Regisztráció Blogot indítok
Adatok
strahalov

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Piszkosul nagy bulit csapott kedden a szigetországban Dave Grohl és zenekara, akkorát, hogy még a föld is beleremegett, ráadásul erre ezúttal tudományos bizonyítékok is vannak. Az aucklandi geológiai intézet kutatói szerint ugyanis nem nagy, de határozott, és erős rezgéseket…..
A Rolling Stone magazin nemrég megkérdezte az olvasóit, melyek szerintük az 1980-as évek legjobb lemezei. Az eredmény nem túl meglepő, de azért pár dolgot a szerkesztőknek is meg kellett magyarázniuk: a Clash London Callingjának szereplése például vitatott, hiszen a lemez…..
Új albumát népszerűsítendő, hazánkba látogat a német avantgarde metál modernkori ördögszarva, a Die Apokalyptischen Reiter, amely az utóbbi időben egyedüliként tudott németül éneklő zenekarként sikereket elérni külföldön úgy, hogy nem a Rammstein nyomvonalán pipiskednek,…..
Darkest Hour - The Human Romance (Century Media) A metál színtérnek vannak alakjai, akikhez egy bizonyos hangzás köthető. Az egyik közülük Peter Wichers, a Soilwork gitárosa, aki hosszabb ideje producerként is dolgozik, illetve most emellett visszatért zenekarába. Az ő kezei alatt…..
strahalov 2011.03.10 21:05:05
mellesleg, ha már mindenképpen szegény Peter Wichers-re akarjuk hárítani a felelősséget az elmarasztaló kritikánkért, legalább tiszteljük meg annyival, hogy helyesen írjuk a nevét - s így valójában két legyet ütünk egy csapásra, hiszen megteremtjük annak az illúzióját is, hogy rendelkezünk néminemű ismeretekkel arról, amiről írunk!

@Gnosis: épp ellenkezőleg. kevésnek találom a pontokat is, de ezen még átsiklottam volna, ha a postban sikerül az értékelést megfelelően alátámasztani; véleményem szerint viszont ez a feltétel a legcsekélyebb mértékben sem teljesült, mivel az egész szövegben nincs egyetlen olyan mondat se, amivel egyet tudnék érteni, még abban az esetben se, ha magam is mindenképpen le akarnám húzni a lemezt. tudnék rá én is 2 pontot adni, ha akarnék, bizonyos szempontok alapján - szóval szerintem nem a pontokkal van a baj, hanem azzal, hogy azok mennyire megalapozottak.

hogy mondjak egy példát is: Bolt Thrower - én imádom őket, de aki szerint szarok, az azzal érvel, hogy az összes lemezük ugyanolyan, meg hát technikailag sincsenek a világ tetején, primitív amit csinálnak, stb. ezt én el tudom fogadni, és azt mondani rá, hogy oké, de ettől még én szerethetem őket. viszont ha valaki azzal jön, hogy a Bolt Thrower szar, mert semmi értelme 8 albumon keresztül különböző háborús helyzetekről meg az ezekben tanúsított hősiességről pofázni, azt minimum kiröhögöm, és többek között az lesz a véleményem róla, hogy nem hallgatott túl sok metált életében. hasonlóképpen, amikor valaki azzal nyit egy cikket, hogy a Darkest Hour az At the Gates-t koppintja, máris nagyon mellélőtt a szememben. tudniillik ezt gyakorlatilag a Carcass, az In Flames és a Dark Tranquillity-n kívül mindenkiről el lehet mondani, Arch Enemy-től kezdve Insomnium-on át a Children of Bodom-ig. erre mondja az angol, hogy "cheap shot". olcsó trükk. nem arra fókuszál, amire kéne.

arról meg, hogy Peter Wichers produceri munkássága valóban mennyire teszi "kevésbé egyedivé" a keze alól kikerülő munkákat: ha jól emlékszem, az All That Remains "Fall of Ideals" című albumának ő volt a producere, ami máig a banda leginkább elismert és legsikeresebb lemeze. A Nuclear Blast kiadónak írt "Out of the Dark" albumra pedig mindenki felkapta a fejét anno, hogy "nocsak, egy all-star lemezből ilyet is ki lehet hozni?". az "Obsidian Conspiracy" (Nevermore) volt az egyetlen "gyengébb", azaz valóban kissé jellegtelen alkotás, ami Wichers nevéhez kapcsolódik. és ha akárki meghallgatja a fenti három albumot, nem nagyon fogja tudni őket összehasonlítani egymással, pláne nem a tavalyi "Panic Broadcast"-tal (Soilwork). az, hogy egy album nem kívánja sem fenekestül felforgatni a zenei állóvizet, sem megváltani a világot, sem valami elbaszott torz, hibrid műfajcsökevényt (progresszív csapatok) létrehozni, az nem csak hogy nem bűn, de ráadásul inkább érettséget (is) tükröz(het, amennyiben ez a zenekar részéről tudatos. a Darkest Hour technikailag ha nem is messze az átlag felett, de igen magas szinten áll, de ennek ellenére sosem a nagy világújító megoldásokról volt híres.)

na mindegy, rájöttem időközben, hogy nincs is kedvem belemenni ebbe az egészbe, mert teljesen fölösleges bizonygatnom az én álláspontomat olyanoknak, akik nem tudnak egy In Flames-t megkülönböztetni mondjuk a Duskfall-től, vagy akik szerint a Casketgarden lényegesen jobban nyomja ezeknél a srácoknál. Jó, jó a Casketgarden, de közük nincs ehhez a zenéhez. a Krallice is "lényegesen jobban" zenél, mint a Darkthrone.
strahalov 2011.03.11 15:26:29
@björn: nyilván ez is csak egy vélemény, de arra gondoltam, hogy ti.. hogy is mondjam, hűebben követitek az AtG hangzásvilágát, míg a DH hajlamosabb inkább a hangyányit core-osabb megközelítésre. nyilván az "anyastílus" ugyanaz, de ezen kívül - szerintem - jelentős eltérések vannak a 'Garden és a DH felfogásában. lásd: borzasztó triviális példa, de DT és IF is mindkettő göteborgi melodeath, aztán mégse könnyű összetéveszteni őket, még a korai albumokat sem. egyáltalán nem pejoratív célzattal írtam, amit írtam, bár látom utólag, hogy a kontextus valóban ezt sugallta.. (nagyon kedvelem, amit csináltok, legkésőbb Rockmaratonon majd jól meg is nézlek titeket) azért nem írnám le szívesen azt, hogy "lényegesen jobban nyomjátok", mert nem is ugyanazzal a céllal, nem ugyanabban a cipőben jártok. ismét egy túlzó példával tudok csak előhozakodni: a Skinless is "jobb dalokat ír" Bolt Thrower-éknél, mégsincs túl sok értelme összehasonlítani a kettőt (ez alapján legalábbis mondhatni semmi).

@Murderface: kövezzetek meg érte, de szerintem nem véletlen, hogy a "Slaughter..."-stílussal azonosítják őket, míg az előzményeket leszarja a többség. az azt megelőző lemezeik ugyan számszerűleg többet, ám minőség tekintetében jóval kevesebbet tettek hozzá az életműhöz, legalábbis az én szememben. A TRITSIO például szerintem borzasztó kiforratlan és kaotikus, a TSP értékéből pedig rengeteget elvesz a hangzása (igaz, ez nem az AtG hibája, de ettől még marad a tény, hogy nem könnyű hallgatni). jók azok az albumok is, de azt mutatják, hogy a "Gardens of Grief" utáni pár év valójában csak amolyan keresgélés volt a saját stílusuk után, aminek eredménye végül is a SOTS lett...

na mindegy :)
Két fontos folk metal lemez jelent meg a napokban. De lehet-e egyáltalán fontos bármilyen folk metal lemez? Ennek eldöntése nem egyszerű feladat, nem is merünk rá vállalkozni, ám értékeléskor megpróbáltunk több szempontot figyelembe venni. A rajongók anyázása ettől még…..
strahalov 2011.02.22 16:20:00
@cantor: miért, attól az lesz, hogy olyasmiről fröcsög, amiről halvány kibaszott fingja sincs, van viszont pár viszonylag jól elsüthető közhely a tarsolyában?

aki komolyan veszi ezt a blogot, az erőteljesen beszopta, teljesen nyilvánvaló, hogy hozzá nem értő csókák tárháza az egész. nem akarom szidni őket, mert legalább lelkesek, de azért igazán megtanulhatnátok, hogy hol a határ. írjatok híreket, az megy nektek, meg a szar videóbemutatókat is nyomathatjátok, hadd legyen mit skippelni az oldalon. de egyszerűen nem értem, milyen alapon tekinti akárki is megalapozottnak és véleményformálónak a kritikáitokat.

nem szoktam kinyilvánítani a véleményemet ilyen erősen, mert szerintem ez a baj ezzel az országgal, hogy senki nem képes kussolni. mindenki folyton magyarázni akar, tök mindegy mennyire kompetens az illető az ügyben, de sajnos még az is, hogy mennyire fontos maga a dolog... ezúttal én is elkezdtem mocskolódni, nagyon utálom is érte magamat. aztán lehet velem ellenkezni, hogy aztán mindannyian úgy mehessünk aludni, hogy "ejj de jól megmondtam ma a frankót annak a kis buzinak".

gyalázat.
A téma általános iskola óta kézenfekvő... Már akkor úgy vélekedtünk a "rocker" csajokról, hogy a legtöbbet el kéne rángatni a tábortűztől (ahol valami Kurt Cobain-wannabe gitározik neki) és jól ki kell mosdatni őket, hiszen több van bennünk. A legtöbb fiúsan…..
strahalov 2011.02.17 14:11:41
a WoP videóban nem Alana Potocnik látható (ő mérföldekre ki is maradna a top 5-ből, olyan csúnyácska szegény), hanem az egyik előző szintisük, Kristen Randall...
A post címe pedig ennyi erővel lehetne a "top5 szúrható..." helyett "a top5 legismertebb kivéve tarja" is.

Egyébiránt valakinek egy korábbi megjegyzésére (leszarom, nem olvasok most vissza h pontosan ki volt az) válaszként csak annyi, hogy hörögni igenis nehezebb, vagy legalábbis nem könnyebb, mint énekelni. Ugyanúgy, ahogy a tisztán, megfelelő hangerővel kiénekelt hangok kiadásának, ugyanúgy a torzított hangok előállításának is megvan a maga, egyáltalán nem könnyű technikája. A rossz technikával torzított hangok borzasztó gázul hangzanak, köszönőviszonyban sincsenek a valódi, kifinomult hörgéssel. Nem 2 perc elsajátítani a technikát, hanem inkább évek. A hibás technika okozhat akár maradandó károsodást is a torokban, hangszálakban, úgyhogy elhihetitek, nem viccből csinálják a srácok. Aki sose próbálta, nyilván nem tudja ezt, és az az általános sztereotípia, hogy az kezd hörögni, akinek nincs hangja. Nos ez egyáltalán nem igaz, keressetek rá pl. Björn Strid-re (Soilwork), aki az egyik legkiválóbb tiszta hangú énekes, miközben baromi jó a torz hangja is.
Mindezzel lehet ellenkezni - aki nagyon akar, nyilván fog is, de nem igazán érdemes. Annyit tegyen már meg, hogy ha fogalma sincs arról, amiről pofázik, legalább nézzen kicsit utána, mielőtt beleugat a témába. Nem mintha számítana, mert egyébként se fog meggyőzni senki senkit.
Jól debütál a magyar Grand Mexican Warlock, bár kicsit nagy náluk a hangok egy percre jutó sűrűsége. A korábban Mezítláb a Parkban néven ismert Manökken Proletarz mindent megad, amit manapság egy hippilány kívánhat a serdülőkor vége felé, jellemzésükre pedig még…..
strahalov 2010.12.17 14:47:44
@queensryche: csináljon az egyszeri zenészember minőségi zenét, és akkor nem marad el a pozitív kritika... ha nem csinál, akkor ne lepődjön meg se ő, se más azon, hogy a hallgató fanyalog..

amiért az ektomorfot szeretni lehet, azt már réges-régen, ezerszer elmondták, eljátszották, eldarálták nekünk - tudjuk. unalmas. az, hogy az új lemez mit tesz mindehhez hozzá, az jó kiindulópontja lenne az objektív kritikának, és feltételezem, hogy ebben egyetértünk.

na. ebben a megvilágításban pedig a cikk sem tűnik annyira elfogultnak, nemdebár?
A Stereoboard magazin szavazásának köszönhetően végre megtudhatjuk, kit utálnak a legjobban a zenerajongók. A választék szép, a helyezések viszont meglepőek. Persze szerepel rajta természetesen a koncertjeit rendszeresen egy órával eltoló, majd emiatt a szervezőket leanyázó Axl…..
Bár legszívesebben szívlapáttal verném be azoknak az arcát, akik folyton előhozakodnak az "én márpedig az eredeti énekessel bírtam a(z) ____________-t"* szlogennel, szégyenszemre be kell álljak a sorba, mert a Killswitch Engage fénypontja számomra inkább volt az…..
strahalov 2010.10.23 16:05:04
Egyórás magánoktatást is nyert az a licitáló, aki hajlandó volt kifizetni 35 ezer dollárt (majdnem 7 millió forintot) azért, hogy Lars Ulrich-al, a Metallica alapító-dobosával töltsön egy napot. Még mielőtt sokan elkezdenék anyázni a zenészt feltételezett pénzéhsége miatt,…..
strahalov 2010.10.14 15:19:57
strahalov 2010.10.15 13:49:58
@richardz: értem én, de minek dobol metált az olyan, aki nem tud? lars dobtémáit egyáltalán nem szidom, csak azt a tényt, hogy hiába jók, ha egyszer nem tudja őket lejátszani! mellesleg én véletlenül éppenséggel abból a bizonyos 3-ból vagyok egy, aki már "ütött életében dobot"... de mindegy, a lényeg az, hogy szerintem lars munkássága borzasztóan túlértékelt, mint ahogy az első pár album kivételével a metallicáé is. ismétlem: megint nem azt mondtam, hogy szar, csak hogy túlértékelt.
A Rolling Stones gitáros/legenda Keith Richards jól láthatóan a téma szakértőjeként adott tanácsot Pete Dohertynek, és Amy Winheouse-nak is a droghasználattal kapcsolatban. "Ahogy látom, Pete Doherty, és Amy Winehouse ugyanabból az okból drogozik, mint amilyenből mi…..
Kész csoda, hogy több mint húsz évet kellett várni arra, hogy a nyolcvanas évek négy legnépszerűbb thrash-zenekara, a Metallica, a Slayer, a Megadeth és az Anthrax együtt turnézzon. Teljesen evidens lett volna ez a felállás már 1988-ban is, de valamilyen oknál fogva soha nem jött…..
strahalov 2010.06.27 12:24:12
@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Örömzenélés...?! Ja, tényleg, el is felejtettem, Dave Mustaine a Metallicával és a Slayerrel is igazi puszipajtás-viszonyban van...