Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Julius A.Z.

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ars Boni dr. vagy Dr.? 2015.03.03 09:31:08
Kis doktor vagy nagy doktor? – teszik fel sokan maguknak a kérdést, amikor a doktori fokozat megszerzését követően először aláírnak. Vagy talán később is. De hogyan helyes, hogyan helytelen? És van-e egyáltalán jelentősége? Utánanéztünk, hogyan segít eligazodni a kérdésben…..
Julius A.Z. 2015.03.04 13:04:35
A hír (majdnem) igaz, de nem az. Az írás sajnos éppen arra nem ad választ, ami (szerintem) a legfőbb kérdés: ki használhatja JOGOSAN a dr. és a Dr. címeket.

A magyar helyesírás szabályai nagyon fontosak és érdekesek, de azért célszerű inkább a legmagasabb szintű és erejű szabályokat, a jogszabályokat alkalmaznunk, amikor egy jogi kérdésről írunk.

A megoldás röviden
(érdemes figyelni a "jelenlegi" és "korábbi" kitételeket):

-- Akinek jelenlegi TUDOMÁNYOS FOKOZATA VAN, az a Dr. cím használatára jogosult - lásd felsőoktatási törvény.
(Pl. tudomány kandidátusa, a tudomány doktora, Ph.D., MTA doktora)

-- A korábbi AKADÉMIAI TUDOMÁNYOS FOKOZAT (tudomány doktora, tudomány kandidátusa) jelenleg is tudományos fokozatnak minősül, és a korábbi kandidátus használhatja Ph.D. címet, a korábbi nagydoktor (tudomány doktora) használhatja az MTA doktora címet. Mivel mindkét fokozat korábban és jelenleg is tudományos fokozatnak minősül, ezért tulajdonosai Dr. használatára jogosultak. Lásd a felsőoktatási törvényt, és az MTA-ról szóló törvényt.

-- Akinek NINCS TUDOMÁNYOS FOKOZATA, az a dr. cím használatára jogosult - lásd a felsőoktatási törvényt.
(Pl. orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az állatorvos, jogász, aki egyetemi tudományos fokozatot szerzet, azaz doctor universitatis, „dr. univ.”).

-- A korábbi egyetemi tudományos fokozat (egyetemi doktor, kisdoktor) a jelenlegi szabályok szerint nem minősül tudományos fokozatnak (Ph.D. MTA doktora), tehát csak dr. univ. használatára jogosult, azaz dr. és nem Dr. Lásd a felsőoktatási törvényt.

Részletesebben:

-- a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (
njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=142941)

52. § (7) Az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az állatorvos, a jogász szakon oklevelet szerzett személyek a doktori cím használatára jogosultak. Ezek rövidített jelölése: dr. med., dr. med. dent., dr. pharm., dr. vet., dr. jur.

53. § (7) A PhD-fokozattal rendelkező személyek nevük mellett feltüntethetik a „PhD” vagy a „Dr.” rövidítést, a DLA-fokozattal rendelkezők pedig a „DLA” vagy a „Dr.” rövidítést.

105. § ( (2) Az a személy, aki 1984. szeptember 1-je után egyetemi tudományos fokozatot (doctor universitatis) szerzett, továbbra is használhatja a „dr. univ.” megjelölést.

105. § (5) Amennyiben jogszabály alkalmazási, foglalkoztatási, képesítési előírásként tudományos fokozatot említ, azon doktori fokozatot, a tudomány(ok) kandidátusa, a tudomány(ok) doktora, illetve a külföldön szerzett és honosított vagy elismert tudományos fokozatot kell érteni.

105. § (6) A tudomány(ok) kandidátusa fokozattal rendelkező személy a „doktori fokozat” megjelölést használhatja.

-- a a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény (njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=21337)

8. § (5) Az e törvény hatálybalépése előtt odaítélt „tudomány doktora” fokozat és MTA doktora cím egyenértékű az e törvény hatálybalépése után megítélt MTA doktora címmel.
Itt egy cikk az Indexről, ami a most befejeződött vb-vel kapcsolatos egyik legrosszabb dologként az időjárást említi. Az egyik mondata: „A vb olyan helyen legyen, ahol nyár van, ne legyen eső meg 3 fok, süssön a nap és kész.”Lehet vitatkozni, én nem akarok. Ellenben…..