Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tropescu

12 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2012. szeptember 11. (kedd) Az iráni hatóságok szombaton váratlanul elengedték Juszuf Nadarkhanit, aki kereszténységre térése miatt csaknem három évet töltött fegyházban. A CSI más szervezetekkel együtt kezdettől követelte a lelkész…..
Vallásüldözés a repülőtérenMuszlimok zaklattak egy keresztény asszonyt Egy nagy-britanniai keresztény asszonyt elbocsátottak állásából, miután arra panaszkodott, hogy munkahelyén vallása miatt zaklatták őt muszlim kollégái. Nohad Halawi…..
Tropescu 2011.12.01 17:34:22
Keresztények illegalitásban   Évente több mint félmillió turista keresi föl a Maldív-szigetek szebbnél szebb pálmastrandjait és egzotikus víz alatti világát. A keresztény őslakosok közben az államtól való félelmükben illegalitásba menekülnek. Őket pusztán a…..
                Bodor Zoltán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt  legfontosabb programpontja a II. kerületi időközi  választás kampányában: "..a Hit Gyülekezete egy szekta, és nem…..
Halál árnyékában a keresztény hitre áttért férfiKivégzik az iráni lelkipásztort? Újabb fejlemények a halálra ítélt Juszef Nadarkhani ügyében. A hatóságok az iszlám irodalom elolvasására kényszerítik a férfit - ha bármi rosszat mond az iszlámra, azonnal…..
A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnevezésű, immár parlamenti párt retorikájában rendszeresen nemzeti és keresztény csoportosulásnak nevezi magát. A „nemzeti” jelzőt most hagyjuk, foglalkozzunk a Jobbik keresztény…..
Keresztényüldözés Indiában   Ezrek menekültek el otthonaikból a kelet-indiai Orisza államban, ahol napok óta tartanak a szélsőséges hindu csoportok által keresztények ellen végrehajtott erőszakcselekmények. Kormányforrások csütörtöki közlése szerint eddig 16…..
Tropescu 2011.10.31 12:33:45
@Zanphagras: Igen, érdekes, hogy ezeket a tényeket itt homály borítja. Nekem úgy tűnik, fiatalok között az egyik legnépszerűbb vallás a buddhizmus, és hatalmas propagandája is van. De a hinduizmus is nagyon ott van. Terveztünk egyszer egy cikket Gandhi rasszista vonásairól, hogy kicsit felkavarjuk az állóvizet. :)

Te hol olvasol ilyesmikről, Zanphagras? Külföldi sajtót, vagy van magyar nyelvű médium, ami tájékoztat ezekről?
       Hindukusban (Közép-Afganisztántól Észak-Nyugat-Pakisztánig húzódó, több ezer méter magas hatalmas hegykoszorú) halálos fenyegetettségben élnek a keresztények. Az állam a muzulmán szélsőségesekkel karöltve főleg a konvertitákra…..
Az iszlamisták saria zónákat akarnak bevezetni Dániában 4Share A „Felhívás az iszlámra” elnevezésű iszlám csoport az iszlám saría jog által irányított területeket szeretne létrehozni Koppenhágában. A csoport az iszlám szalafita ágához tartozik, akik…..
Jézus-tetkó miatt elzárás Szaúd-Arábiában Tetoválásai miatt tartóztatta le a rendőrség a Szaúd-Arábiában játszó kolumbiai szélsőt, Juan Pablo Pinót. A muszlim ország szigorú törvényei tiltják, hogy a tetoválásokat közszemlére tegyék. Pinót egy rijádi…..
 Észak-Korea az az ország, ahol a keresztényeket a legsúlyosabban üldözik. Ebben az országban hivatalosan NINCS KARÁCSONY! JÉZUS KRISZTUST SZÁMÛZTÉK AZ IDŐSZÁMÍTÁSBÓL! A 2009-es év Észak-Koreában 97-es évnek neveztetik, mert 97 évvel ezelőtt született „a nagy…..
A tudomány eddig csak feltevésként fogadta el azt az állítást, hogy a világűrben sodródó meteoritok egyikén érkezhetett nagyon kezdetleges élet a Földre. Most már bizonyíték is van arra, hogy ez az elmélet legalábbis nem kizárható, ugyanis egy kutatócsoport nem régen…..
Tropescu 2011.08.15 19:56:09
@Avatar: Érdekes, mennyire felkavaró ez a téma sokak számára. Szerény öregemberként, aki nem gondolja, hogy ő fújná a passzátszelet, csupán néhány dolgot tennék hozzá a hosszú és szövevényes beszélgetéshez.

Amikor elemzünk egy művet, soha nem hagyjuk figyelmen kívül keletkezésének körülményeit: azaz hol, mikor, kik, kik számára, milyen céllal jegyezték le azt. Jób könyve esetében a feltételezések szerint valahol a pátriárkák korának végénél, vagy az egyiptomi fogság idején járunk. A hozzászólók -minden bizonnyal magabiztos- hébertudására apellálva megkérdezném, meg vannak-e győződve róla, hogy az itt szereplő, Károli által "strucmadár"-nak fordított madár valóban megegyezik azzal, amit mi ma struccként ismerünk és amiről Önöknek olyan bőséges tudásuk van? (Egyenesen a wikipédiáról - csak szakdolgozatban ne hivatkozzanak erre a forrásra, mert akkor bajuk lehet...) Van ugyanis olyan eset a Bibliában, amikor az eredetiben szereplő állatnév nem volt egyértelműen beazonosítható a fordító számára, ezért félrefordította - de ne vessünk rá követ ezért. Vegyük figyelembe ezt az eshetőséget is, ha már tényleg olyan lényeges a könyv mondanivalója szempontjából, hogy ennek a madárnak a tulajdonságai egyeznek-e vagy sem a jelenlegi struccéval, bár ebben én kételkednék. (Akkor az volna talán a címe, hogy Jób féle környezetkönyv negyedik osztályos tanulók számára. Ez esetben jogos volna a felhorkanás.)

Miről is van szó valójában szerintem? Arról, hogy az itt kommentelők egy része a "hermenautikai rövidzárlat" csapdájába esik. Ne, járják végig az értelmezésnek azt az útját, ami ahhoz kell, hogy érthessenek. Még mielőtt rálépnének erre, azt hiszik, már meg is érkeztek a célhoz. Hasonlít ez a mentalitás arra, amikor a kamaszgyerekek undorral ránéznek az eléjük tett Ady Endre versre, és azt mondják: "Disznófejű nagyúr? Mi ez a hülyeség?!" Jó esetben ezeket a gyerekeket megtanítják arra, hogy ha számukra valami ismeretlennel találkozzanak, először hallgassanak, figyeljenek, gyűjtsenek információkat és utána azok ismeretében alkossanak véleményt. De ne a tudatlanság első indulatából. Főként veszélyes, ha csak az internetről akar tanulni valaki, onnan szemezgetve ki azt, ami neki tetszik, és ebből felépíti saját kis elméletét, ami idővel teljesen cáfolhatatlanná válik előtte.

Ha a Biblia nem lenne nagy jelentőségű mű, a zsidók is, a keresztények is nyugodtan kidobhatták volna ennyi idő alatt a kukába. De a Biblia nagy jelentőségű az emberi történelem, kultúra, civilizáció szempontjából. Éppen ezért vannak komoly szaktekintélyek, akik a tanulmányozására, értelmezésére tették rá az életüket. Kialakultak különböző iskolák, irányzatok ebből a célból. Úgy véleményt alkotni, hogy ezeket teljesen figyelmen kívül hagyjuk, és magunkat nevezzük ki az első számú tekintéllyé a kérdésben - ez bizony nem komoly dolog.

Persze lehet, hogy valakinek nincs kedve a Bibliát, vagy a teológiai szaktekintélyek munkásságát tanulmányozni. De akkor ne alkosson olyan magabiztosan véleményt ezekben a kérdésekben. És vegye észre, hogy amihez hozzászólogat, az komoly dolog, tudomány, aminek megvannak a maga szabályai. Ilyen például a próféciák kutatása is. Nyilvánvaló, hogy a próféciák egy része beteljesedett, egy részük pedig még nem. Ennek egyszerű magyarázata az, hogy még tart az emberi történelem, és még előttünk áll a beteljesedésük. Ha említjük a még be nem teljesedett próféciákat, emlékezzünk meg a már beteljesedettekről is. Például Ézsaiás próféciája Círusz királyról, aki felhatalmazást adott a zsidóknak a fogság után a templom megépítéséra. Vagy Dániel próféciája a világbirodalmakról és a Messiás születésének idejéről. Ez utóbbit olyan pontosan meghatározta, hogy a zsidók között ma is gyanú és kételkedés lengi körül ezt a könyvet. Dávid próféciái a Messiás szenvedéséről és feltámadásáról.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a materializmus talaján álló kritikusok azzal vádolják a hívő embereket, hogy ostobák, fundamentalisták, szó szerint értelmeznek egy ósdi könyvet. De valójában ők maguk esnek ebbe a hibába, amikor struccokon lovagolnak, vagy más olyan dolgokon, amelyek valóban nem fontosak a lényeg szempontjából.

Én speciel örülök neki, hogy nem tudok még mindent, és rengeteg dolgot tanulhatok. Ezt javaslom fiatal barátaimnak is. A Biblia értelmezésének számos módja létezik, amelyeket meg lehet ismerni, okulni lehet belőlük. Shakespeare-nek sem rontunk neki rögtön baltával, ahogy éppen a fejünk áll... Ezek alkalmasint sokkal izgalmasabb, komolyabb, mélyebb, megosztóbb kérdéseket vetnek fel, mint a strucc vagy a szilárd égboltozat. Ha kicsit csapongó voltam, nézzék el egy fecsegő öregembernek...
Tropescu 2011.08.17 21:50:20
@Avatar:

Kedves Avatar! Ilyen későn már leragad az öreg szeme, úgyhogy csak egy momentumot emelnék ki a kommentjéből, ami különösen felkeltette a figyelmemet:

"Mit mondanál egy olyan embernek, aki meghallgat egy halászból lett apostolt? Hogy egy halász, aki nem ismeri a teljes vallási irodalmat, az ne álljon ki a maga kedve szerint értelmezni az Írásokat, minek hallgat meg ilyeneket bárki is?"

Kívánom, hogy minél több halászból lett apostol legyen a társadalomban és hirdesse a megbékélés üzenetét az embereknek. Ők voltak ugyanis a leghitelesebb bizonyságtevők, mivel személyesen találkoztak, és három évig gyakorlatilag együtt éltek a názáreti Rabbival. Ha az Ön által emlegetett papok is személyesen találkoztak Jézussal és hitelesen tudnak bizonyságot tenni erről, ám legyen, ne tanulmányozzák az írásokat és a szaktekintélyeket! Hiszen első kézből sokkal hitelesebb az információ! Baj csak akkor van, ha nincs se személyes találkozás, se alázat a hozzáértők felé.
A halászból lett apostolokkal kapcsolatban még megjegyezném, hogy nem voltak tudatlanok, mivel Izraelben minden egyes gyereknek tanulmányoznia kellett az írásokat bizonyos ideig, és ez a felnőtt kornak is szerves részét képezte. Ők viszont ezen felül még egy három éves intenzív képzésen is részt vettek, egy olyan Rabbi mellett, akinek a tudásán, hitelességén és erején mindenki ámult (sőt: az emberek magukon kívül is kerültek!), noha ő sem végzett hivatalosan magasabb stúdiumokat. A Biblia ismerete azonban nagyjából az egész társadalomra jellemző volt.
Ma van a költészet napja, ez alkalomból az ország számos településén tartanak megemlékezést, koszorúzást, versmondó versenyt, felolvasást. Mi pedig úgy döntöttünk, hogy sci-fi versíró pályázatot hirdetünk. Írj kommentben egy szonettet és megnyerheted Jean-Claude Dunyach…..
Ha az ember sci-fi  könyvkiadónál dolgozik, előbb-utóbb ki kell lépnie az Asimov-Lem-Bradbury  háromságból , és már csak royaltyásból, hoppácska, lojalitásból is olvasni kezdi a kenyéradó gazdája által kiadott műveket. Persze nem kellett volna mindjárt egy 500 oldalas…..
David Gilmour, Syd Barrett, Roger Waters, Richard Wright, Nick Mason. Azt hiszem, a világ nagyobbik része, különösen hosszabb hajú férfiegyedek elégedett mosollyal bólogatnak ezt olvasva. Bizony, ez a Pink Floyd! (legalábbis a klasszikus felállása) A rock arculatát alapvetően…..
            ..
 ..
Divatnapló Elegáns natur-fehér 2010.07.23 20:50:00
                     ..
              ..
„Több könyv ez a maga módján, de főleg két könyv.” – ezekkel a szavakkal kezdődik Julio Cortázar Sántaiskola című nagyregénye, amely a posztmodern történetében ugyanolyan mérföldkő, mint a modern irodaloméban James Joyce Ulysses-e. A Sántaiskola a nyitott mű…..