Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nyisztor

0 bejegyzést írt és 245 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már 7 éve annak, hogy az oroszok bemutatták 2015-ben a szokásos nagy májusi díszszemléjükön az új csodafegyverüket a T-14 Armata harckocsit. Azóta számtalan lehetőségük lett volna ennek az új típusnak az éles bevetésére például Szíriában és Ukrajnában, ám alig-alig jutottak szerephez. Szíriában…..
Ez biz előfordul, de általában egy évre elegendő a másfél kiló vajból készült ghí. Idén viszont sok palacsintát sütöttem, amit ghível sütve gyerekjáték feldobni a serpenyőből! Akciósan jutottam Ammerlander vajhoz, ami egy nagyon jóízű vaj. Be is vásároltunk másfél kilót ghí célokra (nomeg fél…..
Az asztrofizika jövője az Oka folyón túl, Moszkva és Tula régió határán, Puskinóban születik. A puskinói Obszervatórium nem a világűr szenzációs felfedezéseiről híres, de mint technológiai és tesztelési létesítmény több mint fél évszázada jelentős mértékben hozzájárul a mély űr tanulmányozásához. Ma…..
Blogkocsma Egy tökéletes lecsó 2021.05.27 07:00:00
Szerintem :) Megjelentek az első szentesi paprikák, amiknek tényleg paprika illatuk van! Ráadásul valahol egész rendes fürtös paradicsomot termesztenek fólia alatt. Muszáj voltam lecsót főzni!..
nyisztor 2021.05.28 02:16:45
@Andrass9:
Rátévedtem erre a fránya blogra, rögvest kitrappoltam a konyhába, most értem vissza a géphez. Volt pár szavam egy bogyiszlóihoz egy kis ezzel-azzal. Nem fear ez igy, éjfél után .
@Kumari aki Nilüfer:
Sztem is. Nálam a hagyma a paprika negyede-harmada.
@gigabursch:
Amennyire tudom, efféle zöldségkeverékei megvannak minden népnek (máramelyiknek persze megterem az alapanyag) az aztékoktól a tadzsikokig. Tán kevesebb vér folyna, ha nemzeti minimumként definiálnánk egy köztestermék szittyalecsót. Mondjuk, a hagymát-paprikát-paradicsomot füstölt szalonnán puhítottuk a nyereg alatt (nyilvánvaló, hogy a délszlávoktól nyúltuk le, de ők meg Bánátot, Bácskát. Szavuk se lehet.). Aztán lehet bővíteni-árnyalni a hozzávalókat.
@Titkos Nő:
Komolyabb kérdés a módszer. Nagyanyáink anno csak beledobálták a hozzávalókat egy tepsibe, azt a kemencébe, és már szaladtak is a kedvenc sorozatukat nézni. Ezt próbálja ma az ember (ha mazochista) a modern tűzhelyeivel utólérni.
@Veszéjben a lyogállamiság !:
ki fogom próbálni.
Mi nem tányérba tesszük a kocsonyát, hanem különböző műanyag tartókba, mert a tányérok nem jönnének vissza - az extra logisztikát igényelne. Ráadásul nekem jobban tetszik kiborítva a dobozból: oldalról is át lehet látni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne benne minden finom és jó, amit…..
nyisztor 2021.04.01 16:53:26
@kocsmagomba:
A szárnyaló szellem számára a szabályok pusztán irányt mutatnak, s nem köteleznek.
Abcúg helyesírásellenőrző!
Más:
Itt az RNS, ott az RNS.
Hát ezért iszok én szilvapálinkát. Az minden típusú virus ellen hatásos. És jobb kedvem is lesz tőle.
nyisztor 2021.04.01 16:59:20
@látjátok feleim szümtükkel:
Hát főztem már hosszú- és rövidnadrágban, esőben-szélben, végső kétségbeesésemben, de dobozban még nem. Meg fogom próbálni.
nyisztor 2021.04.01 18:11:12
@valkür:
Hát én akkor ijedtem volna meg a csülöktől, ha rajta hagyták volna a diszót. Élve.
Vaksi vagyok, tévedhetek. Én pompás első lábaknak nézem
Andrass9 irigylésre méltó zsákmányát, amikről az ujjvégeket daraboláskor lekapták.
Régen mindig puha lett, de mióta blogolok, még egyszer se sikerült :( Mit rontok el? Nem sózom, nem főzöm ronggyá, nagy hővel pirítom .....
nyisztor 2021.03.22 16:29:43
@kocsmagomba:
Kösz, majd referálok.
Amúgy elkészítés (vagy lefagyasztás) előtt minden májat, belsőséget sokszorváltott hidegvízben kiáztatok, a maradékvért eltávolítandó.
És én már régen megtanultam, hogy nem éri meg anyámmal vitatkozni - még manapság se, pedig már vagy tíz éve, hogy meghalt.
Pierre Kóstolgat Marhaságok 2021.03.19 15:34:21
Nem csak közönségesen húsról van szó, hanem a világ legendáiról, sztárjairól, azokról a húsokról, amelyek nem véletlenül foglalják el a gasztronómia képzeletbeli trónját. Ha már hús, legyen kövér. Szó szerint. De előtte egy kis történelem, mert nem csak hússal él az ember. Kontrabanda Takáts…..
A budapesti Erzsébet-híd a főváros Dunára épült közúti hídjai közül a negyedik volt. (Volt még egy vasúti híd is, azonban az vasúti forgalmon kívül mást nem bonyolított le) Építését 1901-ben kezdték meg és két év múlva már át is adták a forgalomnak. A most következő cikkben a híd rövid történetét…..
Vendégposzt Kocsmagombától Az őzlábgomba legjobb rántva. Azt mondják. Mindenképpen frissen szedett pár órás, vastag húsú kalapok. Lisztbe, tojásba, morzsába forgatva, mikor csak úszva sül a forró olaj tetején, majd hirtelen megenni, mielőtt még kihűlne. Ilyenkor sorban áll a család a tűzhelynél,…..
nyisztor 2021.02.15 16:16:35
@kocsmagomba:
előrehaladott szellemi-fizikai leépülésem nem teszi lehetővé, hogy valaha is erdőbe tegyem a lábam. Ezenkivül megesküszöm a feleségem életére, hogy senkinek tovább nem adom, ha megosztanál velem pár "jó helyet".
A kertedbe azért nem lógok be. Illetve letagadom.
nyisztor 2021.02.15 16:22:04
@kocsmagomba:
a receptekről: sajna, nem vagyok olyan szorgalmas-tehetséges szakács meg tollforgató (meg természetfotós), mint ti itt errefelé, de majd összekapom magam.
Amit azért nehéz eldönteni, mert március óta heti rendszerességgel készítek legalább egyet magunknak, meg még a gyerekeknek is. A 67 kenyérből kellene választani, de azok nincsenek itt egyszerre :) Már négy napja esszük, és pont olyan jó, mint az első napon volt! Nem száradt ki, rugalmas maradt a…..
nyisztor 2021.02.02 21:41:45
@kocsmagomba:
pedig az illatát még nem is érezted.
Aki próbálta már erdőntúli testvéreink folyékony vendégszeretetét, az tudja - a rozs(pálinka) büdös. Ezért a rozskenyeret durváratört koriander-köménymagon sütöttem.
Most csak a savósból van, szalonnával-fokhagymával-szilvapálinkával bármelyik vakcinát veri.
nyisztor 2021.02.02 23:21:24
@Andrass9:
Nyilvánvaló, hogy SZIVAR a búzalisztmaffia uszályába került. És saját bevallása szerint is érzelmileg, ill. érzékileg rozskenyérügyben elfogult.
Árnyalja a képet, hogy ért hozzá.
Én viszont nem, nekem csak sovánka saját tapasztalataim vannak. Azokról szólnék.
A savós kenyerem sötétebbre pirul, mint a vizes. Gondolom, a joghurtos-tejes méginkább, és az ize is tovább lágyulna és a tészta rosszabbul kelne (megérzés). Én meg szeretem a rozskenyér szikár izét, nem használnék ilyen fehérjedús folyadékot. Tettem már bele a kovászos uborkám levét (azt én rozsliszttel savanyitom) kimondottan jól állt a kapor-foghagymaillat a rozskenyérnek.
Mivel búzalisztből-búzaliszttel készitem a kovászomat, úgy hetente kétszer gyúrom át, nem tudok ilyen vad kalandokról beszámolni. Az enyém csöndben lapit a hűtőben, már több, mint egy éve, a szaga ugyan savanyú, de nem zavaró. Ha meg fölkérem, táncol velem-nekem.
A savót házitejből csinálom.
A vizes kenyerembe tervezek zsirt adni. Hálás lennék a szakvéleményetekért. Kissé féltem azt a csodálatos kérget.
nyisztor 2021.02.02 23:34:00
@Andrass9:
Asszem, ha én joghurtra-kefirre vetemednék, nem kovásszal, hanem élesztővel próbálkoznék.
De a következő kenyerem alighanem vizes lesz.
Blogkocsma Babos káposzta 2020.12.15 07:00:00
Volt már ilyen, de akkor - a böjti időszakra való tekintettel - csak egy jelzésértékű adag kolozsvári szalonna került bele. Most azonban beleadtam apait-anyait, oldalast, füstölt csülköt és sok időt. Pontosan az a melengető, kiadós fogás lett, amit ebben a komor időben kíván az ember.A csarnokban a…..
nyisztor 2020.12.16 18:29:28
Blogkocsma Egy NAGY kenyér 2020.11.03 07:00:00
Gyerekkoromban a 2 kilós félbarna kenyér volt a norma, mindig azt vettük. Előfordult, hogy Dömösön egy szomszéd néni süttetett nekünk általa dagasztott háromkilósal - az elállt egy hétig is, de ez ritka alkalom volt. Én ismét rendszeresen sütök kenyeret, boltban nem veszek. Alapvetően rozskenyér…..
nyisztor 2020.11.04 18:08:50
@Andrass9: Én lennék vaksi, hogy nem találom a kész cipó súlyát a cikkedben, vagy csak a nyersanyagokat mérted le?
nyisztor 2020.11.04 19:02:30
@Andrass9: Kösz a választ.
A reprodukáláshoz valóban nem kell, a módszer kiértékeléséhez, különböző nyersanyagok-módszerek összehasonlitásához viszont igen.
Gőzerővel fejlesztem a vekni térfogata mérési módszerét. Igaz, eszköz- és anyagigényes, főleg igy, labor helyett a konyhában, ráadásul mindenki bolondnak néz. Pedig ez a paraméter jellemzi a kelesztés hatékonyságát.
Ez mind a virus, a karantén miatt van.
nyisztor 2020.11.04 22:35:27
@Andrass9: @kocsmagomba: Jól gondolkodtok, csak nem vizbe vagy lisztbe meritem a veknit, hanem vmilyen szemesterménybe.
Amióta felfedeztem, hogy egy másfél kilós kenyérhez 8 gramm élesztőt adva nem kell sokat várni a kelesztésre, így sütöm a kenyereket. Ettől persze még meg kell várni, míg megérik a kovászunk - ezt nem hagyhatjuk el, de azt lehet napra készen tartani, és csak a sütés előtt túletetni... Most Nagyi…..
nyisztor 2020.10.01 20:18:25
@Andrass9:

Szép az nagyon is az értő szemnek, ha az értő gyomor fölött pislog. Mondjuk, én törtem volna rá még némi borsot, mert vigyázni kell a koleszterinemre. Ha a friss-forró piritós mögé havas tájat képzelsz, a jéghideg vodka is harmonizál. Ki van próbálva.
nyisztor 2020.10.02 00:15:21
@valkür: Hát velős piritóshoz - lánykori nevén tószthoz - először is marhacsontvelőt. És nem reggelizik- vacsorázzák, hanem pohárköszöntőt - lánykori nevén tósztot - mondanak hozzá, illetve vele. Meg az itallal, ami szvsz akkor jó, ha gyúlékony-tűzveszélyes. Csillogószemű szépasszonyok kacéran sikkantgathatnak is akár, de higabbat ne igyanak, mert csikarni fog szexis kis hasuk.
Jó étvágyat a disznóagyvelőhöz - bocsi, ha félreértettelek, nekem annak tűnt a reggeli-vacsoránakvalód - biztos finom fogást rittyentesz belőle. Ne égesd oda, mint most én a holnapi zöldbabfőzelékemet. Megettem az odakozmált szemeket, irsai fröccsöt ittam hozzá. A velőhöz is ment volna.
Magyarországon teljes zavar van a fejekben, a rizibizitől kezdve a ludaskásáig ma már egyre több ételt rizottónak neveznek, pedig létezik a rizses ételeknek egy másik nagy családja is, a piláf, amely körül például Üzbegisztánban valóságos kultusz alakult ki. Igaz, én sem gondoltam volna, hogy a plov…..
Lesz-e gesztenyefa a jövő Budapestjén? Mi az a villámárvíz és kell-e félni egy esetleges tűzvésztől Magyarországon? Mit tehet egy város vezetése a klímavédelemért és mit tehet a lakosság? Egyáltalán hogyan változik az élet a világ városaiban az éghajlatváltozás hatására? Túlélő városok, városi…..
nyisztor 2019.08.12 19:34:28
@midnight coder: A Földközi tenger mellett manapság elvétve találsz fát, a főníciaiak óta szorgalmas hajóépítők irtották ki a hajdani erdőket. Derék eleink a Kárpát-medencében legeltetni akartak az általuk erdőégetéssel előállított pannon ősgyepen. Anglában, Németországban a vas- és üvegipar faszénigénye miatt tűntek el az erdők. Manapság a Szahara terjeszkedik délre minden évben pár kilométert - a helyiek kecskéi a terminátorok, meg a sütő-főző háziasszonyok, Szovjet-orosz fakitermelés, brazil erdei botrány- millió példája van a kultúr(?)ember szilvánohorrorjának.
Egyrészt a széndioxid szerepét a klímaváltozásban a nemzeti adóhatóságok meg az elektromos autók fejlesztői hájpolják . Másodlagos a vízgőzéhez, a metánéhoz képest. És sokszázmillió évvel ezelőtt a Föld atmoszférája sokkal több széndioxidot, és elenyésző oxigént tartalmazott. A mai gázösszetételt az élővilág alakította ki, és ma is alakítaná, ha hagynánk.
Másrészt igencsak sivárlelkű jószág vagy, ha neked egy fa csak karbonabszorbens. Én speciel jobban érzem magam a Bükkben vagy a Bakonyban, mint a Hortobágyon. Nem akarlak megsérteni azzal, hogy Petőfihez hasonlítlak.
Csak remélni merem, hogy szimplán froclizni akartál. Nem lehetsz ilyen sötét.
  Általában mindenkinek egy sátor jut az eszébe ha kempingezésről, táborozásról van szó és használjuk is a kifejezést, hogy megyünk sátrazni.. Ez persze természetes hiszen nyilván ez a legelterjedtebb módja, hogy a szabadban töltsük az éjszakát. Itthon nem is igazán van kultúrája a…..
Blogkocsma Csülök és tócsi 2019.05.30 07:00:00
Két olyan hozzávaló, amivel nehéz melléfogni. A csülök - légyen nyers vagy füstölt - kiváló alapanyag egy sor ételhez, babbal vagy káposztával, sütve vagy főzve, remek eredményt hoz. A tócsi is hasonló, főételként akár magában, netán kis tejföllel, valami finomsággal…..
nyisztor 2019.06.03 18:38:18
@látjátok feleim szümtükkel:
lehet, hogy keveset ittál.
Az ostoboságot idézőjellel beidéztem (tanultam Pali bácsi sanyarú sorsából). És pont az a baj, hogy nem látod. Mert az a gyanús, ha nem gyanús.
Ha bő zsírban pirítok - mindig bő zsírban pirítok - azt eszem meg, amit pirítok, nem a bő zsírt. A feleségem se egészségtelen, inkább halálos. De a guta fog tőle megütni, nem az általad helyesen diagnosztizált agyelhájasodás.
Ez utóbbit sikeresen kezelem szapora pálinkaivással. Az agyam mondjuk hízik, ahogy akar, de én nem veszem észre hogyan hülyülök csendesen.
A módszert neked is csak ajánlani tudom.
nyisztor 2019.06.03 20:38:24
@Andrass9:
Asszem összekeverted a pirítást a konfitálásasal. Meg a (részemről legalább is) baráti csipkelődést a személyeskedéssel.
De sebaj! Jó étvágyat a konfitáló (nálunk pecsenye-) zsírhoz. Amit persze mi is beburkolunk.
nyisztor 2019.06.03 22:28:33
@látjátok feleim szümtükkel:

Waka · blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.31. 22:19:47
....
@nyisztor: .... Én speciel azt olvastam VALAHOL, hogy a határértéket a határsértők állapítják meg.....

A pörkölésről úgy látszik, lemaradtam. De a felesről nem.
A mai bonyolult gazdasági és társadalmi viszonyok között egy ország számára a legfontosabb a kormányzás minősége. A kialakult demokráciákban a kormányokat az általános és titkos választásokon megválasztott képviselők bízzák meg, és ellenőrzik tevékenységét. Létfontosságú, hogy ezek a képviselők…..
A Sargentini jelentést ünnepelni jó, de ez nem győzelem, főleg nem az ellenzék győzelme. A Jelentés annyi amennyi: hivatalos dokumentum arról, hogy az Európai Parlament, az európai emberek nép képviseleti szerve szerint Orbán Viktor sikeresen bontotta le a jogállamot, sikeresen építette ki az…..
Vannak csomagolások amik indokoltak, vannak amik feleslegesek, és vannak azok, amiktől az embernek még a bicska is kinyílik a zsebében ha nem vigyáz. 1. Narancsok szépen és gondosan elkülönítve egymástól, nehogy összevesszenek: 2. Ezek már barátságosabb citromok, ők mehetnek kettesével: 3.…..
nyisztor 2018.08.07 14:11:45
@Alick: az én környezetem még soha petpalack vagy mazacskó, szívószál nem szennyezte. Mindig volt ott egy ember, a bunkóbbjából, aki ezt megtette. És sajna, a termékdíj kicsit se érdekelte.
A termék betiltása se visz sehova. Csakis a nevelés (ld. Szent László ellopott tyúkja, Szingapúr meg a rágógumi).
A pörköltbe alapesetben kell hús, zsír, vagy szalonna, hagyma, fokhagyma, só, fűszerpaprika - esetleg bor, fafüst a bogrács, vagy lábas alól. Ennyi. Látszólag alig van mit variálni, de mégis mérföldek választják el a jó pörkölteket a vacakoktól. A lényeg a részletekben van. Az egyik sarkalatos pont…..
Az ukrán gasztronómia egyik csodájához, a borscs leveshez már volt szerencsém egy barátom főztjének köszönhetően, a közeljövőben én is tervezem, hogy elkészítem majd a magam kis verzióját, de még előtte úgy döntöttem, hogy egy másik nemzeti hírességet, az orosz szoljankát főzöm meg, ami már jó ideje…..