Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Piedone

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Gyere bátran, Törökország! 2007.07.25 06:00:00
A török EU-csatlakozás hidegrázós téma, amióta az ötlet felmerült. Az ellenvetéseket könnyen összefoglalhatjuk: ezek muszlimok. Uram irgalmazz, Krisztus kegyelmezz, Mária hozzál gyorsan sört! Ezek a hetvenmillió allahisták be akarnak türemkedni a mi keresztény Európánkba.…..
Piedone 2007.07.26 11:25:42
Kedves Árpád!

Csak néhány hónapja vagyok rendszeres olvasója az Indexnek, így tőled sem sokat olvastam. Viszont azok az írásaid, amiket eddig elolvastam, általában tetszettek. Erről a törökországos cikkről viszont egész más a véleményem.
Kezdjük ott, hogy Törökország nem európai ország. Sem földrajzilag, és ami még rosszabb, kulturálisan sem. Az Európai Unió, mint neve is mutatja az európai országok uniója. Ilyenkor lehet olyanokra hivatkozni, hogy Francia Guyana, vagy a brit Pitcairn szigetek sem Európában van, de ezek nem országok, hanem tengerentúli megyék. Ráadásul a maguk pár ezres lakosságukkal amúgy sem sokat nyomnak a latba. Ciprus és Málta pedig szigetek az Európát délről határoló tengerben, DE kulturálisan mindenképp ide tartoznak, nem pedig a Közel-Kelethez! A 70 milliós Törökország más tészta. Az európai emberek többsége Isztanbul és a felkapott tengerparti turistaközpontok alapján ítéli meg az egész országot, mert azt látta. Ha azonban az igazi Törökországról szeretnénk képet kapni, érdemes mondjuk Kelet-Anatóliába menni.
Kijelented, hogy Törökország szekuláris. Látszólag valóban az, de hogy mi van a felszín alatt, az egészen más. Jelentéktelen apróságnak tűnhet a hír, de a valóságot jól tükrözi és jelzésértékű, hogy a török kormány nyomására Malacka miatt nemrég letiltották Micimackót a TV-ből, amiatt hogy a disznó az iszlám számára tisztátalan állat. (a kereskedelmi televíziókra ez természetesen nem vonatkozik!)
Én nem tartom stabilnak azt a demokráciát, amit csak az uniós tagság reménye (és a hadsereg) tart fenn. Ha felvennénk Törökországot az EU-ba - azt írod - hogy ez esetben a szakularizáció visszafordíthatatlanná válna. Ez én hülyeségnek tartom. Nyugaton is épp a több generációs muszlimok radikalizálódnak egyre jobban, nem azok, akik vendégmunkásként mentek oda a hatvanas években. Már pedig egy ilyen nagy muszlim tömeg inkább az unión kívül radikalizálódjon, mint azon belül! Azzal hogy épp most egy iszlamista pártot választottak újra Törökországban ilyen fölényesen, jelzésértékű.
Az írásod "Let the moonshine" című részének második bekezdése különösen elgondolkoztatott. Ezek szerint ha Töröko EU tag lenne, és minden faszán alakulna, akkor az felbátorítaná a többi iszlám országot Törökország példájára. Kérdés: vajon mennyire őszinte az a demokratizálódás, amit kizárólag az uniós tagság (és az ebből eredő előnyök) lehetősége tart fenn? Legyünk jóhiszeműek (naivak), és tételezzük fel, hogy így lesz: vagyis Marokkótól Pakisztánig több ilyen ország is demokratizálódni fog látva a török példát, és az ankarai utat járva ők is kérnék az EU tagságot. Akkor mi lesz? Őket is vegyük fel? Elég bizarr lenne egy olyan "Európai" Unió, amely mondjuk Marokkótól Iránig terjed (bár ez utóbbi már a törökök tagsággal is bekövetkezne).
Végezetül az alábbi rövid cikk elolvasását ajánlom a figyelmedbe, mert a lényeg szerintem jól össze van foglalva benne:

www.eurohirek.hu/modul.asp?name=cikk&file=article&sid=984