Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ecthelion

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
Ecthelion 2011.09.30 22:14:33
Ja, egyébként az is eszembe jutott, hogy míg pl a teljes baranyai autópálya-feltárás pár szám méter autópálya árába, milyen (ADÓFIZETŐI!!!) pénzek csúsztak el ide-oda a teljes alvállalkozói láncolatban visszaosztás által (azaz a sikeres alvállakozó mennyit csorgatott vissza a felvállalkozónak), valamint micsoda mérnöki lelemény és jövőtudatosság eredményezett biztosan nagyon gazdaságos és adófizetőiforintspórolásos 4 db alagutat beomlásokkal, halott munkásokkal, olyan alagúttal, ami fölött 10 m föld, ha van...ja persze, az alagúttervezőknek és építőknek is élni kell valamiből... azt hiszem, az itt elreppent pénzek összehasonlíthatatlanok a régészetre fordított összegekkel (amelyek nagyobb része ugyancsak építőipari gépeket bérbe adó vállalkozók és egyébként munkanélküliként tengődő helyi lakosokat foglalkoztató vállakozók kifizetésére lett költve, nem a múzeumi régészekre, tehát visszaforgott a gazdaságba!!!). Egyébként - bevallom, régész vagyok - kb. tele van a tököm azzal, hogy a fentiek mellett mindenki a régészekre mutogat - persze a legkisebbe a legkönnyebb belerúgni.
ESETTANULMÁNYOK kizsákmányolt építtetőknek:
Elég fals pl az, hogy egy útépítésnél (valós példa név nélkül) a sajtóban már arról siránkoznak, hogy a régészek miatt késik a beruházás, amikor még át se adták nekünk a területet...és ez nem egyedi eset. Én eddig 3 megelőző feltárást vezettem, abból mindhárom esetben az építési vállalkozó folyton csesztetett, hogy minek ez az egész, meg mikor tűnünk már el, ugyanakkor egy esetben (33%) ezzel együtt mindent megtett, szerződésben vállalt kötelezettségeit is megszegve, hogy minél lassabban végezzünk, pl: vállalta, hogy biztosít gépet a feltáráshoz, de mikor kértük, hogy egy nagyobb géppel tudjuk csak megvalósítani a feladatot, és az mindössze csak 2 órára kell, ő csak a kicsit volt hajlandó biztosítani, amivel csak homokozni lehetett, igaz, fele árért. A végén nekem kellett - átverve az építési vállalkozót - az ő alvállalkozójával letárgyalni, hogy adjon oda egy nagy gépet 1 órára, és számlázzon ki a birkának 2 óra kisgép-időt, csak hogy meglegyünk a tervezett határidőre. Ja, mert persze a szerződésünk alapján jogom lett volna 3 héttel meghosszabbítani a feltárást a rengeteg esőre hivatkozva, és istenemre kedvem is lett volna. Mégse tettem, mert nem vettem volna lelkemre, hogy egy barom miatt essen el az önkormányzat el az iskoafelújításra kapott támogatástól, tehát átadtam határidőre.
Persze, persze, tudom, ezek egyedi esetek, a többi régész mind arra hajt, hogy kibasszon a társadalommal, elszívja az építtetők pénzét, JOGOS hasznát.
Na, kiírtam magamból, megérdemeltétek ezt a sok szart, különösen te, kágyéesté. remélem, elcseszted az idődet azzal, hogy elolvastad.
Sokszor először csak légi-, vagy műholdfelvételeken rajzolódnak ki azok a hatalmas méretű, közel hétezer éves árokrendszerek, amelyek közül a közelmúltban több, mint tucatnyit sikerült azonosítanunk Baranya megyében. A késő újkőkor idejére (Kr. e. 5000 - 4400 körül)…..
Ecthelion 2010.07.10 00:13:17
@Andorkal: Pont Baranyában nem túl sok várat/várhelyet (a kifejezés nekem középkorra utal) sikerült eddig azonosítanunk a levegőből, de persze ez nem jelent semmit, 5 év légirégészkedés csak a kezdet. Ha általában erődítésre, erődített településre gondolsz, akkor azért van néhány a listánkon. Ami Szemely-Felső-rétek-et illeti, valóban nagyon szép körárkok vannak ott, az autópályás feltárás, valamint terepbejárásaink és meglátásunk alapján korabronzkori erődített településnek látszik a lelőhely. A legutóbbi JPMÉ-ben közöltük őt és testvéreit.
Ecthelion 2010.07.10 00:41:46
@pagát: Ezen a területen mi nem végeztünk kutatást, esetleg a Pécsi Légirégészeti Tékában lenne érdemes körülnézni: szerintem könnyen lehet, hogy vannak, mintha Jánoshida és Portelek közt lenne is valami ilyesmi...még 1997-ben vettem részt egy légi régészeti kiállítás magyar szekciójának és annak katalógusának összeállításában, és akkor bekerült ez a lelőhely. Azt ugyanakor nem tudom, a felszíni leletek alapján milyen korú lehet ez az objektum. Mindenesetre eddigi tapasztalatunk alapján ahol egy van ott van több is :)
Ecthelion 2010.07.11 20:36:34
@pagát: Szerintem a JNSz Megyei Múzeumok Igazgatóságán kéne keresned egy régészt, gondolom az őskorosokat érdekelheti a kérdés. a www.djm.hu/ -n rajta vannak a szükséges adatok.