Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balu (aki nem medve)

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma már kritikus szemmel nézik azt, aki harmonikus, családi légkörben, egy fárasztó nap után lepihenve egy kényelmes kanapén kinyújtózkodik, kifújja magát és berúg. Inni már csak úgy lehet, ha beszélünk róla. Borról már volt szó, pálinkát és whiskey-t (skótéknál…..
Balu (aki nem medve) 2010.07.08 15:55:10
@Egyedinick: a sör száraz anyag tartalma,
%-osan az az érték ami a sör öszetételében, visszamardna ha elpárologtatnánk a folyadék részt. ezek leginkább cukrok, összetett szánhidrátok, minimális fehérje (a magas fehérje trtalom kerülendő a sörökbne, ezért főzik a sört tavaszi árpából, annak alacsonyabb a fehérje tartalma) és van még benne némi ásványi anyag is. a sör testességét arra értem, hogy 12%, vagy 10% körüli szárazanyagra van felhígítva a sör (vízzel)
Balu (aki nem medve) 2010.07.09 11:23:41
@béé8: ha megnézed akár adobozos akár az üveges sörök összetételét, láthatod hogy tartósítószert egyik sem tartalmaz. ez azért vam mert már jó rég óta magas hőmérsékleten hőkezelik a sört töltés után. a magas hő minden mikroorganizmust tökéletesen elpusztít ezért a sör tartósító szer nélkül sem romlik meg. amit fel szoktak róni a dobozos sörnek inkább az az hogy ha több éves sört veszel elő az már fémes mellékízt tartalmazhat. Bár megjegyzem, hogy ez csak hosszú idő után fordulhat elő mert a dobozt belülről egy láthatatlan védőréteggel látják el ez elválasztja a sört a fémtől. egyébként amiért én nem szeretem azüveges sört az az a kockázat hogy rosszúl tárolták és fényt kap, fény ízű lesz a sör.
próbáld ki tölts ki sört pohárba, kóstold meg, aztán csalk 1 percer rakd ki tűző napra (a benne lévő alfa savak izomerizálódnak), utána kóstold meg. ki fogod köpni olyan lesz mindha egy egér beledöglött volna (egér íz).
ezért töltik a söröket sötét palckba, hogy védje valamennyire. De ez a védelem nem teljes a dobozosnál igen.
Balu (aki nem medve) 2010.07.09 14:53:14
@csucsubi: amenyire én tudom (bár régen volt már mikor a söriparban megszereztem a diplomám) a főzés azonos (hatalmas menyiségeket főznek le egyszerre) mindenbe ugyan az a sör kerül akár dobozba akár hordóba akár üvegbe kerül.
egyébként a csapolt sörnek is híve vagyok, de ezt itt nehezebb lett volna tesztelni (ebbe a tesztbe csak olyan termék kerültek most bele ami hiperak.hu-n megtalálható)
és még 1 érvem a csapolt sör összehasonlítása ellen ott is nehéz egységes körülményeket teremteni (gondoljunk csak a co2 beállítására), ami elég erősen befolyásolja akár a habot, akár az ízt.
Mi a 4 nagy magyarországi gyártó és forgalmazó 2-2 féle termékét taszteltük. Mivel 1 gyártó=1 kocsma, így hát a teszt megszervezése is szép kihívás lett volna.