Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Esox Lucius

3 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasóink tudhatják, hogy nem esünk zavarba, ha evés-ivásról van szó, és éhezni-szomjazni sem szoktunk. Baszkföldön azonban az evésért, bizonyos értelemben, meg kell dolgozni. Szóval nem egyszerű, véreim, nem egyszerű! De azért megoldható :)   A posztot - teljes…..
Esox Lucius 2011.01.26 22:56:44
Üdv!
örömmel látom, hogy sok más honfitársam is hozzáfér és rajong a baszk és az észak-keleti spanyol gasztronómiáért.
ahova én járok, az Rioja, konkrétan Logroño, ahol a szomszéd falu már Baszkföld...ami azt illeti, rengeteg baszk kollégám van, akiik nagyon ügyelnek a hagyományokra, mind a nyelvben, mind az ünnepekben, mind a kaják terén. ezért van némi belelátásom. Riunban, Bilbaoban, de ott, Logroñoban is dívik a "gastronomic society", azaz egy hely, ahol csak férfiak "főznek"..ez többet takar, nyilván: piálnka,kártyáznak, dumálnak, elütik az időt, a nők nálkül (oda nekik tilos belépni, csak egy-két helyiségbe mehetnek,még takarítani sem léphetnek be!!) ez rangot jelent, ha bizonyos ilyen társasághoz tartozol. Irunban pl. ott tudsz kajálni, önkiszolgáló szinten, a végén te magad adod össze, h mit kajáltál és te fizetsz, senki nem kéri tőled, de a becsület kötelez...az időpont meg inkább spanyolos, azaz inkább minimum 9-10-kor kezdődik ott az élet, a kajálás. hamarabb nem érdemes menni, semmi sincs. az éttermnek is ehhez vannak szokva Riojában, előbb nins kaja, nincsenek készen vendégfogadásra...a kaja után meg jöhet a sör/gin-tonic/cuba libre, egy-egy füstös helyen, ahol ordít a zene és lehet futbolinozni (csocsó, de ez náluk mást jelent:-). nade ez inkább már általános spanyol, mint baszk. a kaja nagyon jó ott, nem véletlen pár Michelin csillagos szakács. az alapanyagok adottak, abból rosszat főzni művészet. a pintxos meg = tapas, kisebb falatkákat jelent, mint patatas bravas, setas, vagy bocadillo con jamón, esetleg matrimonio (ecetes paprika hallal, my favourite:-). a bébiangolna meg a gulas, azt hittem, h a gulyást hamisítják, meglepődtem, amikor ezeket a kis csírákat kaptam. annyira nem jó, mint a többi hal, nyilván tenger mellett élnek, a hal kihagyhatatlan!
mindenkinek jó kajálást kívánok,aki arra jár! ha nem lenne étvágy, toljatok le egy pohár txakolit, az majd meghozza;-)!
borcsajoksatöbbi bele a lecsóba 2010.07.16 22:23:23
egy ideig nagyon jó volt ezzel a lánnyal. kedves volt, csinos, talpraesett, de addig még nem nagyon éltem ki magam, 25 éves korom ellenére, így hát alkalmi kapcsolatok után néztem...az egyik legjobb haverom sógornőjével majdnem össze is jött a dolog, de soha nem dugtam meg (később…..
borcsajoksatöbbi kezdet 2. 2010.07.16 22:06:51
Igazából az éles kezdet.minden akkor indult, amikor ehhez a céghez jöttem dolgozni. azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák a terméket, amit el kellett adni. laza melónak tűnt, az első egy év az is volt. senki nem kontrollált, azt hittem bármelyik nap jöhet egy telefon és kirúgnak,…..
borcsajoksatöbbi kezdet 2010.07.16 21:54:00
kihasználjuk a modern technikai vívmányokat....interneten csajozunk. meg kommunikálunk, felületkezelt és kevésbé felületkezelt baráti viszonyokat tartunk fenn, rendeléseket adunk le, bizniszelünk, nyerünk,veszítünk a tőzsdén....de leginkább csajozunk:-)!AMikor elmesélem a…..