Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Okusaba

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Majd tíz éve kezdtek feltűnni az igénylistákon az olyan utazások, ahol garantáltan nem lesz jelen gyerek - már hogy másé. Első körben az önző szinglitársadalom bunkó elvárásainak tűnhet, hogy se a szállodában, se a repülőn ne kelljen síró, kiabáló, dobálózó gyerekeket kerülgetni. Ám az a pár, aki…..
Tisztelt Cím! Októberben,munkavégzés végén,munkatársammal mentünk ki a buszhoz.Én léptem fel először.A bal lábammal,azután tettem a jobb lábamat,ami kibicsaklott,és ennek következtében térdel ráestem a lépcső élére.A térdem egyből bedagadt és nyílt seb is volt…..
  Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a…..
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Sziasztok, Praxisblog!   A…..
Andrisnak kezd lebomlani az egyéves szemüvege, amire a Vision Express azt mondja, hogy régi modell, már nincs hozzá csavar (!), más boltokban meg nem akarnak hozzáérni a kerethez, nehogy magától elpusztuljon a maradék:Körülbelül 1 éve vettem a Vision Expressben egy szemüveget, sőt…..
Okusaba 2011.08.08 12:14:56
@estrella negra: Nem gondolom, nem is állítom. A lencséim mindig egyedileg gyártott darabok. A Visionon kívül még mindig mindenki ahol megfordultam, a Hoyaval vagy a Zeissel dolgozott. Feltételezem, hogy ők a két legnagyobb gyártó, ahol az ár arányban áll a minőséggel. A Visionnál az ár túl gyanús volt nekem. S amikor kifizetek egy szemüvegért 60-80 e ft-ot nagyon nem mindegy mit kapok érte, meddig tudom használni.
Okusaba 2011.08.08 13:54:06
@veiszi: Van egy nagy különbség köztem és az eladólány között, én használom és nem árulom.:) Nem nekem kell érteni hozzá.
Az viszont már határozottan zavart, hogy 3,5 mm-el vastagabb lencsét ajánlottak mint ami eddig volt/van.
Kedves Jakab Andor! Jellemző az ízlésemre, hogy el sem olvastam a blogbejegyzésedet, amíg meg nem jelent egy "hurráoptimista" ellentétpárja. Már a címe alapján sem voltam kíváncsi rá. Gondoltam, "nem akarsz foglalkoztatni, jól van, ha te így, hát így, biztos van…..
Okusaba 2011.07.31 18:43:52
@zellerlevél: csak egy pontosítás, 15 munkanap,azaz gyakorlatilag 3 hét.
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Kedves Praxis Blog…..
Tisztelt Praxis! Az én kisfiam 2 éves. Fél éve jár bölcsődébe és sajnos nagyon beteges. Rendszerint felső légúti betegségei vannak.Általában a saját házi gyermekorvoshoz viszem, aki egy nagyon rendes, lelkiismeretes Doktornő.Legutóbb viszont a bölcsődéből telefonáltak, hogy…..
Okusaba 2011.05.29 10:43:12
@IrishOak: Erről aránylag friss infom van. Szóltam a fiamnak mikor betöltötte a 18-at, hogy most már válasszon magának háziorvost, menjen, intézze. Erre a válasza, "joga van 19 éves koráig a gyermekorvosnál maradni".:))) Tényleg nehéz váltani. Születése óta az a doktornéni kezelte. Végül 20 évesen ment vissza a kartonjáért, persze betegen, hogy el tudjon menni a felnőtt orvoshoz. Még egyszer utoljára ellátta a gyermekorvos.:)Ez volt tavaly.
Üdv!  Az abortuszos-zuglói-sztk-s postról jutott eszembe a saját történetem is, amikor szintén ezen egészségügyi intézmény nőgyógyászatán jártam kb 3 éve, mivel pozitív lett a tesztem. Mondanom sem kell, mindig felelősségteljesen védekeztem, mégis összejött a baba,…..
Okusaba 2011.05.23 16:12:25
@Red Treff: Hogy várhatnánk el a férfiaktól, hogy ezt megértsék, mikor még egy létrára se hajlandóak felmászni?:) S képesek megideologizálni, hogy menjen az asszony, mert az úgy jobb.
Na de viccet(?) félretéve, az életben nem fogják megérteni. Egyszerűen másképp jár az agyuk. Könnyű azt mondani, hogy hordja ki, majd adja örökbe. Nem nekik kell kihordani. El se tudják képzelni mennyire tud kötődni a nő a gyermekéhez mire az megszületik. Azért a 9 hónap hosszú idő ám. S mire megszületik már nem tudna lemondani róla. Akkor már inkább az abortusz. A nő szempontjából a magzat egy megfoghatatlan, érezhetetlen, elméleti valami, mikor még abortusz jöhet szóba. Persze a járulékos tüneteket, reggeli hányinger stb, nem beleértve. Könnyebb lemondani róla, mint egy megszületett babáról.
Sokan elítélik azt a nőt, aki abortuszra megy. Jómagam azt az anyát ítélem el, aki le tud mondani a gyermekéről. Persze most nem a 13-14 éves gyereklányokra gondolok, nekik tényleg alternatíva az örökbe adás.
Okusaba 2011.05.23 16:43:26
@El Visco Stello: Akkor én is lassan írom, hogy érthető legyen számodra is. Mindig a nő dönt. Ő tervez hosszú távra, s ha csöpp esze van, belekalkulálja a válást is. Feltesz magában egy csomó mi van ha... helyzetet. Még akkor is, ha épp egy jó kapcsolatban él. Igen, álljon mellé a párja, vállalja a felelősség rá eső részét, segítse át a nőt a nehéz helyzeten, vagy örüljön vele és készüljenek a gyermek érkezésére. Támogassa lelkileg és fizikailag is. De lássuk be, manapság már nem ez az általános.
S mindig van olyan helyzet... mindig van kivétel..
@mákonya: Nem a fiúk ellen vagyok, csak az fafejű nézetek borítanak ki.
Egyébként nem értek egyet a posztolóval, hogy Bécsig szaladt, csak megértem. Egy felfokozott érzelmi állapotban volt, egyedül. Nem tudott racionálisan dönteni. Akkor és ott ezt tartotta a legjobb megoldásnak.
Okusaba 2011.05.23 17:53:14
@El Visco Stello: Persze, vannak olyan nők is. És vannak meglett családanyák is akik az abortuszt választják. Életkori sajátosság, hogy huszonévesen kevésbé előrelátó, s más okok vezérlik a döntésben, mint a későbbi években. Egy biztos, ha a nő elég elszánt, a férfi tehet bármit, akkor is az lesz amit a nő akar, mármint hogy lesz gyerek vagy sem.
Vagy a körülötted lévő 40-s éveikben járó nők is olyanok mint amilyet a hozzászólásodban felvázoltál?:)
Jó napot kívánok!A következő problémával fordulnék Önhöz. Én egy gázszolgáltató cégnél dolgozom október óta, januárban bevonták a működési engedélyüket 3 hónapra. A főnököm Budapesti lakos és januárban mikor kitört ez a botrány azt mondta hogy hoz nekünk (többen…..
Okusaba 2011.03.03 07:45:14
@owvk: Hiába tudod, hogy mennyit kerestél a havi bérpapírjaidból, az nem helyettesíti az adóigazolást. Ha az alapján készítenéd el a bevallást, akkor a hibáznál, egy esetleges APEH (NAV) ellenőrzéskor nem fogadnák el.
Kérem, valaki segítsen!   Kinek a dolga beadni egy injekciót?   A történet röviden:   Férjem jobb lábfejét októberben amputálták, most pedig egy urológiai műtét előtt áll. A műtét előtt egy héttel az Astrix szedését abba kell hagynia, viszont 7 napon keresztül…..
Okusaba 2011.01.14 12:21:18
Azért ne felejtsék már el a kedves kommentelő orvosok, hogy itt egy idős, feltehetőleg nyugdíjas házaspárról van szó, és egy heti szúrásról, nem pedig egy cukorbeteg tiniről, akinek egész életében szúrnia kell magát. A tini persze, hogy tanulja meg. A nyugdíjastól már nem feltétlen kell elvárni. Főleg nem egy ilyen rövid időszak kedvéért.
Az, hogy most házhoz menjen valaki, ingyen e, vita tárgya lehet, de a posztoló azt kifogásolta, hogy senki se akart neki segíteni. Semmi olyat nem mondott, hogy nem fizetne érte, csak hivatalos utat keresett. Ti magatok ajánlottátok neki, hogy maszekban beszélje meg a nővérrel. Tovább erősítve ezzel a hálapénz és adócsalás intézményét.
Utóbbi időben általánossá vált, hogy azt írják, hogy ezt miért nem tudja, ez vagy az elemi dolog, s lehülyézik a beteget. Persze mert az orvosok az élet minden területén tökéletesek. Ha kell kereket cserélnek, tapétáznak, ügyvéd nélkül intézik peres ügyeiket, és ki tudják tölteni maguktól az adóbevallásukat, és még sorolhatnám a példákat. Bármelyikre lehet mondani, hogy miért nem tudja a kedves orvos, ezeknek a tudása természetes, és aki nem tudja az lusta, trehány, netán hisztis.
Senkinek nem kell mindenhez értenie, még a betegnek sem, elég ha azt tudja kihez kell fordulnia. Bár az egészségügyben sokszor az se egyértelmű.
Jó ez blog azért mert sok mindent tanulhatunk belőle, de jó lenne az is, ha ez nem egyirányú lenne, és az orvosok is hasonlóképpen tennének.
Tisztelt Praxis!   Nemrég egy teljes kivizsgálás alkalmával szembesültem a kórházakban (legalábbis abban a budapesti intézményben, ahol én voltam) uralkodó áldatlan állapotokkal. Ezért elsősorban nem a dolgozókat teszem felelőssé, hiszen találkoztam szép számmal…..
Sziasztok!   Mostanában rengeteg negatív dolgot lehet olvasni az otthonszüléssel kapcsolatban, én szeretném elmesélni saját, teljesen pozitív történetemet. Kislányomnak idén júliusban adtam életet, a szülés zökkenőmentes volt. Már jó előre megbeszéltem orvosommal minden…..
Okusaba 2010.10.10 20:24:26
Elnézve az egész napi termést, azt tükrözi, hogy a kórházak számára a szülő nő csak teher. A gyermek az fontos, legalábbis látszólag, mert élő gyermekeket kell produkálni. Hogy ez mi módon történik, ahhoz senkinek semmi köze. Meghatározza a kórház pénzhiánya, az orvos kénye-kedve, az ügyeletes nővérek-szülésznők-csecsemősök fáradtsága-fásultsága. Ha meg valami gikszer történik az Isten-véletlen-anya hibája. A szülő nő dolga az, hogy fizessen, lehetőleg jó sokat, azután fogja be a száját, örüljön, hogy bent lehet a kórházban. S nehogy már jelenlétével-gondjával-kérdésével zaklassa a kórházi személyzetet.
A kórházon kívüli szülés, otthon-születésház-stb ezen próbál meg változtatni.
Mivel magam már túl vagyok ahhoz, hogy szülni szeretnék, viszont már saját bőrömön tapasztaltam milyen a kórházi szülés, könnyen mondom azt, hogy tökéletesen megértem azokat az anyákat akik nem ilyen szülést szeretnének.
Sőt azon csodálkozom, hogy mindig ennyien vállalkoznak gyermekre.
Nem mondom, hogy a mostani alternatív lehetőségek jók, nem tisztem megítélni. Az tény, hogy a mostani kórházi rendszer nem anya és bababarát. Enyhén szólva. De ne azért ragaszkodjunk már ehhez, mert nincs jobb lehetőség.
Tragédiák meg mindig vannak, a kórházakban is. Gyanítom nincs olyan statisztika ami kimutatná, hogy évente mennyi gyerek hal meg-szenved életre szóló károsodást a szülészorvos hibája-trehánysága-nemtörödőmsége miatt. Nem jó alap minden nem kórházi születési tragédiáért hóhért kiáltani úgy, hogy közben a kórházi eseteket elnézik-eltussolják.
A kórházak szülészeti osztályainak (is) változniuk kell, tudom, ez részben megtörtént, a technikai részét tekintve. Ahogy hallom van már spéci vajúdó, káddal stb, de amíg a fejekben nem történik meg a változás, nem ér semmit az egész.
Okusaba 2010.10.10 20:25:52
.
Azt a történetet, amit leírtam, én már lezártam és a szükséges konzekvenciáit is levontam (orvosváltás). Amiért leírom az puszta kíváncsiság: egyszerűen szeretném tudni, hogy az orvosok hogyan vélekednek erről, amikor nem betegként (beteg gyerek anyukájaként) védik velem…..
Okusaba 2010.09.02 19:31:52
@dánia: Így jártunk. Nincs az a poszt amit ne lehetne félreérteni.:)
Okusaba 2010.09.02 19:35:37
@colonel pondró: Elbeszéltünk egymás mellett.:) Elfogadom, hogy nem sértett személyiségi jogot az orvos (ezt nem tudtam, csak gyanús volt), s a posztoló kiegészitő információja alapján, a telefon se vészes.:)Soha rosszabb megoldását egy posztnak.
Okusaba 2010.09.02 19:48:11
@mószer aranka brigád: Nem egyformák a gyerekek, van akit úgy kell bevonszolni az óvodába, van amelyiket "kötéllel" se lehet kirángatni onnan.:)
Mivel a fiam is közösség mániás volt, igényelte a saját korosztályos közösséget, nekünk is agyrém volt az az időszak amikor már jobban volt, de még nem mehetett iskolába/óvodába. S a posztban addigra a kislány már hetek óta otthon volt. Át tudom érezni a helyzetet. Nem hiszem, hogy pusztán kényelmi szempontok vezérelték az anyukát. Megpróbálta, nem jött össze.
„Ha a járdára kényszerülök (mert nincs hely az úton, vagy kisgyerekekkel megyek stb.) vendégként viselkedem” - olvasható a Magyar Kerékpárosklub állásfoglalásában, amiben a kerékpárosok járdán közlekedésével foglalkoznak. Ez azt jelenti, hogy ha egy biciklis a…..
Okusaba 2010.08.27 20:14:32
@ehhh: Nekem volt "szerencsém" átélni egy ilyen ütközést. A helyszín egy keskeny járda ami közvetlen egy épület fala mellett van. A járdán szemből frontálisan belerohant egy biciklis a babakocsiba. Millimétereken múlt, hogy nem a 3 éves fiam lábát találta el. Leüvöltöttem a biciklis fejét. Ma már sajnálom, hogy nem hívtam rendőrt. Nem egy nagy forgalmú úton történt, csak azért ment a járdán, mert így kb 10 métert megspórolt. Igaz ez nem mostanság történt, ne a mostani babakocsikra gondolj, 20 éve történt. Azóta nem vagyok toleráns a biciklistákkal.
Az ovlasok szíves figyelmébe ajánlom Dr Morcz legutóbbi bejegyzését, amelyet itt találtok: Megkongatták a vészharangot a neurológus professzorok   Sziasztok, Szeretném az egy héttel ezelőtti történetemet megosztani veletek. A kórházat és az orvost nem szeretném…..
Okusaba 2010.08.11 13:12:26
Tényleg sokszor a rossz szervezés a gond. Az egyik rendelésen hiába kaptam 9.40-re időpontot, ha a tényleges sorrend az érkezés alapján történik. Pl előttem került sorra egy néni, akinek 11.40-re volt időpontja, de mivel a busza korábban jött, hát beült a rendelésre. Így semmi értelme a időpont osztásnak.
A másik rendelésen egy időpontra 5 beteget is behívnak... S ezek "csak" a szakrendelések.
Persze azért akadnak kivételek is, ahol érdekes módon jól működik a rendszer.
A fogorvosom nagyon jól megoldotta, nem szerettek bejelentkezni hozzá, (falu) főleg az idősebb korosztály. Nem küldte el őket, de garantáltan megvárakoztatta őket 2-3 órát. Hamar leszoktak a bepottyanásról:)
A háziorvosok esete más "tészta". Nálunk abszolút nem működik az időpontkérés, se a sorszám.A rendelés 8-kor kezdődik, az asszisztens fél 8-ra, a doktornő érkezik fél 9-re. Tehát receptírás ebben az órában van. Ha nem férsz bele, akkor várd ki a sorodat. Az időpont kérésről már leszokatták az embereket. Próbálkoztam én is már, de annyit mondtak, hogy menjek most. Odamentem és voltak 4-en. Lehet mondani, hogy az nem sok, de ez meg nem időpont adás.
Egyébként a családban a háziorvosnál is volt már jó példa. Az öcsém orvosa délutáni rendelés kezdetekor hazazavarta az összes nyugdíjast, hogy a délutáni rendelés a dolgozóké, jöjjenek délelőtt.
Egyébként minden esetben türelmesen kivárom a sorom, de jó lenne már eljutni oda, hogy tudomásul vegyék az orvosok, kórházak stb, hogy az idő pénz, nem csak az orvosoké, de a betegeké is.
Gyermekemet 9 éve szültem a várpalotai kórházban.Nőgyógyászati rendelésekre mindig magánrendelésre jártam, ezért felkértem az orvosomat, hogy vezesse le a szülést.A szülés várható időpontja után egy héttel befektettek, mert a szülés még nem indult meg. 5 napig feküdtem…..
Okusaba 2010.08.07 17:11:44
@lehet más a handa-banda: szerintem csak simán arra akart utalni, hogy már Viktória királynő életében is próbálkoztak a fájdalomcsillapítással. Az akkor elérhető legmodernebb eszközzel, ebben az esetben a kloroformmal. Szó se volt arról, hogy ma is ezt kellene használni.
Okusaba 2010.08.07 17:17:41
@Bikli néni: Azon szerencsések közé tartozom akiknek gyors szülésük volt. Az első fájás megjelenésétől a baba születéséig összesen 2,5 óra telt el. Még ez az idő is lehetett volna rövidebb, ha az orvos hamarabb ér rá velem foglalkozni, mert akkor hamarabb repesztett volna burkot.:) Pedig első szülés volt. Igaz akkor már két hónapja voltam bent a kórházban, mert nyitva voltam két ujjnyira s nem mertek hazaengedni, azzal a jelszóval, hogy ha elfolyik a magzatvíz, nem érnék be a kórházba mire megszületne a baba.
Úgyhogy fel a fejjel, van remény, nem minden szülés tart sokáig.:)
Sziasztok! Én is csak egy vagyok az elkeseredett betegek közül.Engem az orvosi ügyelet küldött a fül-orr-gégészet sürgősségi osztályára, gégetályog gyanújával.A beutalóra ráírták többek között azt is,hogy tükrözzék meg a gégémet. A sürgősségi osztályon közel…..
Okusaba 2010.07.26 14:11:51
A kezdetektől olvasom a blogot, de még most írok először. Egyrészt megjegyezném, hogy az empátia kontra pénz vég nélküli vitátok már tényleg unalmas. Úgyse juttok közös nevezőre sose. Akinek nem inge…
Egy példát szeretnék elmondani, hogy másképp is lehet.
Történt Magyarországon, idén nyáron, állami intézményben.
Olyan problémám van amire az országban két helyen tudnak nekem is tetsző gyógymódot. Természetesen a sebészek szívesen műtenének, de én ennél kevésbé drasztikusabb megoldást kerestem. Az interneten tájékozódtam, az eljárásról korrekt információk az orvos honlapján, névvel, címmel, telefonszámmal. Emailben kerestem meg, pont azért, hogy így akkor válaszol amikor neki megfelel. Emailváltás, időpont, adott nap 8-13 között. Kedves gesztus, hozzá az ország minden részéről érkeznek, én pl a fél országot átutaztam, így nehezebb kiszámolni a pontos érkezést. S az email fejrészében ott volt a cím, telefonszám, GPS kordináták.
Megérkeztünk fél 11-re, az orvos a műtőben. Számítottam rá, tizenkevesen vártunk már akkor. Kb egy óra múlva megérkezett az orvos, a kontroll vizsgálatra érkezőket ellátta, majd kijött, s a még várakozóktól elnézést kért, de neki még vissza kell mennie a műtőbe. Türelmesen vártunk még majd egy órát megint, mire visszajött. Mikor én kerültem sorra, megvizsgált, megkérdezte mit tudok az eljárástól, két mondatban elmondtam a lényeget, amit még kiegészített 2-3 mondattal, úgy, hogy egyetlen latin szó nem hangzott el. S ami számomra jó hír volt, hogy elvégezhető az eljárás nálam. A szépséghibája a dolognak, hogy a várólista miatt kb jövő február-március körül kerülök sorra. De ez már a jobbik rész, legalább haladok.:)
Mindvégig partnernek éreztem magam és nem betegnek. Korrekt tájékoztatást kaptam, és emberszámba vettek. Nem hinném, hogy megoldhatatlan feladat lenne az orvosoknak, intézményeknek meg pláne (nekik úgy is van honlapjuk már), hogy időpontot neten is lehessen egyeztetni. S akkor ha valami probléma van, vissza is tudnának szólni, hogy módosítanának, vagy bármi, ami előfordulhat ilyenkor. Tudom sokaknak nincs internetük a betegek közül, de egyre többeknek van, s már ez is könnyebbséget jelentene. Az orvosnak is kevesebbet csörögne a telefonja, ha elérhető lenne emailben is.
A másik dolog, hogy amikor az orvos akihez mentem megállt a folyosón egy pillanatra és szólt, hogy vissza kell mennie a műtőbe. S tette úgy ez az orvos, hogy látni lehetett rajta, hogy mennyire fáradt. Nem nagy dolog, és nem is várjuk el, hogy elnézést kérjenek az orvosok ilyen esetben, de szólt, és ilyen apróságokon múlik a jó orvos-beteg viszony.