Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pilotax

0 bejegyzést írt és 531 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Weinstein-botrány hullámai elérték Magyarországot is, Sárosdi Lilla színésznő vallott nemrég arról, hogy a Vígszínház korábbi igazgatója, Marton László szexuálisan zaklatta, amit a férfi később rágalomnak nevezett. Az ügynek még lesznek fejleményei, mindenesetre az ATV-nél ez a téma lett A nap…..
Pilotax 2017.10.20 12:34:04
@Shadow#9: Pedig igen egyszerű iskolázatlan ember volt, sajnos csak volt.
Pilotax 2017.10.20 12:42:06
@to:rppapa:
Kiss L. esete egészen más, hiszen ott jogerős ítélet volt, letöltött büntetéssel.

"És itt lép be az, hogy ha többen tesznek hasonló jellegű, eltérő időben és/vagy helyen történő erőszakról bejelentést, akkor már erősen valószínűsíthető, hogy a vád megalapozott."

Miért is igazolja az egyik eset a másikat? Elítélni szerintem bizonyíték alapján lehet nem pedig valószínűségek alapján. Mert három egymással összebeszélő k..a megvádol erőszakkal akkor az igaz is? Bár a magyar jogalkalmazás ismeretében már bármit el tudok képzelni.
Pilotax 2017.10.20 12:43:01
@Shadow#9: Miért lettél volna bunkó? Honnan kellett volna tudnod?
A vallás egy rendkívül érzékeny téma. Egy átfogó kutatás azonban utánajárt, hogyan viszonyul a modern világ az emberi létezést évezredek óta meghatározó hitekhez és meggyőződésekhez. A lenti ábra az mutatja, hogy a választott országok lakosai hány százalékban tartják károsabbnak, mint jónak a…..
Pilotax 2017.10.17 18:36:54
@TanNé: Sajnos nem lehet rajtad segíteni! Ha a saját véleményedet tükröző ún. "tudományos meghatározásokat" sem tudod értelmezni akkor menthetetlen vagy.
Pilotax 2017.10.18 07:33:13
@csakférfi:
Természetesen mindenkink szíve joga abban hinni amiben akar, de az értelmes ember megválogatja, hogy miben hisz. Ja és a hitemet nem akarom feltétlenül senkire rákényszeríteni vagy kikényszeríteni, hogy más is abban higyjen (vagy legalábbis azt legyen kénytelen mutatni, hogy abban hisz). Mert a vallásosak és istenhívők - mindegy milyen istenben hisznek - minden más emberre rá akarják erőltetni a saját hitüket -mindegyik azt vallja, hogy az ő hite az egyetlen üdvözítő hit, a többi nem az - , lásd az iszlámot, lásd a keresztényeket (pl. misszionáriusok, ).
Ha egyetlen isten létezik akkor miért is van ennyi különböző istenhit? Melyik az igazi? Nyilván mindenkinek a sajátja.
Pilotax 2017.10.18 07:37:53
@TanNé:
Dogmáik a vallásoknak vannak, az ateistáknak axiómáik vannak, ha érted a kettő közötti különbséget.
A király utcai KFC szerint mindenképpen, hisz mikor panaszkönyvet kért a vendég, aki mellesleg újságíró, és nagy KFC rajongó is, akkor kidobták, és megverték. A dolog pikantériája, hogy nemrég hozta le az Index a KFC imádatáról szóló cikkét. Szóval mindennek elmondható a fiatalember, csak…..
1. A jelenlegi 63 éves korhatár és a jövőbeli 65 év  egyaránt magasnak mondható a várható átlagéletkorhoz képest   Európában a legtipikusabb a 65 éves nyugdíjkorhatár, amely a legtöbb országban nőkre és férfiakra egyaránt vonatkozik, és amit néhány országban 67 évre terveznek emelni. Azonban…..
Pilotax 2017.10.16 13:27:46
@nemecsekerno_007:
A Horn kormány idején megindult egy folyamat amikor is megpróbálták felülvizsgálni a jogszabályokat , rendelteket , rendelkezéseket úgy hívták dereguláció. Sajnos az egész elhalt, pedig komoly szakemberek akadémikusok vettek benne részt, okos javaslatokkal. Nem volt a politikai hatalom ínyére a dolog úgyhogy megfojtották a kezdeményezést.
Pilotax 2017.10.16 13:39:05
@konrada:
Nem nyálaztam át a jogszabályokat, de egy gyors gugli keresés szerint van plafon, 2017-ben is, 21.700 Ft/nap összegben van maximálva.
Pilotax 2017.10.16 18:41:27
@konrada:
Igazad van, valóban megszűnt a nyugdíjjárulék fizetési felső plafon, azért az állami nyugdíjrendszerben nem lennék ellene a nyugdíj felső összegének a maximálásával, mondjuk a mai viszonyok ismeretében lehetne 500.000 Ft-ban maximálni a kifizethető összeget.
A  keresztényüldözési konferencia programjában a miniszterelnök-helyettes mellett országunk képviseletében szólalhatott meg Balog Zoltán, Rétvári Bence és Veres András is. Sokan pedig nem, talán, mert nem elég keresztények. Vagy éppen túlságosan is azok. Kerényi Kata írása. A  vadonatúj…..
  Tudom, azon kellene nekem is fennakadnom, amin akadtak oly sokan fenn, hogy hát amit miniszterelnökünk Őcsényről mondott.  És persze akadnék is -- ha nem illeszkedne a róla alkotott képbe.  Így csak magamban megpödörve lelkemnek bajuszát megállapítottam, hogy újabb szintet…..
Pilotax 2017.10.08 19:37:30
@Midnight Run: Ezzel már annyira leegyszerűsítetted a dolgot, hogy ennek így már semmi köze az eredeti kérdéshez. Gondolom Te sem akarod rám testálni a családi problémáid megoldását, mint ahogyan én sem akarom rád hagyni az enyémet, akkor miért is nekünk kell megoldani az ő problémájukat? Adjunk nekik segélyt, küldjünk szakembereket, menjenek oda önkéntes segítők, de előtte ők maguk teremtsenek olyan helyzetet, hogy ezt megtehessük. Tegyék a saját országukat biztonságossá, ennyi már elég. Miért a más nemzetektől várják el azt, hogy az általuk létrehozott problémákat a saját költségükön megoldják? Mert jelenleg ez történik. A segítséget nem úgy képzelem ahogyan az most történik részben az oroszok, részben az amerikaiak franciák britek meg az izraeliek részéről történik. Ezek a hatalmak ott a saját pecsenyéjüket sütögetik, mi, meg a többi európai meg szívja.
Pilotax 2017.10.09 07:52:07
@John Nethem: Az oroszok sem vétlenek de a fő felelősnek az USA-t tartom, akik mindenkinek meg akarják tanítani, hogy szerintük mi a demokrácia. Pofátlanul élnek vissza a hatalmukkal.
Pilotax 2017.10.09 07:55:49
@Midnight Run: Mint láttad én sem a segítség ellen vagyok, csak az EU jelenlegi megoldási elképzeléseit, intézkedéseit tartom nem megfelelőnek, mert z csak gerjeszteni fogja a további ellentéteket és lovat adnak a szélsőséges iszlám terroristák alá.
Pilotax 2017.10.03 20:05:32
A jelenlegi nyugdíjrendszer előbb utóbb összeomlik. DE!

Főleg azért omlik össze mert minden politikai erő a nyugdíjasok szavazataira bazírozva nem akar hozzányúlni. A másik probléma az, hogy pont emiatt mindegyik politikai erő összekever két lényeges dolgot,, tudniillik a szociális rendszert és a járulékfizetéssel szerzett jogot. A jelenlegi rendszer közel felében szociális alapon osztogatják a nyugdíjakat úgymint. pl özvegyi nyugdíj, különféle járadékok, méltányossági nyugdíjemelés, vagy a baloldal mostani ígérgetése az alacsony nyugdíjak fedezet nélküli emelgetésére, természetesen a magasabb és több járulékot fizetett "magas nyugdíjú" nyugdíjasok terhére.

Meg lehetne hosszabbítani a jelenlegi rendszer kifutását (legyen idő a megfelelő rendszer kialakítására és ne éghessen a körmünkre) ha kitakarítanánk a nyugdíjrendszerből az oda nem illő szociális elemeket, és visszatérnénk az alapokhoz, vagyis, hogy a nyugdíj NEM szociális támogatás hanem járulékfizetéssel szerzett jog. No ehhez sajnos nincs meg a szükséges politikai akarat egyik oldalon sem, mert kizárólag a rövid távú politikai érdekek motiválják a politikusokat.

Olyanok kapnak nyugdíjat akik soha ( vagy csak nagyon rövid ideig azt is keveset) nem fizettek járulékot, holott ez egy biztosítás, ezért is nevezik Társadalombiztosításnak.
Amíg nem tartják be a biztosítási elvet addig nem lehet rendbe tenni a nyugdíjrendszert.
Sok egyébbel lehetne még javítani a jelenlegi rendszert is pl. a nyugdíj összegének maximalizálásával ( ha már a járulékfizetésnek van plafonja, akkor ennek miért nincs?), az államháztartástól függetlenné kell tenni a nyugdíjkasszát, hogy az éppen regnáló hatalom ne tudjon abba az érdekeinek megfelelően belepiszkálni stb.
Pilotax 2017.10.04 08:59:49
@Brix:
Csakhogy enélkül nem fog menni a rendszer reformja. A szociális támogatás nem a járulékfizetők dolga, hanem a kormányé(költségvetésé). Mit szólnál hozzá ha a befizetett háztartási biztosításod után a szomszédod kárát fizetnék ki, és nem a tiédet, ezért árvíz után nem teljes kártérítést kapnál arra hivatkozva, hogy a szomszéd is rászorul? Tulajdonképpen Te is azon a ferde alapon gondolkodsz a dologról amiről egyébként az emberek többsége, sajnos. Az elmúlt évtizedekben itt a két dolog annyire lett összemosva, hogy az emberek már összetartozónak érzik a kettőt. Pedig piszokul nem összetartozó a kettő. Érdekes, hogy az emberek természetesnek tartják, hogy az egyik fizet de másnak is jár ebből. Ez nem adó hanem biztosítás még akkor is ha másnak nevezi a kormány.
Pár nappal ezelőtt már beszámoltam arról, hogy egy biztonságpolitikai előadás-sorozat részeként került megrendezésre a Stefánia Palotában "Az Iszlám Állam tevékenységének kihatásai az európai biztonságra és biztonságpolitikára" elnevezésű rendezvény. Dr. Kis-Benedek József ott elhangzó előadását már…..
Pilotax 2017.09.24 14:22:27
@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
A terrorista NEM harcos! A harcosnak van etikája, pl. betartja a nemzetközi jogot, nem gyilkol hadifoglyokat, civileket. A harcának van nemzetközi elismertsége (nem biztos, hogy teljeskörű de van).
Ebben a posztban a teljesség igénye nélkül, tíz olyan középkori muszlim tudósról lesz szó, akik híján aligha valósulhatott volna meg Európa felvirágzása. Szándékosan nem arab tudósoknak nevezzük őket (bár egy közösséghez tartoztak és az iszlám égisze alatt működtek), mivel etnikumukat tekintve sok…..
Lassan már a sokat látott kórboncnokok is megijednek a cigarettás dobozok képei láttán, de mégsem fog a kormány célt érni a dohányzás elleni harcában. Most komolyan kérdezed, hogy "miért nem?" Egyszerűen nem érdeke. A cigaretta leszoktatás nevű parasztvakítós kampány önmagában akár hasznos is…..
Pilotax 2017.09.22 08:14:28
@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Eredmény? Lásd a 20-as 30-as évek szesztilalma.
Vannak ezek a népszavazási kezdeményezések. Amik vagy tényleg csak időpocsékolásnak tűnhetnek egyesek szerint vagy éppenséggel csodafegyvernek mások szerint. Az biztos azonban, hogy az ellenzéket mobilizálni képes lehet – ha szervezett és a választásokig pontosan végig is vezetik a szervezői. Az…..
Miután részt vettem A Város Mindenkié zaklató igazolásokról szóló képzésén, nagyon belelkesültem, hogy na, most már igazán minden helyzetben képben leszek, és ott teszem magam hasznossá, ahol csak tudom! El is határoztam, hogy mostantól mindig a táskámban lesz a gigantikus, piros AVM-es mappám,…..
Pilotax 2017.09.17 12:28:34
Két nappal ezelőtt a közeli autópálya pihenőnél általános (előre meghirdetett) razziát tartottak. Az egyik irányból érkezőket mindet megállították, mindenkit igazoltattak - az utasokat is -. a csomagtartókat felnyittatták, hogy belenézzenek. Szerintem az ilyen típusú rendőri intézkedések legalább annyira indokolatlanok mint a hajléktalanok fölösleges zaklatása, csak ezt már megszoktuk? Nem kerestek senkit, csak úgy csinálták, felsőbb parancsra. Nem találtak lopott holmit, tehát gyanú sem merülhetett fel hogy az igazoltatottak valamilyen jogsértést követtek el. Pedig a a rendőrségi törvény szerint akkor indokolt a megállítás, átvizsgálás ha valamilyen gyanú merül fel jogsértésre. A két óra alatt amíg intézkedtek az egyik irányból érkezők mind gyanúsak voltak?
A gépkocsi átvizsgálása meg gondolom nemcsak az én csőrömet piszkálja. Ha a közúton vagyok, akkor a gépkocsi már nem is a magántulajdonom? Ugyebár ezért nem vonatkozik rám a házkutatási parancs érvényessége? Amíg a Független Rendészeti Testület csak az a állampolgároktól független, a rendészeti szervektől, ügyészségtől nem, addig ne is várjunk, hogy az állampolgárnak bármelyik rendészeti szervvel szemben jogi igaza lehet. Arról nem beszélve, hogy a nagy ritkán esetleg - mert ez már mozdonyt lopott és ezt nem lehet elsikálni -
megbüntetett hatósági személynek a bírságot a munkáltatója fizeti az adófizetők pénzéből, nem a saját zsebéből, addig mit várunk? Ha a rendőrséget mint szervet büntetik pénzbírságra, akkor tulajdonképpen az adófizetőket büntetik, vagyis azt aki ellen a rendőrség vétett. Erre mondja ugye Kohn bácsi, hogy "Ügyes!"
Pilotax 2017.09.18 08:43:25
@Okosabb is lehetnél:

1. No éppen az jelenti a problémát, hogy akkor igazoltathat amikor csak kedve szottyan. Az emberek azért utaznak az autópályán, mert gyorsan szeretnének eljutni a céljukhoz. A fölösleges igazoltatás csak az idejüket lopja. Ha nem vetted volna észre itt éppen arról van szó, hogy valahogyan ki kellene szűrni az ilyen felesleges vegzálást. Miért is csak az egyik irányból érkezők voltak gyanúsak?

2. Nem én találtam ki hanem a rendőrség nyilatkozta. Ha eltitkolták akkor nem tudom mi értelme az ilyen nyilvános vegzálásnak, hiszen a lakossághoz eljutó információk nem támasztják alá az eredményességüket ezért is érzik fölösleges molesztálásnak. Nyilván nem sértettek volna semmit ha közlik, hogy találtak három gyilkost, két rablót stb. név és egyéb adatok nélkül.

3. Valóban nem kell, de én nem is azt kifogásoltam, hanem azt, hogy miért válik közterületté a magántulajdonom és miért nem ugyanaz vonatkozik rá mint a házamra, amibe elvileg a rendőr csak házkutatási engedély birtokában léphetne be, ha nem gumiszabály vonatkozna rá. Nem szó szerint de az erre vonatkozó szabályt, felülírja a folytatása, hogy engedély nélkül is bejöhet ha halaszthatatlan nyomozati cselekmény indokolja. Azt, hogy mi a halaszthatatlan, azt meg az eljáró rendőr dönti el.

4. Nincs jelentősége, hogy benne van e az ügyészség avagy nincs, a lényeg azon van, hogy a testület nem független a rendészeti szervektől -azok hivatásos tagjai is tagjai a testületnek, a hangsúly a többes számon van -, ezért igencsak működik a mundér becsületét védő funkció.

5. Hány esetben volt olyan bírósági ítélet, hogy a rendőrséget megbírságolták egy két milliócskára. Nem az eljáró rendőrt(!!) hanem a rendőrséget mint hatóságot. Nem túl sok rendőr merne eljárni bármilyen ügyben - főleg nem jogsértően - ha azt a néhány milliócskát a saját zsebéből kellene kifizetnie.

Tudod akkor amikor leültetnek egy rendőrt akkor már a mozdonylopási kategóriába tartozó jogsértést követett el. Az esetek túlnyomó többségét csendben az ügyészséggel karöltve elsikálják. Max. kapnak gy parancsnoki ejnye - bejnyét, akkor amikor a mindennapi polgárt sokkal kisebb jogsértésért, jobbik esetben "csak" néhány százezer forintra bírságolják.

Nem vagyok sem rendőr sem rendőrség ellenes - magánügyben az elmúlt ötven évben talán két három esetben valamilyen közlekedési szabály megsértésért, de úgy gondolom, hogy ilyenekbe minden jogkövető ember belefuthat. A probléma ott van, hogy a rendőrségnek túl sok indokolatlan és a lakosságot vegzáló jogosítványa van. A rendőrségi törvényben túl sok az előző rendszerből maradt, a rendőrségnek kényelmes de a polgárok szabadságát fölöslegen és értelmetlenül korlátozó szabály van. Ilyen például az indokolatlan igazoltatgatásokra, a magántulajdont korlátozó intézkedésekre stb. vonatkozó szabályok.
A rendőrséget sokkal jobban kellene tudnia ellenőriznie a civil szférának.
A kedvenc ebédlő helyem egy egyszerű kínai gyorsétterem. A berendezése szokásos, semmi különös, de ami megfizethetetlen, nagyon családias - az árak pedig nyomottak. Nem tudom, hogyan éri meg fenntartani, pláne úgy, hogy mindig ad a kedves és mókás kiszolgáló, aki egyben a tulajdonos, vásárláskor…..
Vajon mi történik akkor, ha egy ajánlott levél kézbesítése sikertelen és a levél visszakerül a feladóhoz? Nos, a hatályos törvények alapján a levelet két sikertelen kézbesítést követően kézbesítettnek kell tekinteni, akkor is, ha azt a címzett bizonyíthatóan nem kapta meg. A Totalcaron nem olyan…..
Pilotax 2017.08.27 14:44:01
@Terniak: "...hogy az eljárási szabályoknak megfelelően jártak el." Tudod a probléma az , hogy rosszak az eljárási szabályok, mert eszement hülye jogászok alkották akik nem voltak hajlandók tudomásul venni, hogy az élet nem hajlandó az ő gondolkodásmódjuk mentén működni. Húsz egy néhány évet dolgoztam a közigazgatásban, tudom, hogyan trükköznek az ügyintézők ha valakit meg akarnak szívatni. Ezek egyike mondjuk a jogszabályok betűről betűre való betartatása és betartása. Hidd el ez az egyik legnagyobb szívatás. Mindenre van nálunk jogszabály meg az annak ellenkezőjére is.
Mióta Orbán Viktor bevezette ebben az országban az "illiberális" demokrácia fogalmát, a híveinek egy része azon örvendezik, hogy most végre eljutottunk a demokráciának egy olyan -- a magyar lélekhez jobban illő -- értelmezéséhez, amely tükrözi a liberális pártok elhanyagolható erejét, és így új utat…..
Manapság sokan gondolkodnak azon, hogy mi által lehet behatárolni azt a fogalmat, hogy kit is nevezzünk értelmiséginek, és sokan arra a következtetésre jutnak, hogy ez annak a függvénye, hogy az ember diplomát szerzett-e, és tartozik-e ehhez egy felső fokú nyelvvizsga. Azokra is rászokták aggatni…..
Pilotax 2017.08.16 07:55:26
A Jobbik azt javasolta, hogy a választójogot általános iskolai végzettséghez kellene kötni. Munkahipotézisként vegyük ezt a javaslatot egy pillanatra komolyan, és tegyük föl az adódó kérdéseinket. 1. Képzeljünk el egy analfabéta embert. Becsületes az illető. Utcaseprőként, takarítóként vagy egy…..
Pilotax 2017.08.13 10:03:58
@desw: A nyugdíjak problematikájával egyetértek, szerintem is alapos változtatásra szorul.
De! Nem tudom hány éves vagy, de én a dolgozó életem felét töltöttem el a volt rendszerben, úgyhogy az általad írt sztereotípiákkal nem tudok egyetérteni.

Egyébként meg nem fizetsz TE nekem semmit, mert három jól kereső (magyar viszonylatban értendő a jól kereső) gyermekem bőven befizet annyit amennyit nekem kifizetnek nyugdíjként, sőt jut belőle a Te szüleidnek is, ezt az én családom nem kéri vissza a Te szüleidtől.
Pedig mindegyik gyermekem két vagy többdiplomás legalább két nyelvet beszélő mérnökemberek, de nem akarnak külföldre menni, hane@nick papagiorgo: m inkább fizetik a szüleidnek a járulékot, hogy nyugdíjat kaphassanak.

Sajnos az a baj, hogy a politikusaink hagyják, hogy generációs kérdés legyen a nyugdíj, ahelyett, hogy azon dolgoznának, hogyan lehetne használhatóvá alakítani a nyugdíjrendszert.
Pilotax 2017.08.13 10:08:30
@nick papagiorgo: "Ezt a jogot nem lehet SZJA-hoz, végzettséghez vagy bármihez kötni, "

Ha ez így van akkor miért is kötjük korhatárhoz, állampolgársághoz? Ha ez indokolható akkor ugyanígy indokolható az adófizetéshez vagy iskolázottsághoz kötött választójog.
Pilotax 2017.08.13 11:54:05
@nick papagiorgo:
"egy magyar állampolgár ne szavazzon mondjuk az USÁ-ban, vagy fordítva."

Akkor milyen alapon szavaz az ukrán, román, szerb, vagy éppen az USA magyar nemzetiségű állampolgára arról, hogy az általad befizetett (mert hogy ugyebár ő nem fizeti) adót és járulékot hogyan is osszuk el?

@desw:
"A rendszerváltás környékén 1,5 millió munkahely szűnt meg. Ha itt valóban olyan hasznos dolgokat csináltak volna a dolgozók, akkor bedőlt volna az ország."

Az nem a dolgozó emberek hibája volt hanem az olyan aljas új politikusoknak és "uraknak" mint pl. Antall József. Kiárusították az ország javait, a bejövő külföldi tőke meg nem ipart, üzemeket vett hanem piacot. A legeklatánsabb példa erre az élelmiszeripar (étolajgyártás, cukoripar, feldolgozóipar stb.). Az egyéb ipar esetén megkérdőjelezhető döntések tömkelege pl. az autóbuszgyártás amelyet ha feltőkésítettek volna a tönkretétel helyett, akkor ma eltarthatna néhány tízezer embert. Nem lehetett az olyan rossz ha Los Angelestől Bangkokig a világ hetven országába exportálták a buszokat, és nem egy helyen ma is futnak a nyolcvanas években gyártott típusok. Lehetne még sorolni a példákat. Az energia ipart is a külföldnek szolgáltattuk ki teljesen.

Szerinted a mai átlagnyugdíjak mellett lehetne csökkenteni a nyugdíjakat? Mennyivel, mennyire?
Szóval vegyük el a nyugdíjasok szavazati jogát mert megakadályozzák a nyugdíjcsökkentést?

Talán először ki kellene takarítani a nyugdíjrendszerből azokat az ellátásokat amik szociális alapúak és nem járulékfizetéssel szerzett ellátások, mer ezekkel van tele a rendszer. Az alap az lenne, hogy az alkotmányban kellene rögzíteni, hogy a nyugdíj járulékfizetéssel szerzett jog, és nem segély. A jelenlegi rendszerben a kifizetett ellátások kb. 40 %-a járulékfizetéssel nem fedezett kifizetés. Meg kell szüntetni pl. a méltányossági nyugdíjemelést, mert azt csak a tisztességes járulékfizetők megkerülésével adják, pofára, meg kapcsolatokra.
Levert a víz, mikor szóltak a bölcsiből, hogy szeptember 4-én kezdhetünk. Úristen, máris? Tudom, bele fogok halni egy kicsit, ugyanakkor már izgatottan várom. Idén januárban eldöntöttük a párommal, hogy Dávidot bölcsibe adjuk. Az okok: keveset van gyerekek között. Nem ismeri a közösségi…..
Pilotax 2017.08.09 16:41:55
@Metálvörös: Miért is baj az ha megtehettem, hogy hegynyi cuccal elvihettem kocsival? Talán ezt kellene szégyellnem? Te is jól megláttad a lényeget a hozzászólásomban!
  Mint az előző részekben (1,2,3) láttuk, az eredetileg a szövetségi állam túlhatalmának visszafogására is hivatott milíciarendszer mára nagyobb részben a szövetségi állam irányítása alá került (Nemzeti Gárda), kisebb részben a használhatóság határáig, és azon túlra is redukálódott (SDF-ek).…..