Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Peyerk

2 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A "Népesedési kerekasztal" ciklusból Emlékeztetőül: az aktuális hatalom időnként előáll azzal, hogy ő jajjdemennyire szeretné, ha a - jelentsen bármit is - középosztályban megnőne a gyerekvállalási kedv. És hogy ha valakinek lenne ötlete, hogy mitől, az ugyan,…..
Peyerk 2012.05.13 12:38:17
@maroz: Most már minden világos, köszönöm, Mester.
Peyerk 2012.05.13 18:00:10
@maroz: Nos, elolvastam újra a posztodat, a jogszabályi helyeket is, utaztam pár száz kilométert, majd elolvastam az azóta született re- és rereakciókat. Lehiggadtam, bár nem haghyatom figyelmen kívül a stílust, amit megengedtél magadnak a velem való párbeszédben.

Tiszta fejjel a következőket tudom megállapítani.

Se a posztodban, se a válaszaidban egy árva félmondat nincs arról, hogy szerinted mi is volna az ellentmondás az idézett jogszabályok (jogszabályhelyek) között. Ebből következően teljesen jogos volt valamennyi kérdésem és minden további kérdezőé és kételkedőé, akiket hasonló modortalan stílusban próbálasz kioktatni ahelyett, hogy elárulnád, miben is látod az ellentmondást.

A puffogásod és kiopktató beköpéseid közül két dolgot tudtam kibogarászni. Egyrészt nem veszel tudomást arról az egyszerű tényről, hogy az ifjú a vizsgára készülve meg kellett tanulja, hogy a papírja nem lesz érvényes külföldön 18 éves koráig, szóval semmi bonyolult jogértelmezési feladat elé nem állította a hatóság.

Másrészt arról sem veszel tudomást, hogy a jogosítvány érvényességéhez fűződő jogkövetkezmények sora nem abból az egyetlen elemből áll, hogy megbüntet-e a rendőr vagy nem. Hatással van biztosítási jogviszonyokra is, de ha csak szűken a szabálysértési vonatkozásokat tekinted, az érvényesség hatással van arra is, hogy ha egy osztrák hatóságnak szándéka volna megbüntetni a gyermeket, akkor ebben milyen közreműködést adnak a magyar hatóságok. Ezen további jogkövetkezmények sora az oka annak, hogy a törvény és a kormányrendelet nem szó szerint ugyanazt tartalmazza. Ez nem ellentmondás, hanem egy szélesebb és egy szűkebb kérdéskört szabályozó jogszabály szükségszerű viszonya.

Szóval higgadj le szépen, hagyj fel a nyájas közönség lehülyézésével, és fogadd el, hogy nem feltétlenül értesz mindent jobban másoknál.
Peyerk 2012.05.13 19:22:59
@maroz: Drága agyalom-bogaram, mivel még mindig nem osztottad meg velünk az állítólagos ellentmondás mibenlétét, ezért nem igazán látom, miért érzed magad továbbra is jogosítva erre a stílusra. De ám legyen, csináld :)

Én továbbra is kíváncsi vagyok, mire gondolhatsz, de ha nem, hát nem.
 Szép ugye? Gyorsan szaladjunk át rajta mi is történt.A két sávból 3 lesz, ebből egy szembesáv, egy pedig buszsáv. Melyiket használhatom? Egyértelmű a matek, azt amelyik marad. Még akkor sem használhatom a másik kettőt ha valaki nagyon siet mögöttem, mint az most is…..
Peyerk 2012.05.02 12:19:13
@Kakimaki0123456789: Tévedni mindenki tévedhet. De a filmen látható autós nem tévedett, hanem egyszerűen folyamatosan, többszörösen a szabályokat megsértve vezetett, azelőtt és azután is, hogy a kerékpároshoz ért.

Az itt az alapvető szemléleti probléma, hogy legtöbbetekben még csak fel sem merül, hogy egy olyan helyzetben, ahol nem látom pontosan az előttem lévő helyzetet, egyszerűen lelassítok, és akár _beállok a kerékpáros mögé_. Ez az ami engem elborzaszt: mindenféle magyarázat és magyarázkodás felmerül, csak épp a legkézenfekvőbb nem, ami ráadásul garantáltan szabályos is lett volna.

Szó nincs itt tévedésről.
Peyerk 2012.05.02 12:25:57
@Kakimaki0123456789: Egyébként pedig az autós még feleslegesen is csinálta az egészet, ugyanis ahelyett hogy a Király utcáról kanyarodott többszörösen szabálytalankodva a körútra, a szabályos megoldással az összes problémát kikerülte volna, beleértve a biciklist is: az Eötvös utcán jobbra, majd a Szófia utcán balra kellett volna fordulnia, és onnan szabályosan rákanyarodhat már a körútra.

Ennek folyományaként továbbá az is megállapítható, hogy vagy tényleg olyan sofőrről van szó, aki rendszeresen szabálytalankodik, vagy olyanról, aki ismeretlen terepen követte el ezt a vagánykodást. Egyik se túl jó.
Peyerk 2012.05.02 12:36:44
@Kakimaki0123456789: A balesetveszély elkerülését számonkérni egy kerékpároson, akit nem hogy fékezés nélkül, de kifejezetten gyorsítva készül elgázolni a mögötte haladó autó... Te magadnál vagy amikor ilyeneket leírsz?!?

Az azonos sávban egymást követve haladó járművek ütközésekor akkor is a hátul haladóé a felelősség, ha történesen egy kerékpárnak megy neki, és ha valamiért rosszul mérte fel a sávkiosztást.

De ha már a sávkiosztásnál tartunk, jelzem, hogy a filmen jól látszik, hogy a KRESZ szerinti, a sávkiosztást előrejelző tábla ott van az Eötvös utca sarkán, és az 100 méterről nagyon jól látható.
via FB..
Peyerk 2011.12.06 16:32:00
@mallamut:

Aha. A képen tehát a "beillesztés" műveletét látjuk.

Ha a sötétség a rosszindulattal társul...
Azt mondja a napokban egy hosszú interjúban a főpolgármester: "Nem nagyon tudok olyan európai fővárosról, amelynek ne lenne saját lapja és médiuma." Node akkor vajon milyen európai fővárosokról tud Moszkván és Belgrádon kívül? Mert bizony máshol nemigen működik…..
Az új Fővárosi Közgyűlés október 15-én tartotta alakuló ülését. Tulajdonképpen minden a szokásos módon zajlott. Az új képviselők azzal a mély meggyőződéssel foglalták el helyeiket a számukra fenntartott padokban, hogy valami egészen más, valami egészen új kezdődött,…..