Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hantorisch

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Jó pár hónapja ping-pongoznak a sajtóban a nyolcvanas nemzedék témájával, és minden érintett társaságban előkerült már a vitatéma, a „már megint kirúgtak tőlünk két embert” kezdetű blokkhoz kapcsolódva. A nyolcvanas nemzedék tagjai – meg a kicsit…..
hantorisch 2011.05.18 09:48:34
No. Akkor vérbeli 80-asként én is kinyilatkoztatok.

Sokkal, SOKKAL könnyebb volt elindulni a nagybetűs életbe a szüleinknek, mint nekünk... Akárki, akármit mond a mai generációnak nincs belátható időn belül lehetősége olyan vagyont felhalmozni, amely biztosítékul szolgálna élete hátralévő részében.

Szüleim úgy vettek anno szocpol-ra lakást, hogy minimális kamata volt. Olyan volt, mintha albérletért fizettek volna, csak a végén övék volt a lakás. Ezután belefogtak egy családi ház építésébe, aminek a telkét 15 hónapnyi akkori fizetésükből vették. (durván 150.000 Ft-ért). Épülő, nagyon fejlődő kertvárosi övezetben.
A villany, a gáz, a víz sokkal olcsóbb volt. Kevesebb volt ugyan a termék, de vásárlóerőt tekintve kedvezőbb volt a helyzet.

Akárhogy osztok, szorzok, ma egy átlagfizetésből mindez hogyan lenne kivitezhető? Hogyan tud ma egy fiatal elindulni, gyűjteni, spórolni, alapozni??

Nem keresek sokat, pedig jó nevű egyetemen végeztem, több nyelven beszélek, nem szóróm a pénzt, sőt... Jó példát láttam szüleimtől. Másfél év alatt összes 500.000-600.000 Ft-ot tudtam megspórolni, úgy, hogy otthon lakom. Vannak terveim, de....

10 év, mire összeszedem egy telek árát. Még hány év, mire egyáltalán építeni tudnék???

Tartós kapcsolatban élek, szívvesen elkezdeném már a saját életem, gyerekeket szeretnénk vállalni stb. De mégis hogyan? Esély sincs tisztességes munkából tisztességes körülmények között élni úgy, hogy nem verem magam hitelekbe. Ezzel pedig megpecsételném a kiadásaim sorsát úgy, hogy a bevételi oldal egyre képlékenyebb és kiszámíthatatlabbá válik.

Lehet, hogy könnyebben él a mi generációnk, de messze nem tud annyi pluszt képezni és halmozni, mint az előző generáció. Rá vagyunk kényszerítve a fogyasztásra azzal, hogy a tartós és nagy értékű javak megszerzése elképesztő tételként lebeg a szemünk előtt...
A Rogán-féle bérkommandó már korábban is borzolta az idegeket - szerintem egészen félelmetes, hogy mainstream politikus komolyan központilag meg akarja szabni, hogyan emelkedjenek a bérek a magánszektorban. Erről volt már itt szó, most egy érdekes mellékszálra hívnám fel a…..
Legalábbis a világ szerencsésebb felén. A közelmúltig ugyanis háromhetes várakozási idővel kellett számolni, tehát arra alig volt esély, hogy valaki csak úgy beugorjon egy boltba és vegyen magának egyet.Ez a helyzet kihatott Magyarországra is, hiszen a start igencsak elhúzódott…..
Ki kellett végeznünk pár embert, míg eddig az infóig eljutottunk, de nem bánjuk. Most úgy tudni, a T-Mobile szeptember 25-én vagy 26-án éjfélkor kezdi meg az árusítást, ebből szerintem valószínűbb a szombat. Ekkor lehet megrohamozni a kezdő készleteket.További infó, hogy iPadet…..