Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bozso_

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Apa mosdik, anya szül 2010.06.11 04:30:00
Jó pár éve nem hallottam már azokról a debil jehovistákról, akik nem engedélyezik a vérátömlesztést se maguknak, sem a gyereküknek, mert nekik van egy olyan hiedelmük, hogy az nem ér. Viszont egyre zajosabbak azok, akik egy másik egészségügyi téveszmét hirdetnek, tudniillik,…..
bozso_ 2010.06.13 17:28:17
Árpi, két + infó:

Orvos párom a 15 perc sétára lévő kórházban fog szülni pár hónapon belül, és ezzel teljes mértékben egyetértek. Mindazonáltal:

1. Az Egyesült Királyságban az egészségügy állami. A költségeket (többek között) az "Evidence-based medicine" elv (
en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_medicine) követésével próbálják kordában tartani.

Ezzel együtt a terhességet és szülést egy természetes állapotnak ill. folyamatnak tekintik, aminek bizonyítottan nagyobb a kockázata, mint ha nem lenne terhes. De nem betegség. Ezért a terhesség elején találkozik a háziorvossal a terhes nő, majd -ha nincs komplikáció- lesz 2, azaz kettő ultrahang vizsgálat (erre specializált nővér csinálja) illetve 4-5 látogatás a bábához, aki egy specializált nővér. Orvos problémamentes esetben egyszer látja a terhes nőt a terhesség alatt (a legelején, a háziorvos). Szülés előtt lehet választani 4-5 elrendezés között, beleértve az otthonszüléstől a kórházi bábás (=orvos nincs jelen) egészen az kórház+orvos elrendezésig. A döntést a bába felülírhatja, ha egészségügyi okokból indokolt.

Hangsúlyozom, ha a háziorvos ill. bába nem látja indokoltnak, szakorvos (itt: nőgyógyász ill. később gyerekorvos) nem látja sem az anyát, sem a gyereket _egyszer sem_.

Ezt a rendszert, az egészségügybeli többi eljáráshoz, kezeléshez, stb. hasonlóan, időről időre felülvizsgálják, és az időközben begyűjtött adatokra és statisztikákra alapozva átrendezik, ha szükséges, és békén hagyják, ha nem szükséges (l. "Evidence-based medicine" elv). Tudtommal eddig nem találtak bizonyítékot/okot arra, h megváltoztassák.

2. Geréb Ágnesről volt egy cikk az Economistban március elején. Egy mondat belőle: "In 1997 she [Ms Gereb] was suspended for the outrageous act of allowing a father into the birthing room." forras: www.economist.com/node/15671546 (ingyenes reg-gel olvasható).

Az első pont ismeretében is szíved joga fenntartani eddigi véleményed, természetesen. A második csak kis történelmi "színes" hír, a fő témát illetően nyilván nem érv sem pro sem kontra.
bozso_ 2010.06.13 17:31:41
Erre nekem az előző kommentem előtt illett volna rákeresnem, Árpinak meg a cikk publikálása előtt:

en.wikipedia.org/wiki/Home_birth#Research_on_safety

Egy részlet a Wikipedia cikkből:

"Egy nőgyógyászok által elvégzet tanulmány 529,688 db _alacsony kockázatú_, _tervezett szülés_ (otthoni és kórházi vegyesen) megvizsgálása után arra a konklúzióra jutott, h az otthonszülés _nem_ növeli a súlyos betegségek ill. halál előfordulásának valószínűségét, _ha_ szakképzett bába van jelen az szülésnél (otthon v kórházban) és jó az infrastruktúra (gy.k. a mentő hamar ki tud érni és be tudja vinni + van elég nőgyógyász a kórházban)." [saját taralmi fordítás]