Regisztráció Blogot indítok
Adatok
brukner

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tallinnban A jég hátán 2014.01.27 10:53:52
Beköszöntött Észtországban az igazi tél. A helyiek azt mondják van, hogy hat hónapig is eltart, októbertől áprilisig. De most két hónapot késett. Én már nagyon vártam, mert amikor nincs hó, az úgynevezett "fekete tél" az iszonyú. Baszott sötét van örökké, a napközben is…..
brukner 2014.01.28 08:10:00
Mivel itt lakom már majdnem négy éve, ezzel a sötétséggel némileg vitatkoznék. Úgy írod le, mintha az Északi-sarkon lennénk, pedig azért nincs így: Tallinnban igazából soha nincs sötét, se nyáron, se télen. Leginkább félhomály van még éjfélkor is (decemberben is). A nap igaz, hogy némileg későbben kel, de nem annyira, mint ahogy itt írva volt. A decemberi időszakban legrosszabb esetben is fent van 9:19-kor és délután meg 15:20-kor megy le. (Aki nem hiszi, ellenőrizze itt: www.timeanddate.com/worldclock/astronomy.html?n=242&month=12&year=2013&obj=sun&afl=-11&day=1) Szóval, az otthoni értékekhez képest maximum egy-másfél óra a differencia mindkét irányban... Én is tartottam tőle, mielőtt kiérkeztünk volna ide, de az igazság az, hogy egyáltalán nem sokkal rosszabb, mint otthon. S meglátod majd hamarosan, hogy a napok milyen ütemben kezdenek hosszabbodni: nincs szebb a márciusi észtországi télnél, amikor már este hatig, illetve fél hétig szikrázik a napfény a havon, odahaza olyankor meg már bőven sötét van...
brukner 2014.01.28 13:55:54
@promontor: Szia, ezek szerint itt is összefutunk, nem csak a sörök kapcsán:)
Na de akkor tényleg legyünk precízek, lássuk jól emlékszem-e az elmúlt pár évre: www.timeanddate.com/worldclock/astronomy.html?n=242&month=3&year=2014&obj=sun&afl=-11&day=1
Itt bizony az van, hogy a nap március végén (legyen mondjuk 29.) Tallinnban majdnem este hétkor nyugszik (18:56) és 6:50-kor már felkel. Ugyanaznap otthon: 5:29 (napkelte) és 18:09 (napnyugta). Azaz este majdnem egy órával tovább van itt világos... S annál tényleg nincsen szebb, mint amikor ilyenkor lemegy a nap a havas erdőben.
Nem tudom van-e még olyan állam, ami átkúrja a palánkon, és a másik oldalon még le is szopatja a saját választópolgárainak 35%-át. Képzeljük el, hogy az USA-ban Obama megszívatna 70 millió amerikait a megválasztása után ... Csendes kis hír volt tegnap, és is majdnem…..
brukner 2012.01.10 13:53:49
@gigacherry: Én azt gondolom, hogy tök mindegy, hogy mit mondunk MOST mi erről. Bármi, ami elhangzik, csakis tán erre a napra érvényes, de még az sem biztos, mert tán délutánra vagy estére valami teljesen mást jelentenek be.
Sajnos ez a rengeteg ember, aki visszalépett, ugyanúgy nem lehetett "biztos" a dolgában, hogy kap bármiféle nyugdíjat x múlva, bárki is ígérte azt meg. Az a helyzet, hogy amíg oda el fogunk érkezni, hogy kb 70 évesen nyugdíjasok leszünk (nagyjából 5 évenként egy
évvel emelkedik a korhatár...), édes mindegy lesz, hogy milyen törvények voltak érvényben 2012-ben, az meg pláne nem lesz releváns, hogy mit mondott melyik nap melyik kormánytisztviselő... Sajnos nagy valószínűséggel (ha csak nem következik be egy olyan gazdasági fellendülés demográfiai robbanással párosulva, amire 30-40 éve nem volt példa errefelé...) a mi nyugdíjunkat nagyon kevés embernek kéne összeadni, és ha netántán valami zavaró körülmény hatására sokkal többet énénk, mint az átlag magyar ember (értsd: 75 fölé is becsúszunk...), akkor meg a magánnyugdíjpénztárban megmaradó (ha marad belőle) pénz sem fog rajtam segíteni. Egyszóval, szerintem senki nem járt jól, és csak egy dolgot tehetünk: takarékoskodunk mindenre: iskolára, orvosra és a nyugdíjra is. A többi csak illuzió.
Európa kulturális fővárosai 2011-ben Turku és Tallinn. Mivel mindkét helyen megfordultam már, nem is egyszer, arra gondoltam, összeállítok egy kis programjavaslatok a személyes élményeim alapján azoknak, akik netán arrafelé kalandoznak akár most, akár később. Turkuval már…..
brukner 2011.12.13 20:04:30
A cukrászda jelentem megvan, él és virul:
www.kalev.eu/maiasmokk/kohvik

Úgy hívják, hogy Maiasmokk kohvik...

Valóban elég impozáns látványt nyújt kívülről (most csak benéztem az ablakon), de ki kell majd próbálnunk...
brukner 2011.12.13 20:11:42
@brukner: No, javítom saját magam. Mobistar, ilyen hajó nem is van. Rosszul emlékeztem, ezt a hajót simán csak Star-nak hívják, de sebaj:
www.tallinksilja.com/en/shipsAndTerminals/star/