Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wiretap

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
eat IT Új árak az eat IT-nél 2011.10.02 22:01:00
 > A hajtás után kattintásra nagyobb méretben!..
wiretap 2011.10.08 13:51:06
Kedves EatIT képviselői!

Szeretném egy picit hosszabban leírni azt, amit gondolok rólatok, úgyhogy előre is elnézést amiért picit terjedelmesebben osztom meg a véleményem. Megpróbálom építő jellegűvé formálni az egészet.

Komolyan nem értem, miért kell a pénztárosoknak tételesen beütni, hogy mit ad el az EatIT. Szerencsétleneknek 60 éves korukra úgy kikopik a vállízületük, hogy csak néznek majd. Miért nem lehet példát venni a németektől? Annyi mindenben jobbak mint mi. Ha nem vagyunk elég kreatívak, akkor utánozzuk már őket kicsit!

1. A kajaosztás módszere
Kinn a levest ők osztják, plusz még egy-két kész ételt, de sok minden más önkiszolgáló. Van egy nagy terület és legalább 4-5 helyre lehet állni kajáért. Itt is vannak apró sorok, de ezek valahogy haladnak. Miért? Mert a németeknek k*rva fontos az, hogy az ott dolgozó sok öltönyös X ezer eurót havonta kereső dolgozó minél gyorsabban és minél elégedettebben távozzon. És higgyétek el, egy német aztán megmondja ha baja van a szolgáltatás minőségével! Valahogy mégis optimális sebességgel el lehet hozni a kaját onnan. Nem sajnálnák se a húst, se a köretet. Odaállsz, púposra szeded. Ha elfogy, hoznak újat.

2. A fizetés módszere
Csak és kizárólag egy dedikált kártyával lehet fizetni, ami „fel van töltve” pénzzel. Külön kis automata, bedobod a pénzt, feltölti a kártyát. Független a kajáldától olymód’, hogy nem kell emiatt az étkezésre váróknak sorban állni. Plusz halad, mivel
- kártya bedug
- egyenleg kiír
- pénz bedob
- új egyenleg kiír
Kb. 20 másodperc. Bárki bármikor odaáll és megcsinálja. A vásárlónak érdeke hogy vigyázzon a kártyára, ugyanis az ő pénze van rajta. Amikor odaállnak a pulthoz, egy kedves hölgy mosolyog ránk szépen felöltözve, és kb. 3 mp alatt beüti h mit vettél, látod egy kis LCD-n az árat és bedugod a kártyád. Újabb 2 mp-et vársz és már mehetsz is. Szinte időd sincs megállni, mert halad a sor.

A konklúzió tehát kedves EatIT:

Optimalizálás.

A) Sok ember vár arra, hogy 1-1 ember kiszolgálva legyen --> rossz megoldás. Amíg szerencsétlenek gondolkodnak, 30-40 ember is vár néha, hogy az az 1-2 eldöntse mit akar. Legyen 3 pult, összesen 6 féle főétellel, 3 körettel és az emberek el fogják tudni dönteni hova álljanak be. Nem lesz nagy sor, mivel az a 30-40 ember 3 pulthoz áll be + önkiszolgálja magát és már megy is fizetni. (Lehet hogy nektek nem érdeketek a sorproblémát megoldani, mert aki éhes úgyis vár. Rossz hozzáállás! Ahogy a hozzászólások is ezt mutatják: igény van a sorok és a hosszú várakozás csökkentésére. IDŐ = PÉNZ)

B) Pénztárnál legalább 20 mp-t kell várni. Sok idő! Odamegyek, a pénztáros pedig csak az árat üsse be! Bedugom a kártyám (csak DEDIKÁLT jöhet szóba) és az egész művelet 8-10 MP-t vesz igénybe. Pörög a sor, senki sem fog várni igazából! Nem kell bajlódni azzal, hogy
- elszalad felváltani egy 10.000-est,
- nem kell megszámolnia mennyit adtam oda,
- nem kell várni, amíg az a nyomorult bank visszaigazolja a dombornyomott VISA kártyámat,
- nem kell várni, amíg oda-vissza rohangál a kasszás a wireless bankkártya elfogadó cuccal (amíg feláll a pénztáros és értemegy, legalább 2 újabb ember áll be a sorba). El kell felejteni a pénzzel fizetés módszerét. Szám beüt  Kártya bedug  Viszon’látás!!!

Így kell optimalizálni.

A személyzet részére tartani kell egy 1 napos oktatást. Ebben elmagyarázzátok nekik példákkal, színes ábrákkal illusztrálva (a mosogatószemélyzettől a szakácson át a pénztárosig) hogy miért KULCSFONTOSSÁGÚ a vásárlók elégedettsége az üzlet sikerével kapcsolatban. Átadjátok a dolgozóitoknak azt, hogy a szolgáltatás lényegében arról szól, hogy a vásárlókat maximálisan „kielégítjük” (étel minősége, kiszolgálás minősége) és ők szinte vágyni fognak arra, hogy újra igénybe vegyék azt. Továbbá ha sikeresen működik a biznisz, a személyzet munkáját is jobban elfogjátok ismerni. Ehhez viszont az kell, hogy ti is így álljatok hozzájuk, magyarul adjatok nekik MOTIVÁCIÓT!

Mosogatós személyzet
Várjátok el a mosogatóktól, hogy minden tálcát makulátlanul tisztára mossanak és töröljenek. Sokszor ott pihen egy-egy magányos tálca, villa, kanál... senkinek sem kell. Miért? Rá van száradva a kaja. Építsetek ki náluk egy olyan szemléletet, amiben fontos az evőeszközök és poharak tisztasága. Mondjátok el nekik, hogy itt igényes emberek lesznek!

Szakácsok
Várjátok el a szakácstól, hogy maximális precizitással készítse el az ételt. Kóstolja meg, figyeljen oda rá, lelkesen, odaadással csinálja, mintha a családjának főzné. Egy jó szakács olyan, mint az autó motorja. Minél jobb, annál élvezetesebb a munkája által nyújtott élmény.

Kiszolgáló személyzet
Tanítsátok meg őket az empatikus gondolkodásra! A vendég lehet hogy tudatlanul, tájékozatlanul, éhesen, türelmetlenül fog odaállni a tálcával, ő is dolgozik naphosszat, folyamatos stressz alatt van adott esetben, érthető ha nincs kedve utánajárni a felhozatalnak vagy kivárni, amíg az LCD-n lepörög az összes oldal. Türelmesen, akár többször is el kell mondani neki a választékot, kedvesen esetleg ajánlhat is valamit a vendégnek.
Kasszások
Miután bevezetitek a dedikált kártyás módszert, annyi dolguk lesz, h a napi választékot megjegyzik, társítanak hozzá fejben egy értékeket, és kizárólag AZT beütik a gépbe. Kedvesen elköszönnek és az utolsó pontnál, ahol a vendég elhagyja a kiszolgálást, az utolsó gondolata az lesz: milyen jófejek ezek az EatIT-sek! (Ismétlem: NE üsse be tételesen mit adott el, mert ez lelassítja a folyamatot és türelmetlenséget, elégedettlenséget generál!)
CSERÉBE VISZONT köszönjétek meg legalább heti szinten a személyzet munkáját, hogy érezzék, fontos láncszemei a gépezetnek. Fel se merüljön bennük az, hogy ők csak melósok és kiszolgálják a szellemi munkásokat. Érezzék és tudják azt, hogy elismert részei egy egységnek. Fontos és „pótolhatatlan” darabjai egy jól működő láncolatnak! Mondjátok el nekik az elején, hogy nektek érdeketek az Ő elégedettségük is. Legyetek velük korrektek! Így az áldozatos munkájuknak meg lesz a gyümölcse. És természetesen amit az elején megígértek nekik (FIZETÉS, túlórapénz, szabadnap lehetősége, hála, elismerés,…), ezt maradéktalanul teljesítsétek – akár a saját károtokon is!!! Mert még mindig jobb egy veszteséges vállalkozásból becsülettel és jó hírnévvel kiszállni, mint szégyenszemre becsületetvesztetten, szavahihetetlenül, minimális nyereséggel eliszkolni.

Végezetül: kérlek értsétek meg, hogy valamelyest ez egy öngerjesztő folyamat. Ha ti mindent megtesztek a szolgáltatás minőségéért (megbecsülitek a személyzetet), akkor ők is kedvesek lesznek velünk, és lelkesen fogják végezni a munkájukat. Mindenki boldog lesz, és pörögni fog az üzlet.

Bízom benne hogy tanultok az utóbbi 1 év tapasztalataiból!
Sok sikert kívánok a további munkátokhoz!

Üdvözlettel
W
wiretap 2011.10.09 21:55:07
@Venomias: Információ hiányában sajnos nem tudok neked erre válaszolni. Holnap megkérdezem a német főnököm. :) BTW: jó az öteleted!