Regisztráció Blogot indítok
Adatok
c2h6o

26 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyári forróság, gyönyörű napos idő, tökéletes alkalom a lazulásra és sokak fejében, ezt elősegítendő, némi italozásra. Ám ahogy a téli nagy hidegben, úgy a nyári hőhullámok idején is különösen kockázatos a túlzott alkoholfogyasztás. Elmondjuk, miért. (kép: Eklablog) Dehidratáció Az ember…..
Évezredek óta küzd az emberiség az alkohollal. Élvezzük az örömöt, amit nyújtani képes és szenvedünk a kíntól, amit okozni tud. Egy furcsa kapcsolat ez, amiből mintha nem lenne kiút. Élhetnénk vele mértékkel, de ennek sem tudunk ellenállni, mint annyi minden másnak sem, amiben egy kis boldogságot…..
c2h6o 2018.07.06 14:43:12
@$pi$:

Igazad van, javítottam.

"Az törzsfejlődés, a fajok fejlődése során ..."
Közismert, hogy a magyarok szeretnek inni, és szeretnek sokat inni. Az is, hogy kevés ország előz meg minket egy főre jutó alkoholfogyasztás tekintetében. Elfogadjuk azt is, hogy lassan az egymillió alkoholista országa leszünk, jóllehet valamirevaló statisztikánk sincs erről, csak becsléseink.…..
Alkoholt adni ajándékba nem feltétlenül felelőtlenség. Természetesen ne ajándékozzunk alkoholt a két végletnek: aki vagy absztinens, vagy alkoholista, és a minőség (no meg a „menőség”) messze fontosabb, mint a mennyiség. Aki viszont mérsékelt, műkedvelő alkoholfogyasztó és még érdeklődik is a…..
A karácsonyi időszak egyik várva várt vállalati eseménye a céges karácsonyi parti, amikor beosztástól és felelősségi körtől függetlenül minden kolléga végre elengedheti magát, hogy közösen ünnepelje a sikeres vagy – nyilván a külső körülmények mindig szerencsétlen összejátszása okán – kevésbé…..
c2h6o 2017.12.08 09:36:30
@hiab: Jó kérdés! Attól függ, mit iszom.
c2h6o 2017.12.08 09:43:44
@Barkalot: Talán azért is itatják az alkalmazottakat, hogy erre ne jöjjenek rá.
Evolúciós örökség vagy civilizációs ártalom az alkoholizmus? Az emberi civilizáció soha nem látott szintre juttatta az alkoholfüggőséget: ez is csak a tudományos-technikai forradalom káros mellékhatása vagy az alkoholfogyasztás mindig is jelen volt az emberiség mindennapjaiban? Sokan keresik a…..
c2h6o 2017.11.30 11:07:07
@_z_: főképp a kínai, japán és koreai emberekre jellemző egy génvariáns, ami miatt a májukban nem aktív az acetaldehid-dehidrogenáz, így nem tudja a vérükbe került alkoholból a dehidrogenáz enzim által lebontott mérgező acetaldehidet ecetsavvá alakítani, így ez a nem lebontott acetaldehid tovább vándorol a vérükben és amíg nem távozik a szervezetükből, vörös lesz a fejük, izzadnak, szédelegnek, stb
c2h6o 2017.11.30 11:10:43
@midnightcoder2: lehet benne valami, mert az alkohol oldja a gátlásokat, "felbátorít", így nem hiába itták le magukat a katonák sokszor a csaták előtt. Lehet, hogy már a mammutvadászok is erjedt cefrével "bátorították" magukat, hogy neki merjenek menni egy mammutnak ...
c2h6o 2017.11.30 11:13:54
@incognito ergo sum: tesztek mutatják, hogy kismennyiségű alkohol ellazít, oldja a stresszt, a gátlásokat, így a feszült izgattottság helyett, nyugodtabbá tesz, élesednek az érzékszervek, fókuszáltabb a gondolkodás. A kis mennyiség után következő pohár viszont az egészet romba dönti és indul az eltompulás.
Lehet valaki olyan szerencsés, avagy szerencsétlen, hogy bárminemű alkohol elfogyasztása nélkül is képes lerészegedni a szervezete? Sokan szeretnék elérni azt a szerencsés állapotot, amikor alkohol fogyasztása nélkül is megnő a véralkoholszintjük, elbódulnak, oldódnak a gátlásaik vagy egy könnyed…..
Most, hogy Donald Trump nyerte az elnökválasztást, mindenki azt kérdezi, hogy vajon mivel fog ünnepelni? A többség valamilyen oknál fogva néhány karibi lányt és némi Crystal pezsgőt képzel a jólfésült "aranyifjú" köré, bár ennél nagyobb esélye van annak, hogy Trump Trump vodkát iszik a győzelemre.…..
Beszélünk itt számtalan alkoholfogyasztással kapcsolatos dologról, az alkohol hatásáról, egységnyi alkoholról és mértékletes ivásról, de legkeresettebb téma valószínűleg a másnappal kapcsolatos praktikák tárháza, vagyis az, hogy hogyan lehet megúszni a lerészegedés utáni "büntetést" és szenvedést,…..
Írországban legalább akkora probléma az alkoholizmus mértéke mint Magyarországon, az írek mégis több figyelmet fordítanak a megoldásra. Nemrégiben röppent fel a hír, hogy az ír Kormány egészen drasztikus törvényi változtatásokra készül annak érdekében, hogy féken tartsa az alkoholizmust az ír…..
Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás? Mit jelent a mérsékelt alkoholfogyasztás? Mennyi az mennyiség, ami az egészséget nem károsítja. A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem…..
Mindenki találkozott már vendéglátóhelyekkel, ahol "bőven mérték" a felest és olyannal is, ahol spórolni látszottak rajta. A félreértések és fogyasztók átverésének elkerülése érdekében az italok szabványosításának gyakorlatát régóta alkalmazzák olyan kereskedelmi környezetben, ahol alkoholt…..
Az alkoholfogyasztás kulturálisan évszázados mélységben ágyazódott be a nyugati civilizáció mindennapjaiba. Nagy a panaszkodás, hogy elisszuk az eszünk, meg szétrobban a májunk, meg alkoholba és nyomorba fullad főként a szegényebb népréteg, és persze minderről a szórakoztatóipar, meg a reklám, meg a…..
Közkeletű mai vélekedés szerint az ’alkohol’ az arab ’al-kohl’ szóból származhat, amely egy az arab nők által a szemhéj festésére használt kozmetikum neve. A női kozmetikum és a lepárolt szeszesital közötti kapcsolatot azonban még nem sikerült pontosan felderíteni. Egy a 14. században élt, a…..
C2H6O Alkohol és sport 2015.06.16 16:45:00
Mind találkoztunk már olyan ismerőssel, aki a diétájára, vagy az aktív sportolói életére hivatkozva nem fogyaszt alkoholt. De találkoztunk olyannal is, aki éppenhogy sportolás közben gurít le egy-két sört, fröccsöt vagy felest. Tudjuk egyáltalán, hogyan hat az alkohol a…..
C2H6O A részegség fokozatai 2015.05.27 15:27:00
Sok féle cikk, tanulmány foglalkozik a részegség különböző fázisaival. Vannak szigorúbb és vicces verziók is arra, hogy mi történik az első és a 14. pohárka között. Íme egy rövid összefoglaló arról, hogyan változik a tudatunk, a lelkünk, a testünk, ahogy növeljük az…..
Nagyon sok tanulmány foglalkozik azzal, hogy milyen hatással van az alkoholfogyasztás a járművezetésre. Összeszedtük nektek mi is, hogy miért nem szabad ittasan volán mögé ülni. (kép: http://www.life.hu/) 1. A látás már kis mennyiségű alkohol hatására is…..
Már sokakat foglalkoztatott a kérdés, hogy hogyan lehet a lehető legkevesebb szeszből a lehető legjobban berúgni! Többeknek is elég élénk fantáziája volt, hiszen hihetetlen ötletek születtek! Most összeszedtük ezeket, megcáfoljuk, sőt, még azt is megmondjuk, hogy ezek miért…..
C2H6O Az absztinencia varázsa 2015.04.07 20:37:00
A latin eredetű abstineo jelentése: ’vissza tartani magát’, az absztinencia pedig teljes önmegtartoztatást jelent általában olyan cselekvés kapcsán, ami valamiféle élvezetet okoz. Erre általában valamilyen vallási okból vagy gyakorlati megfontolásból kifolyólag kerül sor. Az…..
C2H6O Etanol vs metanol 2015.03.25 14:06:00
Fizikaóráról talán mindenkinek derenghet ez a két fogalom, meg talán az is, hogy az etil-alkohol, illetve az etanol az alkohol kémiai elnevezése a metil-alkohol, avagy a metanol pedig valami nagyon hasonló, ám rendkívül veszélyes vegyület. Mindkét vegyület színtelen, jellegzetes…..
C2H6O "Ez az élet ..." 2015.03.03 17:08:46
Arany János: Ez az élet ... (Kép: http://www.mek.oszk.hu) Ez az élet egy tivornya:Inni kell, ha rád jön sorja,Az örömbül, búbánatból,Karcos borbul, kéj-zamatból. Inni hosszut és körömre,Kedvet búra, bút örömre;Sok megissza vad-őszintén:Egy-kettő vigyázva, mint…..
C2H6O Ezeréves alkoholgyártók 2015.03.02 18:34:03
A világ legidősebb vállalatai között szinte minden harmadik valamilyen alkoholos ital előállításával vagy felszolgálásával foglalkozik. Tán meglepő, de világ ma ismert 10 legidősebb vállalkozása közül mindössze három európai (a többi japán) és ezek közül a 803-ban…..
Márai Sándor: "Nagy különbség az is, hogy valaki időmérték vagy űrmérték szerint fogyasztja a bort." „Meghalt Kankalin, a jeles ivó. Iparkodjunk e néhány laza sorral sietős, alkalmi emléket állítani neki az időben. Kankalin fél évszázadon át ivott, s már korán, zsenge…..
C2H6O Alkohológia újratöltve 2015.02.03 18:54:17
Nem tudom megmondani, mikor bukkant fel először az 'alkohológia' (vagy angol nyelvterületen az 'alcohology') kifejezés az alkohol hatásainak, illetve az alkoholizmusnak a tudományos igényű kutatásával kapcsolatban. Ebben a kérdésben az internet sem ad túl sok támpontot.…..
A sherry borpárlattal erősített bor, amelyet csak akkor nevezhetnek így, ha a Spanyolország dél-nyugati részén található Jerez nevű (ejtsd: ‘herez’) borrégióból származik. Valójában a névadó és egyben központi Jerez de la Frontera városán kívül Sanlúcar de la Barrameda…..