Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Primortel

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cigányokról A szentkúti vajdák 2010.07.14 09:49:00
A dologból körülbelül látszik, a többségi társadalom mennyire nem ismeri a cigányokat, a valódi ismeretek helyett mennyire ragaszkodik a sokszor teljesen hamis közhelyekhez. Írja a mai (július 12.) Magyar Nemzet, hogy a Székely János cigánypasztorációs püspök vezette szentkúti…..
Primortel 2010.07.15 11:54:02
@Logan Grimnar: A cigányság jelentős része nem fogadja el a vajdákat és erre jó oka van: nincs rá szüksége. Magyarországon ma három különálló,- kulturális, nyelvi, szocializáció - cigány csoport van: beás cigányok, rom-ungró (magyar, vagy zenész cigányok)és az oláh cigányok. Utóbbi csoport tagjainak lehet szüksége a vajdákra, ők fogadják el. A másik kettő nem. Kivált az ország észak-keleti részében élnek, nagyon rossz körülmények között, itt a legnagyobb a szembenállás a többség és a kisebbség között. Egy vagy több vajda oldhatja ezt a feszültséget. Tekintély-elvű, az erőt és a vagyont tisztelő csoport az oláh cigányoké, a vajdák épp ezt testesítik meg.
Primortel 2010.07.16 11:57:43
@Member: Jellemző - nem jellemző: oláh cigányok élnek mindenhol, de Borsod- Szabolcs - Heves - Nógrád, éppen a legkritikusabb megyék, ahol ez a zárt közösség nagyobb lélekszámban él. Ha belegondolsz, a Dél- Dunántúl - Somogy - Tolna - Baranya, szűkebben az Ormánság) inkább a beás cigányok által lakott rész. De persze itt is élnek oláh cigányok.

De meglehet fogalmi zavar is adódhat: oláh cigányoknak én az autentikus, még szokásaikat, hagyományaikat őrző (kéretés - esküvő- temetés stb...)a cigány nyelvet beszélő közösséget értem. A beások az archaikus románt beszélik, - ezért nevezhetik őket mások oláh csoportnak.