Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rasdi

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TOMPA Bor u. 2007.08.10 14:52:05
Nesztek. XI. ker. Utánajártam a történelmének! Tompa oknyomozás...ez az egy van pesten. valószínűleg innen eredeztethető.....
Rejtő Jenő - A három testőr AfrikábanNagyon fáradt voltam, ilyenkor valami könnyed kell. Rejtő talán a legjobb erre, körülbelül negyvenedszerre olvasom ezt a könyvet. Nem kell róla írni. Nem is teszem.Kedves gyerekek! Olvassátok el a Rejtő összest, és tanuljatok meg marinírozott…..
Igazság Hazafiak 2007.08.03 15:41:00
Kitartás Testvérek!Az a baj, hogy, bármily hihetetlen, de a tegnapi napon semmi érdemleges nem történt velem, úgyhogy most csak úgy írok ami éppen az eszembe jut. Tudom, nem is érdekel, hogy mi a szar történik velem, tehát most örültök, hogy nem magamról próbálok írni. Habár…..
Ki fizesse egy népszavazás költségeit? Ez a kérdés merült föl újra, mint már oly sokszor. Egy népszavazás megtartása körülbelül 5 milliárd magyar forintjába kerül az adófizetőknek. Ez a teljes lakosságszámot (a csecsemőket is) számítva fejenként 500 forint. 1989 óta öt…..
A Putyin-Generáció csodálja Sztálint, az orosz fiatalság (16-19 évesek) több mint a fele úgy gondolja, Sztálin több jót tett, mint rosszat. Érdekes. Itt azonban felmerül bennem egy másik történet is. Egy analógia Magyarországról. Ki miként vélekedik Kádár Jánosról. Meg a…..
Bal-Jobb Túl a barátságon 2007.07.05 21:56:00
Malbex vagyok. A Magyar Köztársaság polgára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok és európai. Informatikus, bor- és gasztroőrült, szőrmentén politizálgató, tollmentén írogató. Társ, barát, néha ellenfél. És hetero. Mint Ti. Mint…..
A szegény embernek egyebe se volt, csak egy biciklije, amivel kapálni járt. Művelte a kis földjét, nem volt ideje politikailag továbbképezni magát. Okításképp a helyi tanácselnök elvette tőle a biciklijét. A szegény ember hiába tett panaszt az előljáróra, hiába kérte vissza a…..
A választási rendszerünkbe bele van kódolva, hogy a pártok - különösen a nagyobb pártok - gyakorlatilag saját hatáskörükben, a választók kizárásával dönthetnek arról, hogy ki legyen parlamenti képviselő, és ki ne. Ezért a képviselők választópolgári piszkálása,…..
Rasdi 2007.07.26 18:45:41
Kedves Molnárgörény,

Azt hiszem, hogy a magyar társadalomnak a politika iránt érdeklődőbb része közé tartozom, még ha aktívan nem is veszek részt benne. Pártnak tagja nem vagyok, csak szimpatizáns és viszonylag következetes szavazó. Igaz, hogy csak 17 éve lakom ebben a körzetben (Bp. XXII. ker.), és nem veszek részt semmilyen helyi megmozdulásban. De a körzetben az országgyűlési választásokon indulókról annyit tudtam, amennyi pártbeli politizálásukból ismert volt (mert Lendvai Ildikó és Németh Zsolt azért kikerülhetetlenül ismert), és hogy melyik párt szineiben indultak. Az un. "független" jelöltekről az a véleményem, hogy a " független" helyett inkább a "rejtett függőség" igaz rájuk. Már csak azért is, mert a szükséges kampányköltségeket egyszerűen nem tudnák miből fedezni, ha nem állna mögöttük valami szervezet. Az un. "civil" szervezeteknek is nagyon jól kitapintható a politkai függőségük, ha egy kicsit közelebbről megismeri őket az ember.

Egyébként még egy fontos szempont: Ma még egészen másmilyen az országgyűlési képviselők feladata és funkciója mint az önkormányzatiaké. Az országgyűlési képviselőknek nem helyi érdekképvislőknek kell lenniük, hanem országos szinten kell gondolkozniuk, és a működési kereteket kell meghatározniuk, míg az önkormányzati képviselők helyi kérdésekben, az ogy. által meghatározott keretek között mozognak, és helyi szinten alkalmazzák az ogy. által meghatározott szabályokat. Ez utóbbi esetben valóban fontosabbak az egyéni kvalitások.

Ami engem illet, engem ebben az egész pártrendszer kérdésben sokkal jobban zavar ennek a financiális bekorlátozottsága. A pártok potenciális bevételi forrásai: a tagdíjak, adományok és a költségvetési támogatás (és a közvetett támogatások). A költségvetési támogatásból az 1 % alattiak teljesen ki vannak zárva, az 5% alattiak lényegesen kevesebbet kapnak mint a parlamentbe jutottak. Adományt azok kapnak, akiktől az adományozó vár valamit (ez ugyan korrupció) és ugyanez vonatkozik a közvetett támogatásra. Mivel a választást általában a politikailag tájékozatlan többség dönti el, jelentős szerepe van a választók folyamatos média megdolgozásának és "happeningeknek". Ennek közvetlen következménye a parlamenti pártok számának folyamatos csökkenése, és a kétpártivá válás. De ez egyúttal a demokrácia súlyos csorbulása is, mert ha a szavazó csak azért szavaz valamelyik pártra, hogy "ne vesszen el a szavazata", akkor az majdnem egyenértékű avval, hogy nincs kire szavaznia. Így a lakosság jelentős részének gyakorlatilag nincs politikai képviselete.

Egyébként a küldötti rendszernél a fenti logika alapján szintén a pártjelöltség dominálna. Ráadásul akkor körezetenként a relatív többség döntene, ami még gyorsabban vezetne a kétpárti parlament kialakulásához, hisz akkor egy esetleges harmadik pártnak nem elég, hogy országosan legyen 5 %-a, hanem egy körzetben relatív többséget kellene elérnie.

A magam részéről továbbra is a matematikai limit (pl. 200 fő mellett 0,5 %) melletti listás rendszer híve vagyok. És persze meszüntetném, hogy a "farok csóválja a kutyát", azaz a törvényhozás végrehajtsa a kormány akaratát. A végrehajtó hatalom mozogjon a törvényhozó hatalom adta korlátok között.

Üdv
Rasdi
Magyarország - az Alkotmány szavaival ellentétesen - nem alkotmányos jogállam. Több oknál fogva sem. Nem csupán a ténybeli, súlyos hiányosságok miatt (hogy ma a legnagyobb bűnszervezet alighanem az ávó néven összefoglalható rendőrség és titkosszolgálat, hogy ártatlanok…..
Milyen szerencse, hogy szegény vagyok és busszal járok: valaki otthagyott egy Magyar Nemzetet, hát magammal vittem és elolvastam. Címoldali hír volt, hogy a strasbourgi bíróság jogsértést állapított meg Magyarország terhére azért, mert amikor Medgyessy Péter itt koccintgatott…..