Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Härtlein Károly

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Härtlein Károlyt már talán jól ismerik a Totalcar-olvasók is. Azon felül, hogy a Brutális Fizika-sorozat kapcsán együtt dolgoztunk még olykor-olykor besegít nekünk, pláne ha tévhit-oszlatásról vagy selejtes vackok képességeinek bemutatásáról van szó. Mindennél jobban utálja…..
Härtlein Károly 2014.10.28 16:36:58
@Ada:
@Lucas18:

Ennek az a története, hogy régen az óra a hátam mögötti falon volt felakasztva, és nem szerettem megfordulni. Így került a szembe falra egy tükör. De ekkor meg látszólag visszafelé járt. Így született a gondolat, mi lenne, ha szétszedném és megfordítanám a forgás irányt, és a gondolatot tett követte...
Härtlein Károly 2014.10.28 18:00:46
@Kovi90:

Igazad van, a KONDENZÁCIÓS kazánokkal nincs semmi baj, itt egy szóbotlás volt: a KAVITÁCIÓS kazánra gondolt Pista, a riport előtt erről beszéltünk. Nekem akkor fel sem tűnt, elnézést kérek a figyelmetlenségemért!
Amelyik autósnak még nincs bikakábele, annak majd lesz. Elfüstöltünk párat, hogy kiderüljön, melyik a jó. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Härtlein Károly 2013.11.16 11:32:52
@EzVan:): Ezt a tápot mi terveztük és építettük, annyira bevált, hogy eszemben sincs lecserélni. Kettőt építettünk anno, a másikat mostanában egy kicsit átalakítottam, az tud huszonnégy voltot is... Ennyi a fejlődés nálunk. Tudomásul kell venni, hogy a labortápok lassabban avulnak, mint pl. a digitális táblák.

Más.

Arra figyelmeztetnék mindenkit, akinek katalizátoros autója van, hogy óvatosan a meghúzással, az igen sokba kerülhet, ha nem sikerül rövid úton beindítani az autót...
Liktor-Busa Erika és Szendrei Kálmán Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet, 6720 Szeged, Eötvös u. 6. Sajnos közismert tény, hogy Magyarország világviszonylatban évek óta „előkelő helyen áll” a legtöbb daganatos megbetegedés előfordulását és…..
Újra hallatott magáról Gróf Spanyol Zoltán, egy állítólagos vízzel hajtott autó feltalálója. Ezúttal egy (2005-ben!) Nyíregyházán tartott előadásáról készült kisfilm keltett széles körben feltűnést az interneten. Nem új keletű témáról van szó, már több mint tíz éve nagyjából változatlan formában…..
Härtlein Károly 2011.03.09 10:54:19
@Härtlein Károly:

"Hogy miért maradt blőle nem tudom."

Ez a mondat helyesen:

Hogy miért csak maradt ennyi maradt belőle nem tudom.
 Remélem, nem sokan látták hétfőn az ELMŰ „fizetett hirdetését” a Hír TV-n, aminek a címe: Panaszkönyv. A műsor állítólag fogyasztóvédelemmel foglalkozik. Ennek ellenére ott volt egy előre megírt forgatókönyv szerinti riport a "sötét" oldaltól:…..
Härtlein Károly 2010.06.10 12:08:45
Én a műsorban el kívántam mondani, hogy hogyan járhat rosszul az, akinek el kívánnak adni egy "lassítómágnest". Ha valaki pl. egy nick mögé bújó újságíró, ezt nehezményezi akkor az legyen az ő baja.

Én emlékeim szerint bemutattam azt, hogy egy erős neodimium mágnes közelében a villanyórából kiszerelt mágnes, hogyan mágneseződik le. A tisztelt néző legyen tisztában azzal, hogy mibe megy bele amikor engedélyezi az óráján azt, hogy akár csak bemutassák a mágneses csodát! Mert ugye a bemutató alatt már tönkre mehet az óra! A többszöri le-fel szerelés pedig oda vezethet, hogy akár 360%-kal is többet fog mérni az óra.... Ezt lehetett látni a műsorban.

A mágnes ha avatatlan kezekbe kerül, és nem számol vele a felhasználó, akkor komoly sérülést is okozhat.

A poszt írójának az lenne az üzenetem, hogy jó lenne, ha tudná mit is akar pontosan. Ha fellép ellenem, az nekem azt jelenti, hogy segít azoknak, akik a leendő áramtolvajokat látnak el mágnessel. A mágnessel pedig sokkal nagyobb gondot akasztanak a nyakukba. Mert az elrontott óra, a vele járó herce-hurca többe fog kerülni, mint egyszerűen kifizetni a számlát.

A villanyórán található egy OMH plomba is! Ez a biztosíték arra, hogy a Magyar Szabvány-nak megfelelő pontosságú legyen az óra. Ez nem az áramszolgáltatón és a villanyóragyártón múlik.

Egyébként 2% lehet a megengedett eltérés felfele és lefele is....

Volt alkalmam mérni azzal a műszerrel, ami az adásban is szerepelt. Talán többen hallottak a MÜOSZ székházban volt egy sajtótájékoztató, ahol "élőben" (vágatlanul) mutattam meg azt ami a Hír TV-ben egy három perces összeállítás volt.

Ez alatt a mérés alatt kb. 10 villanyórát tettem tönkre, mindegyik 1%-on belüli hibával bírt a kicsomagolásuk pillanatában.(mert gyári, bontatlan órákkal kísérleteztem)

Végül a tisztelt olvasóknak pedig azt szeretném sugallni, hogy érdekes a sajtó működése.

Fizika tanárként elmentem egy sajtótájékoztatóra. mintegy három órán keresztül tartott. Egy hasonló stílusú felvezetés volt mint a poszt-é. A felvezetés után megszólalhatott minden érintett.

károsultak, igazságügyi szakértők, jogász, civil szervezetek, villamos szakember, minisztériumi osztályvezető, stb, és természetesen az áram szolgáltató.

Számomra megdöbbentő módon erről cikket egyet sem találtam. Csak nevüket nem vállaló bloggerek vagdalkozásait. Tudja valaki, hogy miért? Erről is az áramszolgáltató tehet?

Härtlein Károly

a MUOSZ székházi program (copy/paste word-ből):

Folytatódik a „Párbeszéd a fogyasztók tájékoztatásáért” sorozat

M E G H Í V Ó

Energiára szükségünk van. Ez nem kérdés. De milyen áron? Az már igen…
Ezt a pénztárcájában és önérzetében mindenkit érintő kérdéskört veszi górcső alá a téma és uniós hazai szakértőinek meghívásával a Társadalmi Unió-MÚOSZ Fogyasztóvédelmi újságíró klubja.

Elektromos-áram közműszolgáltatók, hatósági-, fogyasztóvédelmi szakértőkkel (Magyar Energia Hivatal, NFH, stb.), fogyasztóvédőkkel, a témában érintett „panaszosokkal” és a média képviselőivel sajtó-kerekasztalbeszélgetésen vitatják meg és világítanak rá együtt:

Tényleg csalhat-e a villanyóra? címmel

Budapesten 2010. május 14.-én 13 – 16 óráig a MÚOSZ Székházban (Bp. VI., Vörösmarty u. 47/a)

TERVEZETT PROGRAM, FELVETÉSEK
Miért kiszolgáltatott a fogyasztók helyzete a közműszolgáltatókkal szemben? Feljelentheti-e, elítélheti-e a fogyasztót a szolgáltató nem bizonyított gyanú alapján? Megbírságolhatja-e többszázezer forintos nagyságrendben? Behajthatja-e a nem bizonyított túlfogyasztást? Az EU-ban szabályozott-e a kérdés? Hovatovább miért olyan bonyolultak a számlák? Hogyan tehetők egységessé, közérthetővé az Európai Unión belül?

Kerekasztal-beszélgetés résztvevői, akik külföldi és hazai kutatási eredmények tükrében bemutatják a mérőberendezések működését - általában tapasztalható – csalhatatlanságát:

Levezető, moderátor: Balogh Dezső, okl. villamosmérnök, a NFH nyugalmazott vezető főtanácsosa
13.00-13.15 Vitaindító Balogh Dezső: Tényleg csalhat-e a villanyóra?
13.15-13.30 Közműszolgáltatók kontra kiszolgáltatott fogyasztók… Mi a helyzet az EU-ban? „Egységesített és érthető energiaszámlákért Európában” kampány ismertetése
Felkért hozzászóló: Herczog Edit EP képviselő
13.30-13.45 Nem bizonyított gyanú alapján megbírságolt fogyasztók esetének ismertetése (5-5perc)
Felkért hozzászóló panaszosok: Halász Éva Ágnes, Dr. Éry Pál, Kőhalmi Tamás
13.45-14.15 Manipulálhatja-e a fogyasztó mérőóráját?
Felkért hozzászólók:
Bessenyei Gábor Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztály vezetője (10 perc)
Prof. Dr. Jeszenszky Sándor a műszaki tudományok kandidátusa, egyetemi docens (10 perc)
Fodor József osztályvezető, Dr. Boross Norbert kommunikációs igazgató, Dr. Papp Miklós jogi szakterület vezető ELMŰ Hálózati Kft. (10 perc)
14.15-14.30 Bizonyítás kérdése: a vélt csalást kinek, és milyen formában kell igazolnia? Mikortól számít bírságolhatónak – azaz bizonyítottnak - a csalás a vonatkozó törvény szerint?
Felkért hozzászóló: Dr. Magyar György szakjogász
14.30-14.45 Szakértői bizonyítás jogtalan áramvételezés esetén
Felkért hozzászólók: Imrei Józsefné és Dr. Szunyogh István igazságügyi szakértők
14.45-15.00 Mi a szerepe az ellenőrzésben, a vitás kérdések megoldásában a NFH-nak?
Felkért hozzászóló: Dr. Mándi Martina fogalmazó, szolgáltatási ügyintéző Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH)
15.00-16.00 Kérdések-válaszok, vita
A rendezvény témája közérdekű, ami fogyasztóvédelmi-, tájékoztatási-, jogi szempontból vesz górcső alá fontos felelősségi kérdéseket. Számítunk a hatósági szakértőkre, a sajtó és a témában érdekelt fogyasztóvédelem hazai képviselőire! A rendezvényről tudósítás jelenik meg az A Kontroll újságban, az akontroll.hu weboldalon, a MÚOSZ, valamint weboldalán, más – meghívott - sajtóorgánumokban.
Szervező: TU-MÚOSZ Fogyasztóvédelmi Újságíró Klub a Társadalmi Unióval, és az A Kontroll fogyasztóvédelmi újság szerkesztőségével, valamint a MÚOSZ Nonprofit és Fogyasztóvédelmi Szakosztály együttműködésével. Jelentkezéseket várjuk május 13.-ig: info@civilkomp.hu vagy szakoszt@muosz.hu
Härtlein Károly 2010.06.10 16:57:49
@kovi1970:

"Hoppácska!
Ha jól értem ki kell szerelni az órából a mágnest, hogy lemágnesezzük? Ha benne van akkor nem működik a dolog?"

Nem kenyerem a kioktatás, de nem tetszett figyelni. Ez csak plombatöréssel menne, ami ugye tilos. Az adásban egy az adás kedvéért kiszerelt mágnesen mutattam meg, hogy mi történik a mágnessel az erős mágnes közelében. Ezt érthetően és gyorsan szerintem így lehetett bemutatni. Mielőtt a mágnes közelében járt volna a villanyóra mágnese megmutattam, hogy milyen erős (egy vasdarab felemelésével). A kísérlet második felében olyan közel vittem a csodamágneshez a fékezőmágnest, amilyen közel kerülhet a villanyórában. Ezután megpróbáltam felemelni az előbbi módon a vasdarabot....

"Ha ilyen könnyen le lehet mágnesezni a villanyóra mágnesét, akkor azokat gyári hibásnak lehet-e tekinteni? Ugyanis szerintem akkor az évek (10 évek) során is több %-ot veszíthetnek a mágnesességükből."

Nem, ha a villanyóra ha nem kerül mágnes közelébe akkor nem tud lemágneseződni. Az Akontroll oldalán nem írják, de Dr. Szúnyogh István vizsgálata szerint az Elektrotechnikai Múzeumban őrzött Bláthy féle órák mágnesei a gyártáskori értékeket még ma is tudják...

Härtlein Károly
Härtlein Károly 2010.06.10 22:14:30
@villanyóra:

Valószínű, hogy nem fog tetszeni a válaszom, de addig nem kívánok önnel ilyen nyílt fórumon tárgyalni amíg nem adja a nevét ahhoz amit itt művel. Az a hangnem ahogy ön itt megnyilvánul számomra elfogadhatatlan. Minden bizonnyal sokkal átgondoltabb, és emberszabásúbb lenne ha a nevét kellene adnia a mondandójához.

Härtlein Károly