Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lothengriol

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Milyen málác? 2007.10.25 08:00:00
Hiába keseríti meg milliók mindennapjait, hiába tud róla mindenki, a magyar politika a mainstream sajtóval karöltve söpri szőnyeg alá. Mintha nem is lenne ilyen. Mintha a statisztikákból nem látszana napnál világosabban, mi a helyzet. Kár tagadni: a fonyi fatolvaj, az olaszliszkai…..
Sasszem A nagy temetőkvíz 2007.07.31 09:03:00
A mai kvíz rendkívül egyszerű, híres temetőket kell kitalálni, ha a tucatból hat megvan, már kommentezheted is. Ha nagyon nem megy, mondhatok mindegyikből egy híres halottat, de szerintem erre nem lesz szükség :-) A sorszámok után raktam nehézségi szinteket is, csak miheztartás…..
w Igaz történet 2007.07.27 04:30:00
Elfogyott a tömlőssajt, úgyhogy lefáradtam a boltba, ahol persze került még a kosárkámba néhány apróság. Néha rámtör a háborús romantika, meg a konzervek iránti kíváncsiság, tehát páncélosételből is bevásároltam. No, még a pénztárhoz vezető soron egy jókora…..
Lothengriol 2007.07.27 11:55:54
w Gyere bátran, Törökország! 2007.07.25 06:00:00
A török EU-csatlakozás hidegrázós téma, amióta az ötlet felmerült. Az ellenvetéseket könnyen összefoglalhatjuk: ezek muszlimok. Uram irgalmazz, Krisztus kegyelmezz, Mária hozzál gyorsan sört! Ezek a hetvenmillió allahisták be akarnak türemkedni a mi keresztény Európánkba.…..
Lothengriol 2007.07.26 16:17:53
1. nyilvánvaló, hogy a következő két költségvetési időszakban értsd 2007-13, 2014-2021 Törökország nem lesz az Unió tagja. A jelenlegibe nem fér bele, és mivel a tárgyalások lassan haladnak, a következőbe nem fér bele. Utána - ami jelzem kb 14 év múlva következik be - egyáltalán nem tartom kizártnak.

2. Ami a "szegény 70 milliós rokon" problémát illeti: Törökország a jelenleg 10%-os éves GDP növekedés körül döngető Romániánál is jobb eredményeket produkál. Lehet, hogy én olvasok szelektíven, de a lapok az elmúlt időszakban elég sokat cikkeztek azról, hogy Románia néhány éven belül lehagy minket, hüpp-hüpp. Az biztos, hogy a török gazdaságnak/életszínvonalnak van még hová fejlődni, de ilyen gyors ütemű növekedés mellett mire belépnek, már nem lesznek sokkal szegényebbek, mint mi. Szociológiából tanulhattuk, hogy a gazdasági növekedés nagyjából 10 év alatt ér el a társadalom legszegényebb rétegeihez, így a felzárkózáshoz folyamatos gazdasági növekedésre van szükség (itthon ezért szívunk, mire elérne az alsó 40%-hoz mindig jön egy kis visszanyisszantás/ lassulás itt-ott), a törökök pedig ezzel igen jól állnak.

3. nem tartom szimpatikusnak, hogy állandóan egybemossuk a muszlim/terrorista fogalmakat. Biztosan nehéz elhinni, de nem minden muszlim terrorista, mint ahogy nem minden vallásos bigott. A kereszténységnek is vannak fundamentalista ágai, amik nem kevésbé militánsak, mint az iszlám. Nyilván Törökországban is óriási eltérés van a világias, európaias egyre toleránsabb nagyvárosok, és a kevésbé nyitott falvak között, de vajon itthon nem? Hosszú még az út az ún. európai típusú demokráciáig, de szerintem nekünk, Európaiaknak nem az a feladatunk, hogy minél magasabbra építsük a falakat köztünk és szomszédaink között, hanem, hogy segítsük őket azon az úton, amin elindultak. Lehet, hogy lassan haladnak, de azért nézzünk kiscit magunkba, mi is komoly kihívásokkal küzdünk. Álszent dolog azt mondani, hogy gyerekek, mi már bent vagyunk, ugyan erősen kozmetikátuk a képet magunkról, kiretusáltuk a seggünkről a keléseket, és bár valószínűleg kb. 10-15 év múlva ti sem tartotok messze attól, ahol mi járunk ma, ti kint maradtok. Hányingerem van attól, amivel itt sokan példálóztak, hogy akkor majd ők kapják a támogatást, nem mi, meg hogy akkor mi lesz a magyar mezőgazdasággal? Semmi. A CAP jelenlegi formájában már valószínűleg a következő költségvetési időszakra megszűnik, és különben is röhejes, hogy míg az EU népességének kb. 5%-a él a mezőgazdaságból a költségvetésnek a csökkentések után is kb 40-45%-a megy a CAP finanszírozására. Ráadásul állandóan az ír példáról beszélünk. Hát, a politikia fejeseink kicsit észbekaphatnának, ha nem ülnek le kva gyorsan egymással tárgyalni, akkor integethetünk az ír példának, és tényleg tartósan a leszakadók között maradunk, mint pl. Görögország. Ha kicsit ügyesek vagyunk, 14 év múlva nem fogjuk megérezni a török csatlakozást.

4. Én is dolgoztam Londonban, szerettem a város színes, multikulturális, befogadó légkörét. Egy olyan negyedben laktam, ahol a házunkban rajtunk kívül 2 "fehér" lakás volt, a többiben csak fekete muszlimok laktak. Soha semilyen problémánk nem volt egymással, soha nem éreztem magam fenyegetve, még nőként, ujjatlan pólóban mászkálva sem.. A muszlim kollégáim pedig általában rendkívül kedves, segítőkész emberek voltak, akikre számíthattam, jobban, mint a szarkeverő román csajokra. Ami a Halal food"-ot illeti: a szidóknak is meg vannak a maguk étkezési szokásai, mik érdekes módon a közös gyökerek miatt nagyjából megegyeznek a muszlimokkal, így pl. ha nincs lehetőség halal kaját enni, a muszlimok hetnek kósert is. Ez egyákltalán nem zárja ki a merdzsóval való száguldozást. Azt se felejtsük el, hogy nekünk is vannak valláshoz kötődő étkezési szokásaink. A böjtöket nyilván nem sokan tartják, de a legtöbb helyen nagypénteken és karácsony napján nem esznek húst. Ezért is tradicionális étel karácsony este a hal.

5. Kulturális különbségek? Nézz körül kicsiny kies Európánkban! Nézzük mondjuk a briteket és az olaszokat. A britek kemény tárgyalók az EU-abn, nehezen válalnak be kötelezettséget, de azt rendkívül szigorúan betartják. Ezzel szemben az olaszok mindent megígérnek, aláírnak, aztán próbáld belőlük kivasalni az Európai Bíróságon. Mégis jól megférnek már jópár évtizede.
Lothengriol 2007.07.25 14:47:06