Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lepse

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azóta nem szeretek kertévéken filmet nézni, amióta az RTL Klub egyszer jól megszopatott minket. Leadták Spielbergtől a Párbajt, aztán se stáblista, se bal hasábban három főszereplő, jött a reklám és mi hülyén ültünk, kivártuk a húsz percet és a következő film…..
Lepse 2007.08.08 17:02:37
Halvány Görény 2007.08.07. 17:39:12

Bízom benne én is, hogy ennél képesebbek önállóbb és árnyaltabb vélemény megfogalmazására is az emberek (mármint hogy mi "fölösleges" és mi nem), csak nekem pl. a fórumokat olvasgatva az jön le, hogy szem előtt a szemellenző...
Több jó meglátás van abban amit írtál, bár én azért óvatosan kezelném az alkotás/termelés kérdését. Egyrészt mert ez a két fogalom adott esetben nem egymás szinonímái, másrészt ugye rögtön adódik a kérdés, hogy mi az alkotás-termelés, mi minősül annak, mi nem? Termel-e az a műszerész, aki egész életében elromlott mobiltelcsiket szerel, vagy csak az, aki össze is rakja azokat? Vagy termel/alkot-e az a tanácsadó cég, aki semmilyen materiális terméket nem ad el, hanem ügyfelei a szellemi termékeit, vagyis szolgáltatásait veszik igénybe? Vagy termel-e egy antropológus, aki mondjuk egy régiófejlesztési team tagjaként előzetesen körüljárja a lehetséges irányokat, összegyűjti és mások számára, a többi szakterület számára értelmzhetővé teszi, mit és hogyan gondolnak az érintett régióban élő emberek, hogy ezáltal költséghatékony tervek szülessenek?
A filónak, esztétikának is megvan a maga funkciója, mégha elsőre nehezzebben is megfogható. Ez nyilván azért is van így, mert olyannal nemigen találkozol, hogy filozófust vagy esztétát keresnek határozott munkaidőre vagy hasonló. Itt nyilván hatványozottabban érvényesül az, hogy az illető milyen kompetenciákkal, hogyan tudja magát eladni, vagy dolgozik amit dolgozik, de a szabadidejében publikálgat, elmélyül egy témában, esetleg igyekszik hozzátenni más tudományterülethez stb. (az antropológiai elméletek egyébként sokat köszönhetnek a filozófiának).

Azt hiszem, hogy az autodidakta tanulás nem pusztán a bölcsész-humán területeken lehetséges, hiszen tudjuk, hogy egyesek mesteri szinten űznek nagy kézügyességet igénylő hobbikat, barkácsolnak, modelleznek, vagy esetleg olyan szinten elsajátítanak ismereteket egy területről, hogy ha egyetemre járnának, egy-két évet azonnal jóváírnának nekik:) Azért biztosíthatlak, hogy a szakembereket (most a „komoly” arcokra gondolok, nem a Mekk mesterekre) nem véletlenül hívják szakembereknek az antropológiában is:)

Egyébként örülük, hogy hasznosnak találtad amit írtam, én nagyon szeretem és érdekesnek találom ezt a szakot, annak ellenére, ahogy alant barb is írta, a csoda tudja, hogyan-miként tudok majd benne elhelyezkedni. Majd meglátjuk, bizakodom és tanulok:)
w Gyere bátran, Törökország! 2007.07.25 06:00:00
A török EU-csatlakozás hidegrázós téma, amióta az ötlet felmerült. Az ellenvetéseket könnyen összefoglalhatjuk: ezek muszlimok. Uram irgalmazz, Krisztus kegyelmezz, Mária hozzál gyorsan sört! Ezek a hetvenmillió allahisták be akarnak türemkedni a mi keresztény Európánkba.…..
Lepse 2007.07.25 13:42:02
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.07.25. 13:19:38

"Pl. a női viselet előírásainak számukra fontos jelentése van, számunkra furcsa ha nem épp értelmetlen előírásnak tűnik, sőt, ha pl. nálunk bevezetnék, a nők iránti elnyomásként értékelnénk."

”Hö? Mikor jártál te utóljára To-ban? Másrészről meg egyáltalán nem kötelező ott a csador, mint ahogy itthon sem a fejkendő.”

Tudom, köszi, aztán utána beugrott. De ez egy példa volt csak, az elvet szerettem volna illusztrálni.

”Amúgy szerinted mi mindannyian ugyanúgy ítélünk meg bármit is? Komolyan? Akkor miről folyik akár most is az eszmecsere?”

Nem, én ezt nem mondtam. Nyilván mi is sokféleképpen ítélünk meg dolgokat, de ez ettől még nem írja fölül azt, hogy a szociokulturális környezet (kölcsönhatásban persze a személyiség vonásaival) befolyásolja azt, ahogy a világról gondolkodunk, ahogy világképünket és értékrendünket fölépítjük. A társadalmiság egyik alapja épp a konszenzus bizonyos dolgokban. Ne keverd a kettőt.

”Mennyiben más az,hogy ugyanezen vitát egy törökkel folytatod le? Csak úgy kérdem...”

Annyiban, hogy az ő feltételezett megnyilatkozásaiból vissza lehet következtetni arra, hogy ő mint török hogyan látja pl. ezt a kérdést, vagy a török-keresztény viszony történelmi alakulását stb. Megtudhatod azt, az ő világképében mi milyen fontosságot, értéket képvisel. Az emberiség kulturálisan sokféle, ezt nyilván nem vitathatod. Az eltérések pedig az egészen picitől a nagyon-nagyokig terjednek. Nem tudom, milyen lehet egy törökkel beszélgetni erről a kérdésről, mert még nem volt benne részem, de nemcsak tartalmilag, hanem akár formailag is lehetnek eltérések (mondom, nem tudom így van-e, de lehet). Vannak pl. olyan kultúrák, ahol kötelező egymás szavába vágva üvöltözni a vita során. Vagy egy triviális példa: menj el egy torna-medencei, elcigányosodó faluba, és beszélgess közvetlen velük az ő problémáikról. Megfogod látni, hogy egész más, mint egy budapesti szociológussal folyatott párbeszéd:)

”A női elnyomásról európának meg kurvára nem kéne verni magát. Ott, ahol apácákat kínoznak meg, feleségeket, leányokat erőszakolnak meg a férjeik, meg szúrják hasba.
Ugyanazokkal a problémákkal mi is küzdünk, mint a törökök.”

Mondom, csak példa volt, még ha szerencsétlen is. És ha megnézed a korábbi hozzászólásaimat, láthatod, abszolút nem vagyok híve annak, hogy mi „magasabbrendűnek” gondoljuk magukat a törököknél vagy akárkiknél.