Regisztráció Blogot indítok
Adatok
azatilla (törölt)

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mai Égéstér-adásunk kommentposztja.Direktlinket a letöltéshez itt talál...
azatilla (törölt) 2013.07.12 12:41:26
@superfrog: Köszi, úgy tudom a POHU nem fogalmazott meg időt. Azért lámaként, de érdeklődőként szívesen venném valaki profi szerelő véleményét arról, hogy a használat mennyire befolyásolja egy szíj élettartalmát, bár meglehet, hogy ezek az infók nem is relevánsak: egygazdás, megkímélt, garázsban állt végig.
風穴垂語云。若立一塵。家國興盛。不立一塵。家國喪亡。雪竇拈拄杖云。還有同生同死底衲僧麼。 (T48n2003, p193, b4)Fengxue beszédet tartott:- Ha felállítunk egy atomot, a haza virágzik. Ha nem állítunk fel egy atomot, a haza elpusztul.Xuedou felemelte…..
azatilla (törölt) 2011.10.14 21:21:11
A madhjamaka érvelés megértéséhez fontos tisztán látni, hogy pontosan mi is az, amit cáfolnak. A tárgya az érveknek a lényegiség, az önvaló, a független lét. Ez a lényegiség az a nézet, hogy valami van önmagában, eredendően és változatlanul. Ilyen lényegiség az…..
Az elme olyan, mint az ágról ágra, fáról fára ugráló majom, ami egyik dolgot ragad meg a másik után. A gondolatok áramlanak, mint a hegyről leömlő zúgó folyó. Egyetlen pillanat alatt is tucatnyi gondolat jelenik meg és foszlik szét. De mindaddig észre sem vesszük ezt a hatalmas…..
A buddhizmus az élet minden területén abban segít, hogy csökkentse az elégedetlenséget és a szenvedést, hogy boldogságot és békét hozzon. Három szintet lehet megkülönböztetni, attól függően, hogy kinek milyen vágyai vannak. Az első az, amikor valaki a világi javakra vágyik,…..
Lelketlen Béka Idő tudat 2011.01.23 22:06:00
Minden, amit tapasztaltunk, emlék. Minden, amit tapasztalni fogunk, elképzelés. Minden, amit tapasztalunk, megfoghatatlan. Mégis, jelen helyzetünket a múlttal magyarázzuk és a jövőhöz igazítjuk. Ha megvizsgáljuk a valóságot, a tényleges helyzetet, akkor minden tapasztalatunk…..
azatilla (törölt) 2011.02.09 17:53:34
@Astus:
Nem világos számomra ez. A tanítások szerint -ha jól értelmezem- akkor az "én"meglétének a legkisebb csírájáig mindig jelen van a tudatlanság, ergo a tettek létrejöttében ott van, ami azt jelenti, hogy az önössé válik. A Nemes Nyolcason való haladás is végülis önös, mégha a Buddha által kijelölt útnak is nevezzük. Ez így azt jelenti, hogy a teljes megszabadulásig valójában nincs olyan, hogy "tiszta látásból" cselekszünk. Maximum az mondható el, hogy önös cselekedetből vezérelve előkészíthetjük, hogy megtörténjen, -nem a saját tetteink által- a megszabadulás. Mert ugye a relatív sohasem végződhet az abszolútumban.

És egy látszólag nem idevágó kérdés, (de nekem az), szeretném tudni hogyan működik ez a gyakorlatban:
Te jártas vagy buddhista körökben, biztosan ismersz több szerzetest, aki nem világi életet él. A kérdésem az, hogy egy ilyen szerzetes fizet társadalombiztosítási járulékokat, nyugdíjat, TB-t?
azatilla (törölt) 2011.02.21 22:09:34
@Astus:
jaj, de sokszor olyan nehéz..

Nem teljesen világos a dolog amit írsz az éntudatosság megszűnéséről.
Azt mondja a Buddha, hogy a szenvedés megszüntetésének az útja a vágy kialvása (nirvána). Valahogy mindig úgy raktam ezt össze, hogy ez egy egyszeri "megtörténés", ami után nem jelenik meg újra többé. A legtöbb beérkezett ember írásából szintén ezt vettem ki. Hogy egyszer valahogy "bekattant" nekik és utána sohasem tért vissza a megosztottság és mindig abban az egység állapotában tudtak maradni.

Vannak egészen kivételes időszakok és pillanatok az életemben, aztán egyszercsak valahonnan előjön megint a végnélküli belső megosztó párbeszéd és aztán a vágyak folyama.. és ezzel a szenvedés is.
Szóval hogy van akkor itt ez az éntudatosság végleges megszűnése, a megszabadulás? Akkor ilyen tulajdonképpen nincs is, csak az adott pillanatban felbukkanó vágy kialvásáról van szó, ami lehet, hogy mindig újra és újra megjelenik, hogy aztán újra és újra felismerjük?
香嚴和尚云。如人上樹。口銜樹枝。手不攀枝。腳不踏樹。樹下有人。問西來意。不對即違他所問。若對又喪身失命。正恁麼時。作麼生對。 (T48n2005, p293c2-4)Xiangyan tisztelendő mondta:- Olyan, mint egy ember fent a fán. Szájával egy ágba…..
azatilla (törölt) 2010.10.21 19:20:53
azatilla (törölt) 2010.10.23 07:15:49
@A Nikk:

Igen, egyetértek veled, valószínűleg ugyanarra gondolunk!
Szerintem is van olyan élethelyzet, amikor egyértelműen szerencsésebb, ha a fenekünkön ülünk ahelyett, hogy egy látszólag sokkal aktívabb cselekvést végeznénk. Erre mondjuk azt, hogy semmit nem csinálunk.

Amiért feltettem a kérdést és másképpen fogalmaznék a témában az az, hogy a semmit nem csinálás csak egy adott aktivitáshoz képest tűnik semminek.
Mert valójában akkor is csinálunk valamit: például a fenekünkön ülünk.
A buddhizmus tanulmányozásához a tudatunkat kell tanulmányozni. A Buddha és a mesterek szavai útmutatások, amik hasznunkra válnak, ha azokat élő szavakként vesszük. De ha csak halott szavak, olyanok, amiket meghallgatunk, esetleg meg is jegyzünk, de nem kezdünk vele semmit a puszta…..
Lelketlen Béka Mi az én? 2010.09.05 15:28:00
一切眾生從無始來由妄想我及愛我者。曾不自知念念生滅。故起憎愛。耽著五欲。"Minden érző lény a kezdettelen idők óta téves felfogásból eredő én és én-kötődés folytán, nem ismerve maguktól a gondolatról gondolatra történő keletkezést és…..
azatilla (törölt) 2010.09.14 10:04:42
@Astus:
Azaz, ha jól értelmezem, akkor ha valaki meg akar világosodni, az vonuljon szerzetesnek, egyébként meg világiként gyakorolva járjon a nemes nyolcason.
És nincs egyéb választásunk...
Lelketlen Béka Kérdések világa 2010.07.14 22:28:00
Hogy milyen világban élünk, arról csakis mi tehetünk. Az ember úgy gondolkozik, hogy meg kell változtatni a világot, s akkor minden jó lesz. A Buddha azt mondja, ha mi magunk megváltozunk, akkor aszerint változik a világ is. A tudomány a világ megismerésére törekszik. A buddhizmus…..
azatilla (törölt) 2010.07.17 09:32:43
@A Nikk:
Ó, hát mennyi kérdés....
Szerintem?
Például ez is.
:)))
azatilla (törölt) 2010.07.20 10:07:10
@ron:
Ááá, poénnak szántam.
Leírva, hogy már nincs több kérdésem és a következő sorban máris kérdeztem egyet...
:)))
Lelketlen Béka Az arahant útja 2010.06.21 23:56:00
Vázlatosan bemutatom Ácsán Mahá Bua (1914- ) tanításaiból összeállított művet: Arahattamagga - The Direct Route to the End of All Suffering(PDF), ami felvázolja az utat az arahantság megvalósításához az ő saját tapasztalatán keresztül. Ácsán Bua a thai erdei hagyományhoz…..
azatilla (törölt) 2010.07.26 09:57:32
@plumbeus:
Így az üresség nem más, mint a nullponti energia, aminek nincs polaritása.
Sőt semmilyen egyéb definíciója és megfoghatósága sincsen.
azatilla (törölt) 2010.07.27 11:46:40
@Astus:
Ez most nem teljesen világos Astus, hogy miért írtad nekem a tétlenségről és semmittevésről, kifejtenéd?