Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kürbiskernöl

7 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Őrségben több helyen is lehet olajat préseltetni. A Vas Népe megyei napilap hasábjain jelent meg november végén egy cikk, ami a Szalafőn működő "látványosságról" szól.vasnepe.hu/cimlapon/20111122_olajutes_szalafo_janosa_portaKurta kis történet a hagyományokat ma is…..
Aki töktermesztésre, ezáltal tökmag előállítására vetemedne könnyen elérhető információkhoz juthat az internet segítségével. Szakmai jellegű kiállításokon, vásárokon ritkán találkozni a mezőgazdaság ezen speciális területével. Kezdjük az alapoknál. A vetőmag…..
A kisebb gazdaságokban -főleg az Őrségben, ahol csak kiskertekben, föld végén termesztik az olajtököt- a kézi tökmagozás és szárítás a megoldás. A felszedett tököket behordják, majd az udvarokon lehet akár több héten keresztül is látni a hatalmas gúlákat. Ez a már…..
A változatos időjárásnak köszönhetően a betakarítási munkálatokra októberben került sor. Ez a nagyobb területekre igaz, ahol teljesen gépi munkaerővel végezték el a folyamatokat. A kisebb parcellákon való termesztés lehetővé tette, hogy már szeptember közepe óta a…..
Íme néhány kép a tökről. A képek május végén és június közepén készültek. A kezdeti visszafogott növény a növekedés során minden irányba terjeszkedik indái segítségével.  ..
A tökmagolaj előállításához is szükség van alapanyagra. Ez nem más, mint a tökmag. Amiről időközben kiderült, hogy az Örségben már több évszázados háztáji termesztési hagyományai vannak. Ott még gyakran mindent kézi erővel oldanak meg, de a fejlett mezőgazdaság ma már…..
Körülbelül 10 éve lehetett, mikor először jártam az Őrségben, ráadásul őszi időszak volt. Ott szembesültem először a ténnyel, hogy a tök bizony nemcsak sertés eledel. Minden évben szeptember-október táján 1,5 méteres kupacokban várják a "tökfejek", hogy…..