Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Exhumator

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hős vagy gyilkos?A mesterlövészettel kapcsolatban már jó pár könyvet és filmet bemutattam. A mostani azonban igazi unikum, és jelentősége sokak szerint Carlos Hathcock életrajzáéval vetekszik – míg mások szerint olcsó fércmű egy degenerált sorozatgyilkostól. Chris Kyle egyszerű texasi cowboy volt,…..
A titkos háborúk sohasem érnek véget – csak az ellenfelek változnak. Mivel a lehengerlő Modern Warfare 2 folytatására még legalább egy évet kell várnunk, a World At Warral kissé felsült Treyarch csapata kapta a feladatot, készítsen egy másféle Call of Duty-epizódot. A…..
Exhumator 2010.11.14 16:44:53
@Monty H.: Márpedig nekem nagyon gyanús. :) Csekkold: www.youtube.com/watch?v=3xKVclO6w6Q Kicsit mélyebb hangon beszél itt, de szerintem ugyanaz.
Monty blogja FILM: Robin Hood 2010.05.29 15:27:00
Kezdődik! A nagy sikerű Gladiátor után tíz, illetve a közepesen semmilyen Mennyei királyság után öt évvel Ridley Scott újra egy klasszikus, történelmi témát vett elő. Mivel azonban a notthinghami erdő nemes lelkű útonállójának történetét már legalább annyi különböző feldolgozásban láthattuk…..
Exhumator 2010.05.30 11:31:17
Sziasztok!
Nahát én pont tegnap este néztem meg moziban, de kár volt kiadni érte annyi pénzt.
Ez a film abszolút lerombolta bennem a korábban kialakult Robin Hood-képet. Itt ugyanis nem Richárd király halálig hűséges alattvalóját formálja meg Crowe, hanem egy labilis lelkivilágú dezertőrt, aki nem egy magasabb rendű cél érdekében, a király (vagy a királyság intézménye) iránt tanúsított feltétlen bizalom és belé vetett rendíthetetlen hit miatt menekíti ki az angol koronát a franciák kezéből, hanem hogy a saját bőrét mentse. Nem nemesi származású, látszik is rajta erősen (fogalmam sincs, hogy a Longstride név honnan jött elő), hanem a szerencse folytán kapja meg a címet úgy, hogy Loxley apuka csak úgy megadja neki. Szerencsétlen igazi Robert Loxley-t pedig meg sem gyászolja senki... Meg amúgy is: miért kellett meghalasztani Richárdot? Hát nem az lenne a lényeg, hogy Robin Hood védelmezi az angol földet János herceg csatlósaitól, meg a normannoktól, meg tudomisénkiktől, amíg Richárd vissza nem tér, hogy rendet tegyen? De János herceg sem az a jól megszokott, velejéig romlott ősellenség volt, hanem egy tapasztalatlan, beképzelt, manipulálható, gyerekes senki. Nem is gonosz, csak hülye. A nottinghami bíróra nem is érdemes szót vesztegetni. Nulla.
Volt egy-két jelenet, amin felhördültem kínomban. Az egyik az volt, amikor a Temze partján a királynő megkoronázza a majdnemhogy fürdőköpenyben megjelent Jánost. Szóval hogy ennyire ne lehessen megadni a tiszteletet egy királykoronázáshoz, az valami elképesztő volt. Egyik pillanatban hazaérkezik a korona, a másikban pedig már ott díszeleg János fején. Nemár, emberek. Ilyen nincs. A másik a blogon már említett francia desszantalakulat, a D-dayből ismert csapatszállító hajókkal. Már vártam, hogy mikor jelennek meg a parton a Sherman tankok.
Ezen kívül nem voltak izgalmas erdei harcok, pedig azokat nagyon vártam, nem volt erdei falu lombkoronákba épített kunyhókkal, nem voltak frankón előkészített csapdák az adószedők semlegesítésére és még sorolhatnám. Az erdőben élő, maszkos gyerekek szerepét meg nem értettem.
Ezen felül nagyon sajnáltam, hogy sem Little John, sem Skarlát Will, sem pedig Tuck barát nem volt igazi karakter. Eleve csak a film felénél derült ki, hogy ők azok, akik - egy lazán elhintett bemutatás során. Egy-két poént megeresztettek, de semmi identikusat nem nyújtottak. Egyszerűen nevetséges volt. Az sem derült ki igazából, hogy Robin Hood mekkora íjászzseni. A végén lőtt egy jót. Ennyi.
A film elejétől kezdve úgy éreztem, hogy csak az időhúzás megy hosszú-hosszú perceken át, és vártam, hogy végre történjen valami igazi Robin Hood-os. Nem történt. Én értem, hogy ez a film a már korábbról megismert Robin Hood-sztori előtörténete (manapság nagy divat ilyeneket csinálni - lásd Star Wars, X-Men Origins, újabb Batman-filmek), de épp emiatt szerintem abszolút nem felel meg az elvárásoknak.
A pozitívumokról: nagyon kellemes meglepetés volt, hogy sikerült igazi középkori hangulatot teremteni a filmben. Mind Nottingham városkája a maga vályogtéglás házaival, fonott kerítéseivel, kicsiny kőtemplomával nagyon el lett találva, mind pedig a beltéri jelenetek díszletei hihetetlenül korhűre sikeredtek. El voltam ájulva. A zene is nagyon jó volt, a csatajelenetek is hozták a várt izgalmakat és látványt. Ezen felül kétségtelenül volt benne pár jó beszólás: a kedvencem az volt, amikor Marion körbevezeti Robint a faluban, Robin pedig úgy mutatja be Mariont a barátainak, mint a feleségét - mire Skarlát Will megszólal: "Well played!" Hát itt nagyot röhögtem. :-)
Összességében: nagyon jó kis kalandfilm kerekedett ebből a történetből, de ez nem Robin Hood. Ez a Mennyei Királyság angol földre adaptálva. Bár most sokkal jobban sikerült a vágás, mint a MK-ban (ahol az valami kriminálisan gyenge lett). Aki meg akarja nézni, az töltse le. Egyszer rá lehet szánni azt a szűk 2,5 órát.

Számomra ez az igazi Robin Hood:
www.youtube.com/watch?v=0iA1VxAsBQ8
Tízszer ha nem láttam, akkor egyszer sem. 1938-ban nagyobbat sikerült alakítani, mint 2010-ben. Bár ezen lassan már meg sem lepődöm.

K.