Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cso

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok! Lassan elveszve érzem magam a jog által alkotott útvesztőben. Speciális terület, tehát nem egyszerű választ találni a kérdésekre, de remélem, akad aki tud segíteni. A téma a Hjt, tehát szerződéses katonákról van szó. Adott egy objektum, ahol kis létszámmal,…..
Cso 2010.06.22 16:01:04
20 év után csak a nyugdíj mértéke került határozatban rögzítésre, ennek semmi köze a nyugdíjjogosultsághoz. 25 év után akkor kap teljes nyugdíjat, ha megszüntetik a beosztását, vagy rámegy az egészsége arra a rohadtul irigyelt melóra, amit átlag civil egy hétig se bírna ki. A szolgálati lakást nem örökbe adják, csak mondom. Szerződéses katona nem szerezhet nyugdíjjogosultságot, csak hivatásos. A szolgálati időbe az iskolák régóta nem számítanak bele. A szakmunkásképző iskola a civilek nyugdíjjogosultságába beszámít jogszerző időként, ezért került sor azok - bizonyos esetekben való - elismerésére. A civil nyugdíjasnak is joga van vállalkozást alapítani.

Az a baj, hogy az interneten kommentelők többségének fogalma sincs, hogy miről beszél. Siralmas! Az meg, hogy "ne háborúzz", persze. A katona az utolsó, aki háborút akar. Mindamellett ő lesz az egyetlen, akire számíthatsz, ha az országot valami baj éri. Akkor futsz a háta mögé.

A kérdés feltevőjének: hihetetlennek tartom, hogy amit leírtál, az manapság előfordulhat. A törvény által garantált tiszta út a szolgálati panasz, melyet egyenként kell megtenni, nem kollektíven. Ezért nem lehet jogviszonyt megszüntetni, és hátrány sem érhet miatta. Ha a szolgálati út betartása nehezítené a megoldást, írjatok a problémáról a párbeszéd oldalon (
www.parbeszed.hm.gov.hu) a fórumban. A párbeszéd oldalt "legfelső" szintről is kötelező jelleggel olvassák, biztos vagyok benne, hogy a felvetés kapcsán intézkedés is születik.
Cso 2010.06.22 17:38:12
@uni1002: 2001. évi XCV. törvény 259 § (2) bek: "Az 1996. szeptember hó 1-je után létesített szolgálati viszony esetén a szolgálati viszonyban eltöltött időként csak a sor-, a tartalékos-, a póttartalékos, a továbbszolgáló és a szerződéses katonai, a fegyveres szervnél hivatásos és szerződéses szolgálati viszonyban eltöltött, továbbá a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézménynél 1996. szeptember 1-jét megelőzően hallgatói, növendéki, illetve a tiszthelyettesképző szakközépiskolában hallgatói jogviszonyban eltöltött idő vehető figyelembe." Talán ebből látszik, hogy már nem számít be. Valaha beszámított, és a most szolgálati viszonyban állók egy részének is beszámít (még), de csak akkor, ha 1996. szeptember 01. előtt kerültek hivatásos állományba.
Amit a katonai szakközépiskoláról írtál, az valaha igaz volt. Most a múlton merengünk?

Talán feszegethetnénk még a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolában eltöltött tanulóidő, illetve a középfokú szakképzést folytató szakközépiskolában eltöltött tanulóidő nyugdíjjogosultságba való beszámításának különbségét is, de inkább hagyjuk.

Ez a "40 évesen nyugdíjas a katona" egyszerűen badarság, felejtsétek már el. Ez csak azok esetében (volt) lehetséges, akik 14 éves koruk óta katonák, és meghatározott okból és módon kerül sor a jogviszonyuk megszüntetésére. Egyáltalán nem általános eset, és semmiképpen sem az érintett személy kezdeményezésére, vagy döntése alapján kerül(t) rá sor. Javaslom elolvasni és értelmezni a Hjt-t. Nevetséges, hogy azt ismételgeti mindenki, amit valahol hallott, vagy a szomszéd látott olyat, vagy "a tv-ben mondták". Inkább becsülnétek meg azt, aki tűzbe menne értetek.
Részemről a vitát lezártam, jó egészséget mindenkinek.