Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vezető voltam az Erste Bankban

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasónk számára teljességgel érthetetlen, ami vele történik."2007 augusztusában vásároltunk párommal Monoron egy házat, melyet az ERSTE banktól kapott Fundamenta lakáskasszával kombinált hitelből finanszíroztunk. Ennek részleteit fizettük is, csak időközben a helyzet…..
vezető voltam az Erste Bankban 2010.05.30 08:09:06
Most először vagyok itt ezen a fórumon, mert most már van időm a saját dolgommal is foglalkozni. 23 évig dolgoztam a bankszakmában, 11 évet vezetőként. K@H és elődjei, valamint az utóbbi 6 éve Erste. 1,5 hete rúgtak ki, mert 56 éves vagyok,- más indok nem lehet, mert nagyon jól teljesített a fiókom. Részben az Erstéről röviden: undorító- gusztustalan módon mindent rá kell "sózni az ügyfélre. Az én fiókomban ez nem történhetett meg, mert elveimmel ellentétes, de tudom, hogy nagyon sok helyen csak úgy adtak hitelt ha kombival csinálták. Az életbiztosítással kombinált hitel esetén van teljesítmény hitelben és folyamatos biztosítás terén is. Ha biztosításban elmaradt egy fiók teljesítménye, akkor azzal kombisítják - ami az ügyfelek számára azért nem jó, mert ameddig a megtakarítási időszak van, addig nem törleszt tőkét. Az első betörlesztés 10 év után történik,- adott összeget minden körülmények között be kell törleszteni, akkor is, ha a megtakarításban nem sikerült összegyűjteni az ahhoz szükséges összeget. A különbözetet honnan? - saját zsebből ! Akinek van ilyen típusú hitele megkapta erről a tájékoztatást? Tudtok-e arról, hogy a megtakarítási portfóliót évente(!) nézessétek meg, mert így tudjátok kontrollálni, hogy megfelelő összeg gyarapodik-e a megtakarítási számlán a biztosítónál! Ezt egyébként évente 1 alkalommal díjmentesen lehet változtatni.
A fundamenta jó dolog, mert adja az állam a 30 % állami támogatást + betéti kamatot. Nyomatékosan felhívták a figyelmeteket arra, hogy nem szabad elmaradni a befizetésekkel, mert a bank ennek hiányában jogosult felmondani a hitelszerződést azonnali hatállyal.
A deviza hitelekről pár gondolat:én is értintett vagyok a témában a BB-nél. Összevontam a tartozásaimat és kiváltottam 2008 májusában. 100-110 eFt-ot be tudtam vállalni törlesztő részletet, ami a következő év márciusában már 185 eFt-volt. Bementem a bankfiókba és kértem, hogy vegyék elő a jövedelem igazolásomat és nézzék meg, mennyit keresek. Ennyi volt a nettó jövedelmem és élni is kellene még valamiből. Kaptam 3 hónap felfüggesztést, hátha történik valami. Nem történt semmi, újra mentem a bankfiókba az előző indokommal. Tegyenek engem hitelképessé. Megtörtént: a 10 éves futamidőt 20 évre hosszabbították, így most annyit fizetek mint amikor felvettem a hitelt, de dupláját kell visszafizetnem.
Én abban a szférában voltam, mégsem hittem, hogy ekkora baj bekövetkezhet és a többi kollégám sem, akiknek szintén deviza hitele volt. A forint hitel megfizethetetlen volt. Nyilván mindenki devizában vette fel, senkit ,- úgy engem sem kényszerített erre senki. Az viszont ami ezt követően bekövetkezett nem az állampolgárok kizárólagos felelőssége ,- sőt! Véleményem szerint az egyetlen megoldás,- a közös teher viselés. A bankok, az álla és az adós egyenlő arányban viselje a felelősségét annak, hogy a probléma megoldódjon. A bank azért is mert jócskán van miből,- gazember módjára súlyosbítja a helyzetet azzal, hogy aljas módon a kamatot is a duplájára emelte, így nem csak az árfolyam csillagászati magasságokba történő emelkedése jelent több tízezer forint többletet havonta, hanem a kamatemelés miatti drágulás is.Tudjátok, hogy Svác 0,8 %-ért adja a CHF-et a hitelek mögé. Mi mennyit fizetünk érte havonta? 8-9 %-ot - aljasság. Az állam: bele kényszerítette a lakosságot a deviza hitelbe azzal, hogy a forint hitel kamata megfizethetetlen volt. Adósok: annyi a "bűnünk", hogy elhittük a sok hazugságot illetve nem ismertük pontosan, hogy mekkora a probléma az országban. "Hazudtunk reggel, hazudtunk este ...." Az a baj, hogy viszonylag csendben tűrjük, hogy ezt tegyék velünk. El fog jönni hamarosan az az idő, amikor már olyan tömegeket érint az emberhez méltó életkörülmények 0-ra történő redukálódása, hogy csapatostól el kell indulni az igazunkat kiharcolni, mert úgy tűnik, hogy ezt a harcot nekünk kell megharcolni.
Mindenkit arra bíztatok, hogy nem tűrjétek csendben a bankok cseszegetését, - ne ijedjetek meg tőlük és nyomjátok a panaszokat a PSZAF-hoz. Eltökélt szándékom a munkaügyi peremmel egy időben elindítani egy "csapatot", ahol nem csak írogatunk, hogy kivel hogyan bánt el egyik-másik pénzintézet, hanem a magunk kezébe vonjuk a sorsunkat. A milliárdos urakat nagyon nem érdekli, hogy mi hogyan őrlődünk fel fizikailag, mentálisan ebben a helyzetben, amely nem a mi rovásunkra írható.
Ha tudok valakinek szakmailag segíteni, szívesen teszem !
vezető voltam az Erste Bankban 2010.05.30 08:25:45
@Lewyke: Azt javaslom, hogy ne csináld. Egyik " mentőcsomag "sem segítség az ügyfélnek, amit az erste ajánl !!!