Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szobanov

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olyan egyszerűnek tűnik. Tik-tak, mennek a másodpercek, aztán amikor a dátum megegyezik azzal, amit előre beállítottunk, szól a dallam, ébresztő. Ha a telefonos óraalkalmazásban bennfelejtett bugok számát nézzük, az Apple mindenképpen éremesélyes.Most már harmadik napja…..
A kütyü oldalán található csúszka, vagy minek nevezzem ezt a pattintós izét, arra jó, hogy egy irányban rögzítsük a képet. Alapesetben ugyanis az iPad dőlési szögétől függően változik a megjelenített felület is, előfordul azonban, hogy nem akarom, hogy a kép a tablettel…..
Szobanov 2010.10.25 08:00:02
Ma délelőtt jelenti be a Vodafone hivatalosan, hogy forgalmazni fogja az Apple telefonját. Ők lesznek a második magyar mobilszolgáltató, akik árulhatnak iPhone 4-et, és a történelemben először lesz magyar verseny az almalogós mobil terjesztésében.Nem tudni, hogy egyéb részletet is…..
Komolyan meg vagyok zavarodva, mióta olvastam Kaprinay Zoltán levelét. Annak idején ő készített exkluzív videótesztet nektek New Yorkból az iPadről, remek kapcsolatainak hála viszont folyton értesül a nemzetközi helyzetről is. Egy ilyen ionizált információáramlás részeként…..
Modern eszközök témakörben igen sok szép blog született. Úgy nézem kezdünk belejönni. Szinte sajnálom, hogy nincs elég időm. Ebben az évben elég zsúfolt az életem. Három olyan dologra kellene beosztanom az időmet, amelyből egy is huszonnégy órát igényel (ha lelkiismeretesen…..
Szobanov 2010.03.01 23:18:41
A hivatásotokon abszolút kívülállóként szeretnék egy végletekig szubjektív különvéleményt megfogalmazni.

Szerintem a meglévő sémák ráhúzása a webes kollaboratív (tanulási) eszközökre, kissé túlzóan egyszerűsítő gondolkodásmód. Kicsit olyan, mintha a mobiltelefonjával mindenki üres telefonfülkéket keresne a beszélgetéseihez, csak mert korábban úgy szokta meg.
Az új eszközök új módszereket igényelnek, az új módszerek pedig a "dobozon kívüli" gondolkodás képességét. A modern eszközök nem azt kellene jelentsék, hogy a nebulók tanulási módszertani vitákba bocsátkoznak majd online módon, vagy éppen megszervezik az iskolai ünnepséget otthonról, hisz erre kb 10-15 éve lehetőségük van - csak ezt eddig emailnek, IRC-nek, vagy fórumnak hívták, nem pedig twitternek vagy facebooknak.

Érdekesebb feladat lenne a mai ifjúságnak egy wikit összehozni a francia polgári forradalomról, például. Vagy egy forrásokon alapuló interaktív prezentációt készíteni az etruszkokról. Esetleg valamilyen blogszerű formában zanzásítani a napi történelemórák tanulságait - amiből az aggregált feedeket tanulmányozva a tanár is értékes következtetéseket vonhatna le. Csak hogy a törénelem oktatásánál maradjunk (amire egyébként, megintcsak szűken magánvéleményként, túl sok szükség nincs is.).

A másik dolog, amire szerintem, a klasszikus értelemben véve nincs szükség, az maga a tanár. Illetve az a fajta tanárszerep, ami rögzült a fejekben az elmúlt úgy 120 folyamán. Egyszerűen nem várható már el egy alapvetően egyirányú, aszimmetrikus viszonyra építő, erősen tekintélyelvű entitás egy osztály élén, aki a saját tárgyainak legfőbb ismerője. A klasszikus értelemben vett lexikális tudásnak kvázi leáldozott, az információ gyakorlatilag végtelen mennyiségben és pontosságban mindenkinek rendelkezésére áll, egyetlen gombnyomásra. A diákokat sokkal inkább figyelni, rendszerezni, keresni, mintázatokat felismerni és interpretálni kellene megtanítani. Ilyen formán a tanár sokkal inkább legyen motivátor, konduktor és coach egyszemélyben. (Elnézést a suta idegen kifejezésekért, sajnos nem találok rájuk megfelelő fordítást.)

További észrevételem, hogy a modern eszközök elvi firtatása során nem szabad, hogy korlátként felmerüljön, hogy valakinek "nincs otthon internetje" és a tantárgy tematikájának tükrében kicsit furcsállom a pejoratív felhangot az "úgyis azelőtt ülnek egész délután" félmondatod mögött is.

Végezetül: szerintem nem az lesz az első mérföldkő a siker útján, ha a gyerkőcök jól összehozzák a március 15-i ünnepséget a tornaterem bordásfalaitól övezve, hanem ha majd megjelenik az első kvízük a facebook-on "Ki lettél volna az 1848/49-es forradalomban?" címmel.
Szobanov 2010.03.01 23:20:43
@Szobanov: Elnézést, kimaradt egy szó a fentiekben. Helyesen:

"Illetve az a fajta tanárszerep, ami rögzült a fejekben az elmúlt úgy 120 ÉV folyamán."
A mai napon véget ér egy korszak az Index életében. Nyilván mindenkinek megvan a maga elvárása az egyik legnépszerűbb magyar hírszájttal kapcsolatban. Ahány ember netezik Magyarországon, annyiféle új Indexet lehetne csinálni. Nehéz megmondani, hogy egy, a legszélesebb…..
Szobanov 2007.07.23 13:52:33
kepfeltoltes.hu/070723/ujindex_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Itt látszik, hogy mintha a belinkelt youtube-tartalom kissé kilógna a szöveg oszlopából.

Mindemellett sajnálatosnak tartom, hogy (a már talán annyira nem is elvetemült) 1600x1200-as felbontás mellett a képernyőnek kevesebb mint 1/3-át foglalja csak el a hasznos tartalom, ráadásul az is a bal szélen. Ahogy többen már korábban is jelezték, a középre igazítás is sokat segítene, de ekkora fontmérettel az ilyen keskeny szövegoszlop elég sok görgetést eredményez. 1920x1200-as felbontásban végképp az ember nyakára megy az index új ruhája.

A főoldal kavalkádja és arányai, a korábban a főoldal alsó régiójában levő rovatonkénti visszatekintő hiánya, a túlzó "blogoszféra"-jelenlét, a rengeteg jelöletlen videó-tartalom számomra nagyon zavaró - de ez már az én egyéni problémám.