Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gusztáv Adolf

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint egy felújított Külső-erzsébetvárosi utca: a Christianstraße. Aládúcolt födémek, a beázás miatt kiköltöztetett lakók, málló homlokzatok: Lipcse régi lakónegyedei a többi keletnémet nagyvároshoz képest is rossz állapotban voltak. Pedig a századfordulón "Európa…..
Gusztáv Adolf 2010.11.03 12:27:10
@0x1D: Azt ne felejtsük el, hogy teljesen mások a tulajdonviszonyok, mint Budapesten. Lipcsében a rendszerváltás után tőkeerős befektetők megvásárolták a házakat, mert jó üzletet láttak benne. Relatíve olcsó volt, így még a műemlékvédelmi előírások betartásával is fel tudták újítani elviselhető összegért, hogy aztán kiadhassák. És mivel Németországban a lakásbérlés teljesen megszokott dolog, a lakások jó részét valóban ki is veszik (bár Lipcse gazdasági teljesítménye valóban nem lett akkora, amekkorára 20 éve számítottak, így viszonylag sok az üres lakás és a nyugat-németországi árszínvonalhoz képest sokkal kisebb a lakbér). Ráadásul a magántőke-alapú házfelújításokat a kormány, illetve az EU nyilván megtámogatta. Ahogy a fenti képeken is látszik, Lipcse elegánsabb részein is találni még felújítatlan házakat, ha nem is sokat - azokat, amelyek tulajdonjogával valami gond van, ezért a magánbefektetők nem tudták megszerezni, felújítani és a lakáspiacra bocsátani.

Pesten ezzel szemben a lakások nagy része a lakó magántulajdona, a ház pedig nem egy nagy vállalkozás tulajdonában van, hanem a lakók közös tulajdona. Olyan helyzet pedig nagyon ritkán áll elő, hogy a lakók mindegyikének éppen legyen annyi mozgatható pénze, amelyet éppen arra tudna szánni, hogy a házat (a bejárati ajtaján és az ablakain kívül eső részeket) kicsinosítsa. Viszont önrész hiányában az EU nyilvánvalóan nem támogat és a kormányzattól (akár az országostól, akár a budapestitől, akár a kerületitől) azt hiszem, erős túlzás lenne azt várni, hogy mindent saját költségvetésből újítson fel. Ha viszont magántőkét von be, akkor az nem lakóházat akar majd belőle csinálni (hiszen a lakásokat, Németországgal ellentétben, nem tudná kiadni, mert senki nem akar bérlakásban lakni huzamosabb ideig), hanem irodaházat, ami általában a régi letarolását és új ház építését jelenti. Úgyhogy amíg a budapesti lakosság egésze drasztikusan meg nem gazdagodik (hogy az általad megálmodott felújítás önrészét mindenki finanszírozni tudja), kérdéses, mit lehet csinálni. Abban ugyanis nagyon kevesen érzik magukat érdekeltnek, hogy finanszírozzák a szomszéd öregnéni erkélye kovácsoltvas korlátainak újrakalapálását. Mint ahogy, gondolom, még több adót sem akarna senki fizetni azért, hogy kormányzati szinten meg lehessen oldani a városkép szempontjából fontos utcák (az egész Belváros és csatlakozó részei) rendbehozását.
Hollandia 32 év után ismét világbajnoki döntőt játszhat. Közel két éve veretlen az Oranje, a legutóbbi 10 mérkőzésüket megnyerték, mégis mindenki (még a narancsos drukkerek is) fanyalog, " ez a válogatott nem az igazi..." Megmondom őszintén, a vb kezdetén nem hittem…..
Gusztáv Adolf 2010.07.07 11:02:00
@bolletje: Tétlen les csak akkor van, ha a játékos nemcsak nem ér hozzá a labdához, hanem mindenki pontosan látja is, hogy nem fog. Mivel a kapus nyugodtan számíthatott (ahogy a mozgását látva számított is) arra, hogy van Persie beleér, hiszen fél centivel a lába mellett ment el a labda, ez olyan les volt, mint egy ház. Persze nem az első a vébén, és talán nem is az utolsó, ez benne van a játékban.