Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Amexrap

91 bejegyzést írt és 130 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örülünk, Vincent? A nagyságról 2014.01.16 22:27:25
      A genfi hadronütköztetőben tízezer kutató dolgozik. Egy huszonhét kilométer kerületű alagútban helyezkedik el, átlagosan száz méterrel a földfelszín alatt. Ez a világtörténelem egyik legnagyobb épített struktúrája. Mai áron körülbelül tíz milliárd…..
Hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke. 51 éves volt. Azt hiszem, nem kell az embernek éppen gyászolnia ahhoz, hogy az információ hírértékéből ennyit, ne…..
Jóllehet a pápaválasztás izgalmai véget értek és mindenki már Ferenc pápa különös személyiségének az Egyházra való hatásával foglalkozik, mostanra értek be a kutatásaink, mostanra született meg az eredmény. Mielőtt az eredményekre rátérnék, szeretném hangsúlyozni,…..
Amexrap 2013.03.30 10:17:34
Milyen megfontolások alapján jött ez a feltételezés: "modellünkben feltételeztük, hogy egy bíboros egyházon belüli pozícióját [1.] [...] [2.] Rómától való távolsága határozza meg."? Itt en.wikipedia.org/wiki/List_of_popes#Chronological_list_of_popes egy csomó római, itáliai meg európai pápa van, ami ha ebben a dimenzióban mozgunk, inkább a távolság és az esélyek közötti negatív korrelációt mutat: szóval mi a helyzet a történelmi adatokkal? Nem inkább a mostani esetre vonatkozó en.wikipedia.org/wiki/Hindsight_bias -ról van szó?
Amexrap 2013.03.30 14:58:02
@Kóczy László: mindkét válaszod tetszik. Érdemes lenne elvégezni a történelmi ellenpróbát a fellelhető bíboros-listákon (+ összehasonlítani az eredményeket a másképp becsült jóslatokkal), különösen, mert lehetséges, hogy általánosan érvényes összefüggésre bukkantatok, azaz hogy régen is ugyanezek voltak a szempontok, és az újságírók csak ösztönösen éreztek rá a távolság szerepére, mert a kereszténység globális elterjedését jelképező lokális bíborosok nagyobb számban tűntek fel. Innen több irányba lehetne indulni: a keresztények lokális száma és a lokális bíborosok szórása közötti összefüggések, esetleg a pápaválasztási adatok alapján egy kis Bayes elemzés, aztán egy elég racionális szervezetben (vö. amexrap.org/fal/9-ev-alatt-hal-meg-az-uj-alkotmany-a-nemzetkozi-tapasztalatok-szerint cikkben a jezsuitás részt) a területi eloszlás jelentőségének mérése a pápa- és bíborosválasztások alapján, ilyesmi. A következő (várhatóan nem túl messzi) konklávénál globális Nate Silverek lehettek:) Bónusz: érdekelne, van-e változás, ha a Rómától való távolságot nem a Föld felszínén, hanem 3d-ben mérnétek: www.handymath.com/cgi-bin/arc18.cgi?submit=Entry
       Széles Gábor, a Nemzeti Zombihadsereg tábornagya az elmúlt 500 év legnagyobb növekedését és újabb Orbán-kétharmadot vár valamitől, ami heveny érdeklődést váltana ki az OPNI szakembereiben, ha sajnálatos (de kétségkívül előrelátó) módon nem…..
Ez azt hiszem összességében nem lesz annyira vidám, de élünk, és először tapasztaltam életemben, hogy bajban mennyire jók az emberek. És mennyire rémültek és tehetetlenek még nagyobban. Csütörtökön reggel már szabadságon voltunk és az indulás előtt elszaladtunk még az…..
Bencsik András volt és jelenlegi munkásőr számára nehézséget okozott, hogy definiálja a Fidesz székházát törvénytelenül, a kerítésen átmászva blokád alá vevő alakokat, legalábbis ez derült ki a pártszékház védelmére felhívó Facebook üzenetéből. Vele ellentétben…..
Nem szeretnénk gyászrovattá válni, de tegnapelőtt egy másik nagyság is elment. 93 éves korában meghalt James Buchanan. A társadalomtudományokhoz való hozzájárulásáról olvassátok Alex Tabarrok sok hivatkozással ellátott posztját...
Hétfő után szerdán is utcára vonultak az egyetemisták és középiskolások a diákhitel mögé bújtatott költségtérítéses képzés, magyarul a tandíj ellen. Ráadásul fagyos hideg ide vagy oda, valószínűleg folytatás is lesz, márpedig ez ismét egy nagyon kellemetlen szituáció…..
Tegnap valami történt. Nem nagy dolog, nem lett forradalom, nem lett elkergetve a kormány, nem lett világmegváltás. Ennél sokkal fontosabb dolog történt. Leszámoltunk a fiatalok politikai passzivitásával. Leszámoltunk azzal a tévhittel, hogy ebben az országban nincs igény…..
Érdekes volt a hétfői, Lágymányosról induló diákdemonstráció. Az állami finanszírozású felsőoktatási keretszámok drasztikus megvágása, gyakorlatilag a tandíj bevezetése miatt eleve elégedetlen volt a hangulat. A követeléseket tartalmazó 5 pont elfogadása után felvetődött…..
.... hanem - ha muszáj - a kiadások csökkentésével próbáljuk egyensúlyba hozni a költségvetést. Alberto Alesina röviden összefoglalja azokat az elméleti érveket és empírikus tapasztalatokat, amelyek szerint a kiadáscsökkentés kevésbé hátrányos a kereslet szintjére nézve,…..
Mit keres James Bond ebben a blogban, hiszen neki aztán igazán nem sok köze van tanult szakmánkhoz? Nos, neki tényleg nincs, gonosz, a világuralom megszerzésére grandiózus és fondorlatos terveket szövő ellenfeleinek - akiktől éppen Bond ment meg bennünket - annál inkább. A legtöbb…..
Az legyen a legkisebb bajunk, ha nem sikerül pontosan megállapítani, hogy egy politikai demonstráción hányan vettek részt. Sőt, ha ez kinek-kinek kell a boldogságához, akkor teljesen felesleges kiábrándítani abból a hitből embereket, hogy ő és elvbarátai sokan voltak, ellenfeleik…..
Amexrap 2012.11.16 14:51:01
(forrás: kdnp.hu) Remélem, mindenki hallotta, hogy Hoffmann Rózsa most éppen azt találta ki, angol helyett az iskolákban tanítsanak németet, mert az úgyis nehezebb, és különben is bizonyos német kutatások szerint, akik először angolul tanulnak meg anyanyelvükön kívül,…..
Idén is a játékelmélet vitte el a Nobel díjat! Shapley és Roth piactervezési és a stabil allokációk területén végzett munkásságukért kapták az elismerést.  Kik is ők és mivel foglalkoztak?  Az, hogy Shapley eddig nem kapott Nobel díjat, már kisebbfajta botrány.…..
Az Európai Bizottság új javaslata a Magyarországon éppen szárnyat bontott, összeurópai szinten 50.000 munkahelyet teremtő, iparágat a mélybe taszítaná. Az Európai Unióban is szivárognak ugyanis a hírek a tervekről, tervezetekről nyakra-főre. A legutóbbi ilyen szivárogtatás…..
Amexrap 2012.09.15 09:19:44
@Tréfarépa367: Asszem nem figyeltél eléggé. Októbertől globális éhséglázadások várhatók: amexrap.org/fal/oktobertol-globalis-ehseglazadasok-varhatok Az amerikai kutatóintézet ajánlása szerint (akiket nem valószínű, h megvettek az oroszok, és ha mégis, akkor a módszertanukat bíráld, ne a finanszírozóikai):
"suspend the ethanol mandate, which should immediately drive down the prices of staple foods. The corn used for ethanol is the same used for animal feed as well as for many processed foods [ www.ncga.com/uploads/useruploads/tale_of_two_corns_2012.pdf ], and can provide food for many people. We cannot avert the drought, but we can eliminate the mandates, and diminish the food crisis." necsi.edu/research/social/foodprices/briefing/

A franciák éppen ezt tették.
Valamikor a 90-es években, ha valaki felvetette, hogy a hunoktól származunk, kiválasztott ázsiai nép vagyunk, szelíd sajnálattal átitatott megértéssel néztünk rá, mint egy injekciós királypártira, sejtettük: a közelben MIÉP-gyűlést tartanak. Manapság a szittyák a Kurultájon…..
Amexrap 2012.08.18 11:39:04
FYI: "A Magyarországi lakosok több mint 95%-a nem magyar eredetű, sem apai, sem anyai ágon" amexrap.org/fal/a-magyarorszagi-lakosok-nemigen-magyarok

Másrészt viszont az interpretációval vigyázni kell: tény, hogy a Magyarországiak sem a tiszta apai leszármazási vonalon, sem a tiszta anyain nemigen (95%ban nem) keletiek, de ebből még nem következik, hogy nagyrészt ne lehetnének azok, ha a keverékeket is beszámítjuk. Tehát lehet, h az anya anyjának az anyja nem keleti, de az anya anyjának az apja, az anya apjának az anyja és apja már nyugodtan lehet az: ezt a mitokondriumokkal nem lehet kimutatni.
MedIQ A legjobb diéta 2012.06.13 05:55:00
Mindig lenyűgöznek az étkezéssel kapcsolatos innovatív ötletek, ez eddig a kedvencem. Akik az alábbi videón bemutatott szemüveget viselik, az adott ételt nagyobbnak látják, mint amilyen valójában, miközben a saját kezük, tárgyak körülötte, stb. valós méretűek. Miért fontos…..
Amexrap 2012.06.13 19:08:47
@Gerusz: jaj, szégyellem magam. mentségemre szolgáljon, h éppen egy bonyolult Trianon-vitába merítkeztem be:) Köszi
Édes Istenem, köszönöm!Annyi csodálatos Heti Válasz publicisztika, gazdasági fórumon tartott emlékezetes felszólalás után (simplicity, agysebészet, a siker láthatatlan) végre úgy látszik kezd beindulni Gyuri nemzetközi felemelkedése is. Most már a jó isten sem menti meg attól,…..
Lánczi Tamás miniszteri kabinetfőnök szíves közlése szerint „egy végletesen legyengített és szétzilált apparátust örökölt meg a kormányzat”. Egész eddig azt hittem, hogy az államigazgatás legtúlfizetettebb tisztviselője Lánczi kollégája, Megadja Gábor, de most…..
„Jómagam öt gyereket szerettem volna, lett belőle három, mindhárom fiú. De azt hiszem, a három fiú felér legalább öt lánnyal – nyilatkozta pár napja Harrach Péter, majd hozzátette: –  Nézzék, a mi dolgunk az, hogy nagyobb összefüggésekben, társadalmi összefüggésekben…..
Droli tegnap remek posztot írt Hisztiország címmel. Remélem nem követek el nagy hibát, ha úgy foglalom össze az írását, hogy a magyar választópolgároknak mindig az aktuális kormány politikájával van bajuk, és emellett a mindenkori ellenzék politikáját mindig jobbnak tartják.…..
Nagyanyáink korában az azonos neműek házastársi kapcsolata fel sem merülhetett volna. Sokak számára ennek legalizálása ma is a házasság szentségének megcsúfolása, az értékeket elveszítő világ erkölcsi romlásának szimbóluma. Itthon még némi kormányzati hátszél is jut…..
(Kattintásra nagyobb)A teljes lista a Magyar Narancs nyomán...
Az ELTE matematikus szakának elvégzése után az igen jónevű Massachusets Institute of Technology-n tanult tovább, és szerzett PhD. fokozatot immáron közgazdaságtanból. Péter 2001-ben hazaköltözött, azóta a Magyar Nemzeti Bankban és a Közép-Európai Egyetemen dolgozik, 2010 óta az…..
Amexrap 2012.05.05 10:58:30
@benczur: Úgy néz ki, csak terminológiai különbségeink vannak. Én ezeket a "stabilizáció" címkével szoktam illetni: "Kiindulópontom a következő. A stabilizáció elengedhetetlen. De nem az a lényeg, mivel
önmagában nem szünteti meg azt a tünetet, hogy a magyar állam, gazdaság és társadalom hármasának együttműködése rendszeresen hiányjellegű jelenségekhez vezet. A láz alkalmas lenyomása, a (rövid távon szükségképpen inkább bevételnövelő, középtávon azonban lehetőleg minél inkább kiadáscsökkentésbe fordított) megszorítások mellett az igazi terápiát, az állam, a gazdaság és a társadalom működési kereteinek a változtatását ("re-formját") is végig kell vinni,
amely a szereplők ösztönzőinek és így magatartásának a kívánatos változásához vezet. Sőt, hosszabb távon a stabilizáció csak akkor lehet sikeres, ha nem jelent kitérőt a reformok általános sodrából. Röviden: nem a stabilizáció érdekében kell reformálni, hanem a reformok érdekében kell stabilizálni. [...]" mazsa.com/allamjovo-kep