Regisztráció Blogot indítok
Adatok
yuyudo

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hete jelent meg Péter posztja, amely az ausztriai vállalkozási lehetőségeket, szabályokat térképezte fel (aki kihagyta volna, az ide kattintva pótolhatja). Akkor azt ígértem, hogy jön a folytatás, és ma itt is van, elsősorban a szociális juttatásokról és a családi életről…..
yuyudo 2014.12.18 00:56:27
@Babette .: Letöltöttem az Adobe Acrobat XI Proba verziót. Ebben van lehetőség hogy a jelszavas pdf. fájlt megnyisd mint pdf szerkesztés,,majd elmented mentés másként ...word doksiként,,,

A próbaverziot 30napig lehet használni,,,, nekem nagyon bejott :-)
Kecskesajt.blog Gidaáradat 2009.02.12 09:43:00
Még mindig tart a vízöntő gidák szezonja. Az ozorai OVIS Szövetkezet Laci bácsijától (Aki a jól ismert Laci sajtot készíti) vettem még tavalyelőtt ősszel egy akkor 8 hónapos kis bakot. Laci bácsinak ezúton is köszönöm a jó tanácsokat és a sajtüzem bemutatását! A…..
yuyudo 2010.06.24 11:22:00
Szép Napot !

Sajtgyártással próbálkozom én is, kezdő kecsketartóként. Sok helyen azt olvasom, hogy savfokhoz van kötve, mikor mit tegyél az alapanyaggal.
Tudna segíteni valaki, hogy mivel méritek a savfokot?

Első sajtomat tudom csak leírni gusztika1 érdeklődésére.
Frissenfejt és 1 napot hűtőben tartott tejet összeöntöttem (5 liter) és felmelegítettem langyosra.(elvileg 41fokra kellett volna). Az nekem a kézmelegnek felel meg, így ujjamat beledugva ellenőriztem ezt :-)
Ekkor belespricceltem az előre felszívott fecskendővel a 2ml oltót, amit anivetnél vettem és azt írta 2 literhez 1 ml oltó. (a tejet először csak 4 liternek gondoltam, később számoltam utána, hogy 5 volt ). Tehát belespricceltem és kavarintottam egyet rajta fakanállal. Majd kimentem megnéztem az időt és kimentem akertbe borsót szedni. Kb 45-50 perc múlva megnéztem és gyönyörűen egyben volt az egész. Ekkor egy favillával elkezdtem magam felé húzogatva áttörni kissé. Mikor elég darabos volt (kb 4-5cm -es darabok) és jó sok savót láttam, akkor egy fazékra nagy szűrőt tettem, ebbe sűrű szövésű anyagot terítettem és elkezdtem lassan átönteni a cuccost. Az anyag széleit összefogva lógattam, és mozgattam, forgattam, kicsit finoman dögönyöztem, néha nyomkodtam is, majd mikor már elég ruganyos-szilárdnak találtam, akkor visszatettem egy kisebb szűrőkanálba, ami ezzel a formáját is megadta. Ebben elegyengettem, hogy felvegye a szűrő félgömbformáját és a tetejét elnyomogattam , majd hagytam több órát még csöpörészni.
Este már nem bírtam magammal és kibontottam a kendőből. (eredseti terv szerint még 1-2 napot állt volna) Csodás, fehér kisfélgömböcöm már így is szeletelhető volt !! ízre finom, kellemes, és nagyon sótlan. Így csináltam egy sós, fűszeres keveréket és abba megforgattam. Így a külseje színes lett és nagyon guszta. A rengeteg savót még jól felmelegítettem, majd 1-2 kanál ecetet beleöntve forrás előtt kivált az ordavaj, amit leszedegettem, leszűrtem kendőben és kanállal kimertem egy edénykébe. nagyon finom vajszerű készítmény. kb 10dkg lett. A sajtféle pedig kb 0,5 kg . A maradék savót pedig megiszom lehűtve. Zsendicét nem csináltam, mert kevésnek találtam ahhoz a savómennyiséget.
Ez egy igazi kezdetleges készítmény és leírás is egy kezdőtől. :-)