Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemvagyoknyúl

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasónk számára teljességgel érthetetlen, ami vele történik."2007 augusztusában vásároltunk párommal Monoron egy házat, melyet az ERSTE banktól kapott Fundamenta lakáskasszával kombinált hitelből finanszíroztunk. Ennek részleteit fizettük is, csak időközben a helyzet…..
nemvagyoknyúl 2010.05.31 22:46:07
Sziasztok,
első blogbejegyzésem ez, és lehet fikázni, a halálomat kívánni, anyázni, kinek mi tetszik kultúrális fokának megfelelően.
7 éve dolgozom bankban, úgy látom itt nagyon sokan dolgoztak ott, és tudják mi hogy zajlik...
Örömmel olvastam "vezető voltam EBH"-ban bejegyzését, mint ex kolléga. Szintén az Erste alkalmazottja voltam. 6 évig húztam az igát, szintén vezetőként.
Lelkiismeretes voltam, prudens voltam, a szabályokat betartottam és ezt vártam el a kollégáimtól és a partnereinktől is, csak úgy, ahogy az ügyfelektől is.
Engem is igen kimunkált fifikás módon "vettek rá a távozásra" 6 év után, a szokott módon. (én elég fiatal vagyok még, így az életkoromra nem hivatkozhattak). A fiókom nagyon jól ment, és senkit nem vágtunk át. Nagyon rossz véleménnyel vagyok az erste munkavállalóival szembeni viselkedéséről és sem az erstét sem mást nem szeretnék megvédeni, és elítélni sem, nem tisztem, de a tisztánlátás kedvéért azért ez hozzá tartozik a történetekhez, csakhogy az érem másik oldalát is lássuk, ugye...
Kedves, a "bankoknak van Teljesítmény Értékelő Rendszere" kommentező: valóban van, az Erstének is. mint ahogy más vállalatnál is van. Lehet felnyomni a monori ügyintézőt fiókostul a központban, fel lehet a PSZÁF-nál is. (utóbbi időben mindenki nagyon tudja, hogy kell apucihoz futni és elsírni a bánatát.) Csakhogy az a nagy helyzet, hogy ettől nem fogják megvonni a bónuszát. Átérzem mindenki kínját, aki senyved a devizahitelével, ahogy azt én is, és bármelyik bank alkalmazottja is teszi. Ne higyjétek, hogy akkora Öröm bankban dolgozni. A média a Bank ellen hangolja a közvéleményt, az embereket, az országot.
Gyakorlatilag konzumidiótákat neveltünk, amit ugyancsak a média tett lehetővé, mert mit is látunk egész nap? Vedd meg ezt, mert megérdemled, mert ez nagyobb, mert az egyéniségedhez illik, menj nyaralni hitelből, vásárolj karácsonyra személy hitelből, szebbet, nagyobbat, fényesebbet!!! Csak fogyassz ember, mert ebből élnek a multik! És persze az illúzió megvan a fogyasztónál, mert elhúzzák a mézesmadzagot a last minute akciókkal, ami után folyik is az ember nyála, mint annak a rendje, és rohan az első fiókba, hogy felvegye a személyi hitelt, vagy amit kell...
De emberek, valaki megnézte ennek az egésznek az ellentettjét is?
2008. októbere előtt az előbb leírt fogyasztási lázban égett az ország, függővé vált tőle, adósságba hajszolta magát mindenki és ha nem kapott hitelt, akkor is a Bankot anyázta, az ügyintéző volt a hibás, stb. akkor azért kaptuk az ívet. Kicsit gondoljunk bele a " felelősség" mondakörbe is, mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér, és mondom ezt úgy, hogy nekem is 80 000 Ft-ről 200 000 Ft-ra emelkedett a hitelem törlesztése, nekem se gyerek, se pénznyelő.
Úgy gondolom, vannak esetek, ahol igen, vétlen az ember, mert jóhiszeműen volt, akkor vette fel a hitelt, hogy majd fogja tudni fizetni, de ki számolt ekkora válsággal? Jelentkezzen kérem szépen, hogy hányan életetek válságban, ki tudja, hogy hogyan kell egy ilyet kezelni?
Tegyük fel, hogy nem lett volna válság, csak simán egy jóval nagyobb katasztrófa történik, pl az egyikük meghal... Mindennapos történet, higyjétek el, az emberek születnek és meghalnak, még azok is akik hitelt vesznek fel, ők sem halhatatlanok. És tudjátok mi jön akkor? Kiesik egy fizetés, és ez nagyobb baj, mintha munkanélküli lenne (bár erre a problémára is van manapság már megoldás, pl munkanélküliségre szóló biztosítás). És milyen jól jönne ilyenkor, hogy a biztosító kifizesse legalább a hitel felét és milyen jó volna, ha egészet és rászánta volna azt a havi 3000 Ft-ot arra, hogy előregondolkodjon!!! De a "mi lett volna, ha" sosem jó hozzáállás.
Ha már ennyire megtaláltuk a PSZÁF-ot, akkor tessék a honlapját bőszen látogatni, mert ott van egy összehasonlító kalkulátor, ami a bankok ajánlatait hasonlítja össze.
Nem utolsó sorban tenném felelőssé a hitelközvetítőként emlegetett (és itt hangsúlyozottan tisztelet a kivételnek, aki valóban lelkiismereten végzi a munkáját) söpredéket, akik oda irányítják gyanútlan ügyfeleiket, akik a pénzügyi világ rejtelmeiből mit sem sejtenek, ahonnan a nagyobb jutalékot kapják. Tudjátok emberek, hogy a kormányrendelet változás nem is olyan negatív, mint ahogy azt beállítják? Tudjátok azt, hogy a hitelközvetítőknek legalább 3 egymással versengő, 3 különböző bank ajánlatát kell bemutatnia, hogy az ügyfél biztonsággal választhasson az konstrukciók közül, ha valóban az eladósodást választja egy rövidebb előtakarékoskodás helyett?
Javaslom mindenkinek elolvasásra és javaslom, hogy vegyétek a fáradtságot és járjátok körbe TI a bankokat, ha akartok valamit, mert senki nem tudja jobban a TI igényeiteket, mint TI magatok. A bankokban is pénzügyi szakemberek dolgoznak, legalább annyira értenek a dolgukhoz, mint "pénzügyi tanácsadók, hitelközvetítők, pénzügyi referensek" stb.
Mondjátok meg nekem, hányan fogtok ugyanilyen blogot írni, mikor az a történet fog következni, hogy üres az államkassza és nem lesz nyugdíjatok? És akkor ki lesz a felelős? Az állam? Vagy az a vállalkozó, aki felvett havi 5 millát feketén, se adó, se nyugdíjbefizetés, de azt becsülettel elverte egy 100 millás kéróra, amit most a vállalkozása csődje miatt nem tud fizetni? Nagy lábon élünk, carpe diem, fiatal vagyok, ráérek arra, stb. Kifogás mindig van. Ráfogni a másikra mindig lehet, a monori fiók ügyintézőjére is. Tudjátok azt, hogy az Erste hány mentőcsomag kérelmet kap naponta? Szerintem megszámolni sem lehet. Ne vedd sértésnek, megértem a problémád, és valószínűleg tényleg nem ment minden simán az ügyintézésnél, de ne gondold, hogy az tehet róla, aki a pult mögött ül... Tényleg nem akarom az Erstét védeni, én lennék ezügyben az utolsó az biztos, de a teljesség igényével hallgassátok meg a másik oldalt is, mielőtt ítélkeztek egy olyan ügyben, amit alig ismertek.
Továbbiakra jó tanács: gondoljátok át a pénzügyeiteket, hogy mire mit adtok ki. Kell -e az a 21. ruhadarab, akartok egy nagyobb autót, kertvárosi lakást, luxusnyaralást, buliban esténként elverni 15 000 Ft-ot.
Tetszik a fundamenta? A kombi hiteleknek valóban van kockázata, de van előnye is. Nagyon is hasonlít a funtamentához!!!
Tudjátok, hogy hogy működik? Mert lehet ezt is aljasítani, de nagyon sokan, jó időben, odafigyelve, sokat nyertek vele.
A pénz nem játék, ebből élünk, ha tetszik, ha nem.
Én azt mondom a történet írójának, hogy nagy baj, ami vele történt. De a családja megmarad, a BAR lista nem egy életre szól. A lakás a legkevesebb...
És zárószónak, nem ez volt a világtörténelem utolsó válsága, illene a következőre felkészülni, és tanulni a hibáinkból.
szóval mehet az anyázás.