Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szabosz

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Gyere bátran, Törökország! 2007.07.25 06:00:00
A török EU-csatlakozás hidegrázós téma, amióta az ötlet felmerült. Az ellenvetéseket könnyen összefoglalhatjuk: ezek muszlimok. Uram irgalmazz, Krisztus kegyelmezz, Mária hozzál gyorsan sört! Ezek a hetvenmillió allahisták be akarnak türemkedni a mi keresztény Európánkba.…..
szabosz 2007.07.26 14:17:24
Addig amig a nepirtas kerdese es a kurd-helyzet nem oldodik meg, semmi esetre se!
Hogy miert olyan fontosak ezek? Gondolom, a masodikat nem nagyon kell magyarazni: gyakorlatilag harcban allnak egy, az egesz Kozel-Kelet stabilitasat alapvetoen meghatarozo neppel. Ez Europaba nem fer bele.
Az ormeny nepirtas ugyeben kicsit arnyaltabb a kep, mert miert is kell nekunk haragudni ha maguknak az ormenyeknek is jo resze mar megbekelt? Szerintem ezek miatt:
1. Attol meg, hogy megbocsatottak nekik, attol meg az bun maradt. Csakhogy van egy kis gond: ok ezt nem ismerik el. Es semmi hajlandosagot nem is mutatnak ra. Persze, nehez dolog, mert Ataturkrol kiderulne hogy nem volt egy angyal. Na es aztan? Hasonlo lepest Europaban mar a legtobb orszagnak meg kellett tenni (bar meg Mo-ra is raferne egy-ketto, de errol maskor..)
Mi ettol vagyunk europaiak, hogy kepesek vagyunk onkritikara, meg akkor is ha rosszul esik.

2. Masreszt pedig csak ugy elbol is: amig igy allnak hozza, hogy a felteteleket ok is alakithatjak, addig ez nem jo moka. Nehogy mar a befott tegye el a nagymamat!

Ha az elozo ket pont megoldodott (es ez nem a kozeljovoben lesz, fuggetlenul attol hogy mikor adtak be a jelentkezest!), akkor el lehet kezdeni targyalni veluk. Es tamasztani nekik ugyanolyan szigoru felteteleket, mint az eddigi csatlakozoknak. De ha valamelyik masik europai orszag kozben jobban teljesiti ugyanezeket a felteteleket (a Balkanon vagy Ukrajna, Feheroroszo.), akkor az johessen is hamarabb!

Most pedig par szoban a felvetelukert szolo ervekrol:
1. A hadseregrol szerintem annyit, hogy oriasi hiba lenne azert felvenni hogy majd minket tudjanak megvedeni. Ha gond van ugyis magukat vedik eloszor. Aztan jon (talan-talan) a tobbi europai orszag, csak remenykedjunk hogy addigra meg nem keso! Arrol nem is beszelve, hogy ami egy tisztesseges hadsereg egy szep nagy hetvenmillios orszagnak, az azert nem eleg egy otszazmillios foldresznek is...
Egyszoval, ez leginkabb magunk altatasa lenne hogy csinaltunk valamit, mikozben valojaban nem is.

2. Az, hogy a tobbi muzulman orszagnak peldat mutassunk ezzel, teljesseggel rohejes, nem is tudom hogy lehet ilyen naivnak lenni. Onekik ugyanis Torokorszag egyaltalan nem pelda, nem figyelnek oda rajuk, teljesen kilog a sorbol. Mas a nyelv, mas a nep, es amennyire tudom meg az iszlam vallfaja is egy kicsit mas mint az arab orszagokban. De leginkabb: kulturalisan masok. Arrol nem is beszelve, hogy a foldkozi-terseg muzulman orszagait meg raadasul leigazva is tartottak egy par evszazadig, tehat ott nem ugy gondolnak rajuk mint hittarsakra hanem mint volt megszallokra. Es, amit nagyon szeretunk elfelejteni (bar lehet hogy a sikeres media-gogianak koszonheto?): a muzulman orszagok kozotti osszetartas altalaban veve is egyaltalan nem olyan szoros, mint ahogy mi azt innen elkepzeljuk.

3. Az, hogy kb szaz eve elkezdtek a reformokat, es olyasmikre voltak kepesek ami egy volt muzulman orszagtol pelda nelkuli. Szerintem ez az egyetlen erv amiert fol lehet venni oket, de lasd a fonti kiteteleket.

4. Gazdasag: az elobbiekrol szinte hiaba is vitatkozni, mivel ugyis csak ez az egy fog donteni. Hogy ez nekunk (az eddigi tagoknak es konkretan Mo-nak) jot hoz-e vagy rosszat, azt viszont szerintem elore szinte lehetetlen megjosolni.

5. Az hogy ki mikor adja be a jelentkezeset, az teljesseggel lenyegtelen. (Marokko egyebkent meg naluk is hamarabb adta be.)