Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kopancs

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  (forrás: Vámpírpillangó) Ez most kicsit hosszú lesz, meg tényleg csak az, amit én láttam. Plusz okosság a végére.  Tandíjpártiságom miatt viszonylag nagy dilemmát jelentett, elmenjek-e a Hallgatói Hálózat szerdai megmozdulására: egyértelműen problémásnak tartom a…..
kopancs 2012.02.17 14:26:56
Túl sok dolog keveredik itt, és mindenki mondja a magáét.

Én gyűlölöm a fideszt, a kormányt és meggyőződésem, hogy hosszú időre ásta el magát kis országunk a hatalommániás kormányzat intézkedéseivel, amiből csak ÖSSZEFOGÁSsal lehet kitörni.

Ez a hallgatói megmozdulás is egy ilyen tiltakozás, aminek megvannak az értékei és a hibái is. Magyarország tanuló még a demokrácia terén, meg kell tanulnia a felnövő generációknak, mit tehet, mit kell tennie és hogyan, ha el akar érni valamit. Ez a megmozdulás a tanulási folyamat része, támogatni kell, még ha nem is értünk egyet minden részletével. De indulatosan leoltani egymást azért, mert nem értünk egyet... nem ezen tiltakozunk?

Oktatásban dolgozom (jelenleg közoktatás, de ezt megelőzően felsőoktatás), 3 diplomám van és egy PhD, ebből egyet fizetett az állam (a legelsőt), a többit én hitelből, és amikor azt az egyet megszereztem, akkor az országos államilag finanszírozott létszám 30ezer körül volt... (mint az újonnan meghatározott keretszám). Ez azt jelentette, hogy a középiskolákból, akinek 3-as osztályzata volt valamelyik tantárgyból, nem is álmodott arról, hogy bejut a felsőoktatásba. Ennyi, ezt tudomásul lehetett venni, meg lehetett tanulni.

Az elmúlt években 3-as érettségivel be lehetett jutni főiskolára, és az állam kifizette sok-sok féléven keresztül az oda nem való tanulók próbálkozásait. Ez normális???
Persze, vannak iskolák, ahová nem lehetett bekerülni csak kimagasló eredménnyel és vannak, amiket nem lehetett elvégezni csak folyamatos, megfeszített tanulással. Ezek korlátozásáért kár, és nagy hiba. De megmaradtak szakok, ahol ráadásul kevés a munkaerőpiacra kikerülő szakember, ahová ugyanannyi államilag támogatott helyre lehet bekerülni, amennyire eddig. (pl. műszaki képzési helyek)

De gondoljunk már bele! Kell több ezer kommunikáció szakos hallgató? Nem, nem kell, ahogy annyi jogász sem és közgazdász sem. Mert jelenleg vannak sokan, akik ezzel a képzettséggel rendelkeznek. Ha meg valakinek mégis ez a leghőbb vágya, akkor hajrá, elvégezheti, de fizessen érte, és ha ennyire komolyan gondolja, akkor tegyen meg mindent, hogy olyan szakember legyen belőle, aki majd olyan munkát talál, amiből vissza tudja fizetni.

Persze, szemét dolog ez, hogy hirtelen, meg nem lehetett rá felkészülni... de azért már tavaly tavasszal is lehetett sejteni, hogy mi lesz a felsőoktatással...

És még egy érv... az idén feleannyi diák végez középiskolában, mint 15 évvel ezelőtt... ennek a feleannyi diáknak (akik már a középiskolába bekerüléskor sem voltak úgy megszűrve, mint régen, mert gimnáziumba is szinte bárkit felvesznek ma már) viszont "járjon" kétszer annyi államilag támogatott képzési hely, mint 15 éve?
kopancs 2012.02.19 21:55:24
@Zabalint:
Alapvetően meg kell különböztetni a "jó egyetemeket" és azokat a felsőoktatási intézményeket, amelyek "bárkit felvettek" az elmúlt években.

És nem azt mondtam, hogy ha földrajzból kettese van valakinek nem mehetett pl. énekszakosnak..., hanem azt, hogy biológia, földrajz, matematika hármassal akkor nem, az elmúlt években viszont be lehetett jutni egyes természettudományi szakokra. Konkrét eseteket tudok, hogy olyan tanítványaim, akiknek én érettségi bizonyítványt se adtam volna, államilag finanszírozott helyeken ma felsőoktatásban vesznek részt... diplomát nem kapnak valószínűleg, de "költik" az adóforintokat... enyémet, Tiédet, Önökét, Mindenkiét...

Anélkül, hogy direkt megneveznénk intézményeket, ami általánosítás és a kivételek megsértése lenne, nem a Műegyetemről, Közgázról, ELTÉ-ről, SZTE-ről, stb. beszélek...

A tanárképzésben pedig sajnos igaz, ma azok vesznek részt (tisztelet a kivételnek itt is), akiket "máshova nem vesznek fel". Nekik nagy részük szerencsére pályaelhagyó lesz, a maradék pedig jó eséllyel tönkreteszik a következő generációkat.

"A főiskolai szintű tanárképzőkbe és a tanítóképzőkbe a szocializmus idején is már nagyon sok sötétet felvettek..."
A szocializmus idején ezekbe az intézményekbe bekerülni nem csak a lexikális tudás alapján lehetett, hanem egy elég kemény alkalmassági felvételit követően, hiszen egy tanítónál inkább az számít...
Két lényeges pontra hívnánk fel a figyelmet: 1. 19:15-kor fellép Ats és Renkó, a méltán népszerű békési banda, amelyet hamarosan mély-, illetve életútinterjúban mutatunk be. 2. A műsorváltoztatás jogát a szervezők továbbra is fenntartják.  INDEX.HU PARK…..
Az év 364 napján okostelefont ne hozzanak Kamutra. Legfeljebb telefonálni, mert mobilnet, az itt nincs. Nemhogy 3G, de edge se nagyon – ettől nyugodt és boldog itt az élet, ettől hízik a malac, ettől tojik a strucc. Mint azt Kanalas Sándor, az Index.hu park projekt pedálja,…..