Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lesnaya

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Még tavaly ősszel indult vita a magyar felsőoktatásról, ami azzal kezdődött, hogy a Hoffmann Rózsa vezette oktatási kormányzat kidolgozott egy koncepciót az új felsőoktatási törvény előkészítésére. Az alapkérdés megválaszolására, miszerint van-e egyáltalán…..
lesnaya 2011.03.17 15:58:21
A cikkben összefoglaltakkal többnyire egyet tudok érteni, de azért néhány hozzáfűzést tennék:

- az nem kétséges feltehetően egyetlen olvasó számára sem, hogy a magyar felsőoktatás átalakításra szorul, a nagyobb egyetemeinken kívül nem vagyunk igazán versenyképesek sem a nyugati egyetemekkel sem lassan sajnos a keletiekkel (Oroszország) szemben sem.

- az egyértelmű, hogy szűkösek az erőforrásaink, világgazdasági válság stb., ugyanakkor ennek következtében nem a még működő, külföldön is részben ismert (legalábbis a szakmabeliek között) egyetemek költségvetéséből kellene zárolni minden évben további 10 százalékot, hanem sajnos ahogyan egy korábbi kommentelő megjegyezte, politikusi döntést kell hozni és el kell dönteni, melyik képzést akarjuk bezárni és melyiket nem és nem a szerencsére bízni, hogy ki marad talpon.

- Hoffmann Rózsa tervével lehet vitatkozni, hogy jó-e vagy sem. Hol mozdítja előre az oktatás helyzetét vagy hol nem? Egy kidolgozott terv volt, amely mögött állt egy koncepció, és amelynek célja az előrelépés volt. A Széll Kálmán terv oktatási részéhez nem járul koncepció, egy célja van, hogy a jelenben csökkentsük a kiadásokat és a jövőben majd alakulnak a dolgok valahogyan. Szakpolitikusnak nem az a feladata, hogy "majd alakulnak valahogyan" elképzeléseket támogasson, nem ezért veszi fel a fizetését stb., hanem hogy a jövőre nézve tervezzen és megpróbálja kitalálni hogyan és miként léphet előre az ország versenyképesség terén.

- a fűnyíróelvvel a másik nagy probléma az, hogy nyilván a fizetős képzések ill tandíj irányába fogja eltolni a képzéseket, mert a 18-25 közötti korosztály továbbra is tanulni akar majd. Namost azért azt látni kell, hogyha ezt nem teheti meg itthon ingyen, elmegy más EU-s országba ingyen tanulni, van ilyen bőven :) Ha a diákjaink kimennek tanulni egyre nagyobb számban, akkor meg már tényleg nem lesz értelme fenntartani egy versenyképes felsőoktatási rendszert. És felsőoktatási rendszer azért is kell, hogy a piaci igényekhez tudjunk igazodni ha arra szükség van.

- a felsőoktatási rendszerben időről időre felmerül az az ötlet, hogy próbáljuk meg külföld felé eladni az itthoni képzéseinket és ezzel rentábilisabbá tenni egyes szakok, egyetemek futtatását. Volt olyan amikor ez jól működött és népszerűek voltunk (nem csak az orvosképzés), és ez az államszocializmus alatt volt. Vagyis a mostani FÁK országokban az elit egy része Magyarországon lett képezve és érthetően szeret még minket. Ezt hagytuk elhalni 1989 után szépen fokozatosan, ami most mutatja meg mennyire rossz döntés volt, amikor kellenének a diákjaik. Sajnos azt is látni kell, hogy a nagyobb magyar külföldi szervezetek, akiknek feladata lenne Magyarország népszerűsítése, ugyan nem tudom mekkora költségvetéssel rendelkeznek, de hogy a munkájukat gyengén végzik az biztos. Szimplán össze kell hasonlítani, hogy mennyi külföldi diákot (és turistát) vonzanak a cseh egyetemek és mennyit mi, a különbség jelentős.

Összefoglalva az elhangzottakat: lehet fűnyírózni és pénzt elvonni a magyar felsőoktatásban, de ezzel pont a jövőnket tesszük tönkre és sokkal gyorsabban és láthatóbban, mint bármilyen más intézkedéssel. És ameddig nem lesz kidolgozott koncepció (legyen az Hoffman Rózsa, vagy Pokorni vagy akárki) a helyzet sajnos nem is fog változni.