A nagy háború halálos áldozatai közül csupán körülbelül 91 ezerrel végzett vegyi fegyver. Ez jóval kevesebb, mint a teljes humán veszteség 1% -a. Mondhatni, jelentéktelen szám. Mégis, úgy vonult be a történelembe, mint a vegyészek háborúja. Az alkalmazott harci gázok…..
Chem.blog.hu Zöld vas 2010.09.11 21:25:00
Amerikai és kínai tudósok a vasgyártás egy új, környezetbarát módszerét fejlesztették ki, mely esetleges elterjedése esetén a világ szén dioxid kibocsájtását akár 25% -kal is csökkentheti. A vasgyártás elve az ipari forradalom óta gyakorlatilag változatlan: a vasércet 2000…..
Chem.blog.hu Undorító kémia 2010.09.05 06:00:00
Nem sok dolog van, mely jobban megemeli a vérnyomásom, mint mikor elalvás előtt meghallom fülem mellől a jól ismert zZzZzZzZzZ -t. Biztosan nem vagyok egyedül ezzel. Sokak esti pihenését, vízparti relaxációját zavarják meg a fránya vérszívók. Van lehetőség rá persze, hogy…..
H2SO4 Konnektorok a világban 2010.05.24 01:18:00
Vajon kik vannak többen? Akik ismerik az AC/DC zenekart vagy azok, akik tudják, hogy mit jelent ez a rövidítés. Mind a váltakozó áramot jelölő AC (alternating current), mind pedig az egyenáramot jelölő DC (direct current) a világ legtöbb lakott területén része az életvitelnek.…..
FRP 2010.09.02 21:14:36
@H2SO4: pedig jó szaga van :-)
1915 áprilisában a belgiumi Ypres közelében a németek klórgázt vetettek be. Ettől az eseménytől számítjuk a kémiai hadviselés korát. Történetünk azonban sokkal, de sokkal korábban kezdődik: valamikor az őskorban. Ha pusztán fizikális adottságait tekintjük, az ember a…..
FRP 2010.08.31 18:08:23
@gibson: elszomorítasz....a dizájnra voltam a legbüszkébb.
Mindenesetre örülök hogy érdekel :-)
FRP 2010.08.31 18:34:57
@gibson: na jó, leveszem a halálfejet. vagy a szín nem tetszik?
Chem.blog.hu Tankolj vizet! 2010.08.26 10:10:00
Eleged van a folyton növekvő benzinárból? Aggaszt a globális felmelegedés? Folyton átver a kutas? Lenéznek a csajok, mert füstöl a Simsonod? Egyszerű a megoldás. Tankolj vizet! A szabadalmaztatott technológia már 1990 óta létezik, és egy Stanley Meyer nevű feltaláló fejlesztette…..
FRP 2010.08.31 18:33:38
@lütyő: Lehet hogy csak az én látóköröm túl szűk, de egyelőre nem találom realitásnak, amit írsz. Ha esetleg kifejtenéd, konkrétan mire is gondolsz az igazi áttöréssel kapcsolatban...
Persze tudományos elméletek jönnek-mennek, de azt nem gondolnám, hogy el kellene felejteni az eddigi ismereteket. Például attól, hogy egyre jobban kezdjük megismerni az elemi részecskék fizikáját, a newtoni fizika is érvényben maradt a nagyobb testekre.
Az adóval kapcsolatban pedig annyit, hogy nem kell hidrogén, hogy ki lehessen vetni. Gyakorlatilag bármilyen kitalált alapon lehet adóztatni. Csak a bürokrácia fantáziájának kérdése.
A hidrogén használata a közlekedésben nem újkeletű dolog. A 20. század elején elterjedten alkalmazták léghajók, ballonok töltésére. Persze hamar kiderült, hogy nem életbiztosítás több száz köbméter hidrogén alatt utazgatni, így viszonylag gyorsan kiszorult ezen alkalmazási…..
Chem.blog.hu A Szent Grál 2010.08.16 10:05:00
A hidrogén alapú gazdaság Szent Gráljának jelenleg  egyértelműen a fotoelektrokémiai vízbontás, más néven a mesterséges fotoszintézis tűnik. Ha ezt sikerülne megvalósítani ipari méretekben, olyan olcsón és tisztán juthatnánk az energiahordozóhoz, hogy az valószínűleg…..
Ha eltekintünk annak lehetőségétől, hogy egyszer majd hidrogén atommagok fúziójából nyerjünk energiát, a hidrogént nem tekinthetjük  leendő gazdaságunk elsődleges  energiaforrásának. A gáz ugyanis csak tárolni képes azt az energiát, melyet előállításához…..
A jövő üzemanyaga? Lehet. De ha átgondoljuk a világ működését, rá kell döbbennünk: a hidrogén valójában a múlt, és a jelen üzemanyaga is egyben. Hogyan élhetett volna az az organizmus, melynek elhalt testéből később a kőolaj keletkezett, ha a hidrogén nem fűtötte volna a…..
Chem.blog.hu A jövő üzemanyaga? 2010.08.09 09:00:00
Történelmünk folyamán a fejlett civilizációk mozgatórugója volt a közlekedés. A kereskedelem, a közigazgatás, a tudományos fejlődéshez szükséges információk terjedése  mind-mind lehetetlen volt az egyén helyváltoztatása nélkül. Az ember minden történelmi korban…..
Chem.blog.hu Molekulafotózás 2010.08.07 10:00:00
A világ első fényképét Joseph Nicéphore Niépce készítette 1828 környékén 20 × 25 cm olajozott bitumenre. Az elmúlt közel 200 évben a technika nagyot fejlődött. A bitument felváltotta a celluloid, mely egy idő után már színérzékennyé is vált. A celluloidot az elmúlt…..
 Ha esetleg van olyan az olvasók között, akit ne nyűgözne le, ahogy a szétrobbanó tüzijáték-rakéták színesre festik az éjszakai eget, az ne nyissa meg ezt a bejegyzést. Mindenki másnak csak ajánlani tudom. A különböző vegyületek (főleg alkálifém- és alkáliföldfém…..
Chem.blog.hu Zöld tűz 2010.08.05 10:48:00
A zöld tűz akár házilag is igen egyszerűen előállítható. A legkönnyebb természetesen Photoshop -pal, de az oldal tematikáját szem előtt tartva ezzel a lehetőséggel most nem szeretnék foglalkozni. Szerencsére a kémiai megoldás sem sokkal bonyolultabb. Nem kell hozzá más,…..
Chem.blog.hu Agresszív Gumimaci 2010.08.02 18:01:00
Ki gondolta volna?! A már-már legendássá vált Agresszív Kismalac műmájer az Agresszív Gumimacihoz képest!!! Mint ahogy a mellékelt videó is mutatja....       Na jó, beismerem, kicsit hatásvadász a cím. A maci inkább az agressziót…..
Chem.blog.hu Első bejegyzés 2010.08.02 17:54:00
Üdvözlök minden olvasót!Mikor időm engedi, blogomban elsősorban érdekes kémiai kísérletekről, jelenségekről igyekszem írni. Másodsorban egyéb természettudományos\technikai érdekességekkel is szívesen foglalkoznék, de ez valószínűleg majd tényleg marad másodsorban,…..